fbpx

Jaguar razvija svoju Panthera platformu za električna vozila

Jaguar je zvanično objavio da razvija sopstvenu Panthera platformu za električne automobile, ali i da se seli u još višu klasu

Marka automobila Jaguar je poslednjih godina imala uspona i padova u brojkama prodaje, a ni elektrifikacija koja je zahvatila auto industriju nije mnogo olakšala poslovanje britanskog proizvođača. Međutim, kao i kod većine drugih, planovi i strategije dolaze polako na svoje mesto. CFO Jaguara Adrain Mardell saopštio je da kompanija razviti sopstvenu električnu platformu koja već ima svoje ime – Panthera. Pored plana da se osloni na sopstveno znanje, iz kompanije stiže i informacija da će se modeli Jaguar preseliti u klasu više i konkurisati modelima kakve trenutno imaju marke Bentley i Aston Martin. Upravo zbog toga, Jaguar smatra da mora imati potpunu kontrolu nad platformom koja će nositi buduće modele, iako je kompanjija među prvima razvila električnu platformu za svoj dobro prodavani SUV I-Pace.
Za modele koji tek dolaze, CEO Jaguara Thierry Bellore kaće da je biti potpuno jedinstveni, bez “preklapanja” sa bilo čime postojećim i bez kopiranja bilo čijeg aktuelnog dizajna. Razumljivo, ceo proces od razvoja sopstvene EV platforme pa do prelaska u luksuzniji razred neće biti ni jednostavan, ni brz, a pogotovo ne jeftin. Kao što je ranije najavljeno, Jaguar od 2025. godine postaje električna marka, a samo u ovu pogonsku tranziciju uložiće skoro tri milijarde evra. Šta više, prema nezvaničnim informacijama, iz Jaguara neće više stići ni jedan novi model sve do početka uvođenja potpuno nove modelne porodice 2025., što je iz ugla troškova logično i opravdano, ali sigurno neće naići na oduševljenje tradicionalnih kupaca i ljubitelja marke Jaguar.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Miloš Pavlović na podijumu u Monci

Srpski automobilista Miloš Pavlović, fabrički vozač Lamborginija, našao se na podijumu na zvaničnom otvaranju ...

Evropski kupci vole Toyotine hibride

Prodaja Toyotih vozila s HSD pogonom 2018. dostigla je nivo od pola miliona primeraka ...

Alfa Romeo slavi 100 godina simbola Quadrifoglio

Alfa Romeo je najavio zvaničan početak slavlja povodom stogodišnjice legendarnog simbola Quadrifoglio Alfa Romeo ...

Formula 1 – u Ostinu kvalifikacije Sainzu

Formula 1 – kvalifikacije u Ostinu pripale Sainzu pod senkom smrti Dietricha Mateschitza osnivača ...

Karbonski Polestar 1 na kreš testovima

Polestar se uveliko priprema za početak prodaje svog prvog modela, a kreš testovi su ...

Neuville u Španiji do svoje druge WRC pobede u sezoni

Thierry Neuville je u Španiji došao do svoje druge ovogodišnje WRC pobede, a odluku ...