fbpx

Rolls-Royce Spirit Of Ecstasy postala aerodinamičnija

Rolls-Royce Spirit Of Ecstasy, legendarna figura na hladnjacima modela Rolls Royce dobila je novu aerodinamičniju verziju

Dalekog 6. februara 1911. rođena je verovatno najpoznatija figura ili ornament koji se nalazi na hladnjaku jednog automobila – Rolls-Royce Spirit Of Ecstasy. Čitavih 111 godina kasnije, ova figura znači i obeležava isto, kao i u trenutku kada se rodila – klasu, luksuz, udobnost, kakvu malo ko drugi može da ponudi.
Međutim, opšte aktuelna elektrifikacija automobila, pored toga što utiče na sve moguće i nemoguće aspekte automobilizma, uticala je i na legendarnu figuru, što je gotovo za verovali ili ne. Rolls Royce je predstavio novu verziju svoje Spirit Of Ecstasy, koja će krasiti hladnjake budućih električnih modela luksuzne britanske marke.
Svi poštovaoci tradicije Rolls Roycea ne treba previše da brinu. Spirit Of Ecstasy je samo modifikovana i razlike su vidljive u detaljima, tek kada se figura pažljivo pogleda. Naime, razlika je u tome što su kolena dame sada povijena, a celo telo pomereno malo unapred, uz činjenicu i da je malo niža. Sada je visoka 82,73mm, za razliku od 100,01mm klasične figure.  Vizuelno, figura je postala dinamičnija, i još više opravdava svoju ulogu “Boginje brzine”. Najzanimljiviji deo odnosi se na razlog za ovu modifikaciju, koji zapravo nije estetske prirode. U skladu sa neizostavnom potrebom svih automobila da uštedu u potrošnji energije traže u minimalizovanju aerodinamičkih otpora, Spirit Of Ecstasy je ovom evolucijom postala aerodinamičnija, i stvaraće manji otpor vazduha.
Nova Spirit Of Ecstasy će se na vrhu hladnjaka jednog Rolls Roycea naći sledeće godine, kada bude premijerno otkriven električni Spectre, za koji CEO Rolls Roycea Torsten Müller-Ötvös kaže da već sada ima impresivno nizak koeficijent čeonog otpora od samo 0,26, i time je već sada u finalnoj fazi razvoja najaerodinaminiji Rolls ikada.
Ipak, za puritance postoji i dobra vest, klasična i do sda korišćena Spirit of Ecstasy nastaviće da krasi sve modele koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Driftujte kao Ken Block u svom Focusu RS!

Izgleda da Ford Performance i Ken Block žele da svako driftuje kao profesionalac, sa ...

Yutaka Kawano – umetnost oblikovanja metala

Yutaka Kawano je Takumi majstor, majstor koji tečno i u maniru virtuoza kreira umetnost ...

Formula 1 – Velika nagrada Japana

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Japana, 18. sezone 2022 vozi se na stazi ...

Predstavljen novi Audi A7 Sportback

Novi Audi A7 preuzima mnogo toga od takođe ovogodišnjeg noviteta A8, pre svega dizajn ...

Ferrari nije proveravao Leclercovu levu poluosovinu

Charles Leclerc nije startovao na trci Formule 1 u Monaku zbog kvara na poluosovini ...

Zvezda finala Formule 1 Renault star 15 godina

Toto Wolff šef Mercedes-AMG tima Formule 1 kaže za se treba zamisliti zašto je ...