fbpx

Novi Subaru WRX spreman ali samo za birana tržišta

Subaru WRX nekada je žario i palio svetskom reli scenom ali danas je to samo deo istorije marke Subaru

Subaru WRX koji je detaljno dorađivao, prerađivao i za trke pripremao Prodrive, žario je i palio svetskom reli scenom. Subaru sve svojim Imprezama WRX nudio automobil spreman za trke praktično iz salona, uz jedan od najboljih ikada napravljenih AWD pogona.
Samo sve se menja, pa i ukus kupaca, kojima ne treba jurilica sa savršenim pogonom na svim točkovima, nego SUV. Tačnije, nije ostalo dovoljno zainteresovanih za jurilice kako bi se isplatilo ulaganje u razvoj. Srećom Subaru ne zaboravlja svoje korenove i istoriju, pa za 2022. godinu predstavlja potpuno novu generaciji modela WRX, koji je na tržištu tretira kao potpuno odvojen model od osnovne Impreze. Šta više, Subaru će novi WRX nuditi samo na nekim tržištima, i neće imati status globalnog modela. Doduše, kakva je egzotika u pitanju, možda ovakav stav Subarua i ima osnove.
Subaru WRX za 2022. dobio je potpuno novu platformu. Iako se u osnovi radi o novoj Subaruovoj globalnoj platformi koja nosi modele Outback i Foreseter, za potrebe WRX-a značajno je modifikovana. Motor je i dalje ono što je uvek i bio – četvorocilindarski bokser, zapremine 2.4 litre, koji uz turbo kompresor stiže do 280 KS i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Za prenos snage zadužen je šestostepeni manuelni menjač, dok mu je opcija novi Subaru Performance Transmission (SPT) automatik, koji ima 30% brže promene stepena prenosa naviše i 50% brže naniže.
Subaru tvrdi da je kriva obrtnog momenta proširena i motor sada svoj maksimum isporučuje od 2.000 pa sve do 5.200 o/min, dok elektronski kontrolisani “wastegate” i rasteretni ventili turbo kompresora donose bolji i brži odziv na papučicu gasa.
Nova platforma navodno donosi 28% veću krutost karoserije. Težiste je spušteno, a zadnji poprečni stabilizator sada je direktno ka karoseriji umesto na subšasiji, i donosi mirniji zadnji deo vozila u krivinama.
Razumljivo, potpuno su novi sistem upravljanja i kočenja, a iako dizajn karoserije razume samo Subaru, na njoj se nalaze brojni funkcionalni elementi zaduženi za sprovođenje vazduha do hladnjaka, ali i aerodinamičku efikasnost. Šta više, kompanija tvrdi da je i zaštita ispod motora specijalno oblikovana kako bi se smanjili čeoni aerodinamički otpori.
Enterijer je tradicionalno okrenut sportskom i funkcionalnom, a ne luksuznom. Sportski upravljač, karbonski kompoziti i crveni štepovi su “must have”, ali 11.6 inčni ekran infotejmenta na Starlink infotejment platformi podseća kojem veku novi Subaru WRX pripada.
Novi GT paket opreme je vrhunski, u sebi nosi i vrhunska Recaro sportska sedišta, adaptivni tempomat i asistenciju u upravljanju u slučaju nužde, ali i unapređenu voznu dinamiku uz elektronski kontolisano ogibljenje i mogućnost čak 430 individualnih podešavanja ogibljenja i upravljanja.
Subaru nije saopštio cene za novi WRX, ali biće na nivou onoga što se mora izbrojati za VW Golf R i Hondu Civic Type R.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

SAAB se vratio! Bar na neki način

NEVS, Švedsko-Kineska kompanija koja je preuzela glavnu imovinu Saab-a u 2012., započela je proizvodnju ...

Duncan Hamilton – pilot, trkač, pobednik LeMana…

Duncan Hamilton je bio pilot, vlasnik psa koji je odložio vojnu opraciju, pobednik LeMana ...

Dodge Charger SRT Hellcat će napasti Pikes Peak

Ime modela sa kojim će Dodge napasti Pikes Peak dugo je gotovo kao i ...

Prva etapa Dakara pripala Toyoti i Al-Attiyahu

Prvom etapom Dakar relija počela je nova sezona auto-moto sporta   Dakar 2019. počeo ...

Istopila se Sainzova prednost na Dakar Reliju

Nakon osme etape duge čitavih 886 kilometara sa sa 450 kilometara brzinskog ispita, prednost ...

Jaguar i Land Rover otpuštaju 4,500 radnika širom sveta

Jaguar-Land Rover planira da otpusti 4,500 svojih radnika širom sveta, pozivajući se na Brexit ...