fbpx

MotoGP – karbonski neutralno gorivo od 2024.

MotoGP šampionat Sveta daće svoj doprinos u smanjivanju emisije CO2 uvođenjem novih goriva nefosilnog porekla već od 2024. godine

Foto: Red Bull Content pool // SI202106190178 // Usage for editorial use only //

I MotoGP šampionat Sveta daće svoj doprinos karbonskoj neutralnosti i smanjenju emisije CO2 u atmosferu. U MotoGP, Moto2 i Moto3 klasama od 2024. godine koristiće se E-Gorivo. Preciznije, do 2024. godine koristiće se 40%, a do 2027. godine 100% sintetičko gorivo u svim motociklima koji izlaze na stazu. FIM, i svi proizvođači učesnici Šampionata Sveta će udruženim snagama doći do najboljih tehnoloških rešenja za pogonsko gorivo koje pri sagorevanju neće stvarati otrovne izduvne gasove.
Iza ove inicijative stoji činjenica da je MotoGP šampionat globalno izuzetno popularan i odlična je platforma za promovisanje karbonske neutralnosti ne samo u teoriji nego i u praksi na stazi. Na planeti zemlji godišnje se proda oko 60 milona dvotočkaša u svim kategorijama, dok u saobraćaju učestvuje putevima i van puteva Zemlje učestvuje oko dve milijarde motociklista. Motocikl je jedan od najodrživijih sredstava moblnosti, i ima vitalnu ulogu na putu ka čistijem saobraćaju.
Od 2024. u motociklima svih klasa MotoGP šampionata koristiće se gorivo sa najmanje 40% porekla koje nije fosilno, dok će od 2027. u rezervoarima trkačkih motocikla biti gorivo koje 100% nema fosilno poreklo. Ujedno, Šampionat Sveta u motociklizmu biće laboratorija i test poligon za razvoj čistih i održivih goriva za agregate sa unutrašnjim sagorevanjem budućnosti.
Nova goriva koristiće se u standardnim četvorotaktnim pogonskim agregatima sa unutrašnjim sagorevanjem, a biće stvorena laboratorijskim putem ili po principu prikupljanja CO2, ili će biti derivat gradskog otpada u koji ne spada bio masa. Uporedo, proizvođači goriva će uvoditi korišćenje energije iz obnovljivih izvora za proizvodnju ovog goriva.
Moto3 i Moto2 klase će imati jednog dobavljača goriva, dok će tomovi MotoGP klase imati slobodu izbora sopstvenog dobavljača goriva, ali prema navedenim specifikacijama i principu proizvodnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dan pre kraja na Dakar Reliju sve otvoreno

Nakon današnje 11. etape Dakar Relija i sa samo jednom preostalo deonicom, još uvek ...

Marquez najbrži po kiši u Misanu

Marc Marquez je još jednom dokazao da nije slučajno šampion sveta. Mudar, strpljiv i ...

Dakar 2024 – Loebu pobeda četvrtog dana

Dakar 2024 – Loebu pobeda četvrtog dana ali bez promene u vođstvu, ali kod ...

MotoGP grid za 2023. dobija konačan oblik

MotoGP grid za sezonu 2023. polako dobija konačan oblik, mada se u satelitskim timovima ...

Vitpilen 701 nije više samo koncept

Dve godine nakon što je Husqvarna prvi put pokazala kao koncept, Vitpilen 701 je ...

MotoGP – pobeda za Bagnaiju u Herezu

MotoGP trka za Veliku nagradu Španije u Herzu pripala je Francscu Bagnaiji vozaču fabričkog ...