fbpx

Audi A6 Avant E-Tron Concept zvanično prikazan

Audi A6 Avant E-Tron Concept zvanično je prikazan i otkrio je dosta toga mada ne i sve detalje luksuznog električnog karavana

Audi A6 Avant E-Tron Concept zvanično je prikazan i najavljuje elegantni luksuzni, električni karavan. Kažemo najavljuje, obzirom da ne samo da je i definisan kao koncept od strane proizvođača, nego i ne otkriva dosta toga.
Ono što je definitivno Audi A6 Avant E-Tron će se pridružiti ranije predstavljenoj lift back verziji, tako da će tradicionalni ljubitelji karavana sa “četiri prstena” bit zadovoljni. Takođe, jasno je da Audi A6 Avant E-Tron Concept manje-više detaljno pokazuje eksterijer budućih predstavnika Audija u E segmentu.
Audi ostaje veran i dosledan svom stilu po pitanju dizajna karoserije. Logičan i očekivan je drugačiji gril hladnjaka, koji zbog elektro pogona može biti gotovo potpuno zatvoren, i na prednjem delu vozila gotovo je više ukras i nosač amblema marke, nego tradicionalni uvodnik vazduha za hlađenje motora i klima uređaja. Međutim, jasno je da je prednji deo, kao i kompletna karoserija, Audi A6 Avant E-Tron Concepta koncipirana i oblikovana kako bi stvarala što manje otpore vazduha. Pretpostavljamo da će u serijskoj verziji prednje svetlosne grupe biti sličnog, ako ne i istog oblika, ali nismo sigurni da će imati i istu funkcionalnost kao na konceptu – jednostavno, vozač može da parkira automobil pred zid, i da farovima kao pojektorima sebi i putnicima priredi projekciju filma.
Generalno, Audi A6 Avant E-Tron Concept deluje veoma monolitno, sa velikim međuosovinskim razmakom i vrlo malim prepustima preko točkova ali i malim prostorom između lukova blatobrana i točkova sa niskoprofilnim pneumaticima. Podaci koje je Audi obajavio pokazuju da su dimenzije Audi A6 Avant E-Tron Concept vrlo bliske aktuelnom A6. Dužina vozila je 4.96 m, širina 1.96 m, ali je sa 1.44 m poprilično nizak ovaj karavan. Proizvođač navodi da je karavan oblik karoserije sa “odsečenim” zadnji delom malo pokvario koeficijent čeonog otpora. Kod Audi A6 Avant E-Tron Concepta iznosi 0.24, dok je kod limuzine A6 Sportback E-Tron Concept 0.22.

Static photo,
Colour: Neptune Valley

Predstavljeni model postavljen je na Premium Platform Electric (PPE) platformu o kojoj se dosta govorilo i govori, a koju će koristiti i Porsche za svoje modele, a koja će nositi i već najavljeni Audi Q6 e-tron crossover. Pogon su dva elektromotora sa ukupno 469 KS i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Audi za sada nije zvanično objavio kapacitet baterije, ali se može pretpostavti da će biti nivoa oko 100 kWh, sa radnim naponom od 800 volti, sposobna da zdrži brzo punjenje do 270 kW. Obzirom da nije definisan kapacitet baterije, nije najavljena ni autonomija, ali prema do sada poznatom, na snažnom brzom punjaču od 270 kW za desetak mnuta punjenja dobiće se novih 300 kilometara vožnje, odnosno od 5% do 80% napuniti bateriju za 25 minuta.

Već sada je jasno da će Audi kupcima ponuditi različite pogonske opcije, uključujući i verziju sa jednim motorom na zadnjoj osovini koja će do 100 km/h ubrzavati za oko sedam sekundi i imati autonomiju od 700 kilometara. Za najsnažniju verziju Audi navodi da će popularni sprint do “stotke” završavati za “dosta manje” od četiri sekunde.
A ako ste pomislili da smo zaboravili na enterijer – nismo. Audi ga još uvek duboko skriva iza zatamnjenih stakala svog A6 Avant E-Tron Concepta

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Captur 130 TCe – najbolje za kraj

Uz novi motor, Renault Captur je zanimljiv izbor baš zbog toga što uskoro stiže ...

Da li će biti zatvaranja pogona spajanjem FCA i PSA?

Iako su kompanije najavile i tvrde da neće biti zatvaranja pogona, kada se FCA ...

Kad se Renault Scenic razgoropadi

U ponudi automobila u toku je stvaranje novog svetskog poretka, samo, pitanje je gde ...

Ako poželite da driftujete…

Driftovanje je lepo i atraktivno, ali samo kada je bezbedno i kada se radi ...

Mercedes-Benz 300 SLR – jedinstven za sva vremena

Uz preminulog Ser Strlinga Mossa ne smeju se zaborviti njegovi podvizi na trkačkim stazama, ...

Gordon Murray vraća stare vrednosti automobilu

Gordon Murray je u martu ove godine najavio svoj T.50, a sada dodao detalje ...