fbpx

MotoGP – karbonski neutralno gorivo od 2024.

MotoGP šampionat Sveta daće svoj doprinos u smanjivanju emisije CO2 uvođenjem novih goriva nefosilnog porekla već od 2024. godine

Foto: Red Bull Content pool // SI202106190178 // Usage for editorial use only //

I MotoGP šampionat Sveta daće svoj doprinos karbonskoj neutralnosti i smanjenju emisije CO2 u atmosferu. U MotoGP, Moto2 i Moto3 klasama od 2024. godine koristiće se E-Gorivo. Preciznije, do 2024. godine koristiće se 40%, a do 2027. godine 100% sintetičko gorivo u svim motociklima koji izlaze na stazu. FIM, i svi proizvođači učesnici Šampionata Sveta će udruženim snagama doći do najboljih tehnoloških rešenja za pogonsko gorivo koje pri sagorevanju neće stvarati otrovne izduvne gasove.
Iza ove inicijative stoji činjenica da je MotoGP šampionat globalno izuzetno popularan i odlična je platforma za promovisanje karbonske neutralnosti ne samo u teoriji nego i u praksi na stazi. Na planeti zemlji godišnje se proda oko 60 milona dvotočkaša u svim kategorijama, dok u saobraćaju učestvuje putevima i van puteva Zemlje učestvuje oko dve milijarde motociklista. Motocikl je jedan od najodrživijih sredstava moblnosti, i ima vitalnu ulogu na putu ka čistijem saobraćaju.
Od 2024. u motociklima svih klasa MotoGP šampionata koristiće se gorivo sa najmanje 40% porekla koje nije fosilno, dok će od 2027. u rezervoarima trkačkih motocikla biti gorivo koje 100% nema fosilno poreklo. Ujedno, Šampionat Sveta u motociklizmu biće laboratorija i test poligon za razvoj čistih i održivih goriva za agregate sa unutrašnjim sagorevanjem budućnosti.
Nova goriva koristiće se u standardnim četvorotaktnim pogonskim agregatima sa unutrašnjim sagorevanjem, a biće stvorena laboratorijskim putem ili po principu prikupljanja CO2, ili će biti derivat gradskog otpada u koji ne spada bio masa. Uporedo, proizvođači goriva će uvoditi korišćenje energije iz obnovljivih izvora za proizvodnju ovog goriva.
Moto3 i Moto2 klase će imati jednog dobavljača goriva, dok će tomovi MotoGP klase imati slobodu izbora sopstvenog dobavljača goriva, ali prema navedenim specifikacijama i principu proizvodnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Originalni mini bike iz filma Glup i gluplji na prodaju

Mini motocikl korišćen u scenama filma Glup i gluplji iz 1994. godine se nalazi ...

Serija iznenađenja u MotoGP kvalifikacijama na Aragonu

Skoro sve što je važilo prošle nedelje u MotoGP trci u Aragonu, u kvalifikacijama ...

Kymco predstavio električni superbike u Milanu

Kymco je na ovogodišnjem Sajmu motocikala u Milanu predstavio SuperNex električni superbike Kymco je ...

MotoGP – na VN Argentine Bezzecchi neuhvatljiv

MotoGP – na trci za VN Argentine na mokroj stazi Marco Bezzecchi nedostižan za ...

Cal Crutchlow ponovo sa prelomom noge

Pred nama je poslednja Moto GP trka pred letnju pauzu, a medicinski bilten vozača ...