fbpx

I Lamborghini se elektrifikuje od 2023. godine

Lamborghini je zvanično saopštio da je 2022. godina poslednja u kojoj će proizvoditi modele isključivo sa SUS motorima

Lamborghini je u poslednjoj godini u kojoj će proizvoditi modele sa pogonom isključivo od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Već od naredne godine, čuvena italijanska marka sportskih automobila, a u vlasništvu Volkswagen Grupe u modele kao što je Aventador, ugrađivaće plug-in hibridni pogon. Sledeće godine biće predstavljen prvi plug-in Lamborghini, a u do 2024. godine svi modeli imaće elektrifikovan pogon.
Srećom po marku, u složeni i skupi proces elektrifikacije pogona Lamborhini ulazi na talasu uspešnog poslovanja. Prošle, 2021. godine ostvario je rekordnu prodaju od 8.405 vozila, što je povećanje od 13%, a pored toga, kako je rekao CEO Lamborghinija Stephan Winkelmann, kompletna proizvodnja planirana za 2022. godinu je praktično već rasprodata. Pored toga Winkelmann kaže i da će završni finansijski izveštaj iznenaditi mnoge, iznenaditi u pozitivnom smislu.
Winkelmann kaže da je u toku poslednja godina proizvodnje modela isključivo sa SUS motorima, ali i da će u toku 2022. Lamborghini predstaviti čak četiri nova modela, na putu ka hibridizaciji kompletne ponude. Za uvođenje elektro pogona u svoje modele Lamborghini je predvideo ogromna sredstva, čak 1.5 milijardi evra, a do druge polovine tekuće decenije predstaviće i svoj prvi potpuno električni model. Praktično, dok direktni konkurenti Ferrari i Aston Martin muče muku sa delikatnim održavanjem identiteta i imidža svojih marki, Lamborghini ima svesrdnu podršku matične kompanije – Volkswagen Grupe.
U Sant’Agata Bolognesi se radi pun gas na finalizaciji projekta prvog električnog automobila, za koji Winkelmann kaže da će biti model sa četvora vrata, potpuno prilagođen za svakodnevnu upotrebu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

A Klasa se naoštrila

Mercedes je odlučio da ozbiljno pokaže zube konkurenciju sa novom A Klasom koja stiže ...

McLaren razvija novi GT3 automobil za 2019.

McLaren razvija novi GT3 trkački automobil za 2019. na platformi svog najnovijeg modela 720S. ...

Toyota Aygo doterana, čistija i snažnija

Toyota Aygo u Ženevu stiže osvežena i sa čistijim motorom koji je unapređen u ...

Od jeseni novi 308

Peugeot je predstavio osveženi 308, koji će u salone stići na jesen ove godine. ...

BMW gasi Seriju 2 Active Tourer

BMW Serije 2 Active Tourer i Gran Tourer neće doživeti svoje drugo izdanje Pandan ...

I Cupra se uključuje u Extreme E

U januaru sledeće godine u Senegalu održaće se prva trka novog Extreme E šampionata, ...