fbpx

U Rusiji kineski proizvođači automobila trljaju ruke

Nakon globalne krize izazvane Covid-19 pandemijom, agresija Rusije na Ukrajinu izaziva nove poremećaje u auto industriji

Foto: Lada

Pandemija Covid-19 virusa je uzdrmala ceo svet uključujući i globalnu auto industriju. Prekinuti su lanci snabdevanja, procesi proizvodnje, a posledice se još uvek uveliko osećaju zbog akutnog nedostatka mikro procesora. Na još uvek više nego nestabilnu dinamiku proizvodnje stigao je novi problem koji je počeo agresijom Rusije na Ukrajinu. Po pravilu, malo ko zna sa kojih sve strana sveta stižu komponente i delovi koji se ugrađuju u automobile, a sada je javnosti predočeno da je Ukrajina velik i veoma važan „komponentaš“ i jedan od najvećih kada su u pitanju automobilske elektro instalacije. Marke kao što su Volkswagen Grupa, Mercedes, BMW i drugi, sada su prinuđeni da se ponovio reorganizuju, traže nove dobavljače elektro instalacija, ili pokušavaju da naprave sopstvene proizvodnje. Samo, dobro poznata priča o jeftinoj radnoj snazi u ovom sektoru je više nego bitna, pa naći jeftine a dovoljno kvalitetne delove i komponente nije lako.
Zanimljivo je čuti šta se dešava sa ruskim tržištem automobila. Uz uvođenje raznih vidova novih sankcija na Rusiju, mimo onih koje su postojale i pre invazije na Ukrajinu, izazvale su pad prodaje automobila u Rusiji za 60%, a prognoze kažu da će do polovine tekuće 2022. godine pad prodaje biti još dramatičniji. Auto saloni u Rusiji su opusteli, a cene automobila porasle i do 40%, kaže Svetlana Vinogradova, CEO kompanije Rolf, najvećeg dilera automobila u Rusiji. Svoju oslabljenu rublju Rusi su počeli da troše na važnije stvari od automobila, pripremajući se za recesiju koju će rat zasigurno doneti. Veliki globalni proizvođači kao što su Toyota, Volkswagen i Renault obustavili su proizvodnje u Rusiji pridružujući se međunarodnom bojkotu, a Vlada Rusije pokušava da i stimuliše domaću proizvodnju. Za automobile koji se uvoze iz Evrope i Japana, zamena se traži u kineskim i indijskim modelima, barem kako navodi potpredsednik ruske Nacionalne Automobilske Unije Anton Shaparin. „Ljudi govore da nas naši kineski prijatelji neće napustiti“, kaže Shaparin, ali i dodaje da je cena modela Haval kineskog Grat Wall Motorsa porasla za 50% i komentariše: „Neće nas napustiti, izmušće nas do poslednje rublje“. To je u potpunom kontrastu sa markama Ford i Honda koji više ne isporučuju svoja vozila u Rusiju, a Renault, kojem je Rusija drugo najveće tržište prekinuo je proizvodnju i upozorava da će smanjiti vrednost svog poslovanja u Rusiji.
Dok se kupci susreću sa nestašicom automobila, povećanjima cena, ali i inflacijom koja „jede“ njihove ušteđevine namenjene za automobile, neki su našli rešenje kupovinom na tržištima kao što je Kazahstan koji nije zatvorio svoje granice sa Rusijom. Ni ideja o stimulaciji domaće, ruske proizvodnje nje tako jednostavna. Naime, najveći ruski proizvođač AvtoVAZ je jako zavisan od uvoznih komponenta, pa sada razmišlja o proizvodnji svojih modela Lada sa minimalnim brojem uvoznih komponenata, koji bi kupcima bili ponuđeni bez vazdušnih jastuka i ABS sistema, barem tako javlja novinska agencija Interfax.
Prema za sada sagledivom, ako Evropa ne uspostavi isporuke, Kina će biti najveći dobitnik u novonastaloj situaciji, barem po pitanju tržišnog udela, ali će prodaja vozila svakako nastaviti da pada – kaže Azat Timerkhanov iz ruske konsultantske kuće Autostat.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ares ponovo fascinira – S1 Project Spyder

Nakon što nas je zapanjio svojim S1 Project kupeom, italijanski Ares je napravio i ...

Škoda Karoq premijerno u Srbiji

Nova ŠKODA KAROQ premijerno je predstavljena u ŠKODA prodajnom salonu na Novom Beogradu. Promociji ...

Peugeot 308 GTi na pauzi

Peugeot je pauzirao proizvodnju svog sportskog 308 GTi, dok se dodatno ne očiste izduvni ...

Verstappen profitirao Hamilton izgubio

Sprint kvalifikacije u Monzi donele poprilično iznenađenje i neočekivan startni poredak za sutrašnju trku ...

Toyota Corolla TS – elegantni karavan

Toyota se ozbiljno naradila i potrudila oko povratka Corolle. Nova platforma, novi imidž i ...

Novi Hyundai Santa Fe spreman za tržište

Na salonu u Ženevi otkriven je i novi Hyundai Santa Fe u svojoj četvrtoj ...