fbpx

Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 u velikim problemima

Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 uprkos osvojenim hvalospevima našli su se u velikim problemima i u opozivu

Hyundai Ioniq 5 je ovenčan svetskom titulom Automobila godine, a i njegov pandan i blizanac Kia EV6 pokupio je hvalospeve što od stručne tako i široke publike, i u istom izboru zauzeo treće mesto. Međutim, ispostavlja se da nije zlato sve što sija i da oba modela imaju konstruktivnu grešku, koja može biti jako opasna.
Vlasnici četiri modela Hyundai Ioniq 5 jednog Kia EV6 privili su da se nakon parkiranja dogodilo da se vozilo samo pokrene ako se nalazi na podlozi sa nagibom, nastavlja da se „kotrlja“ sve dok ga neka prepreka ne zaustavi. To znači da je funkcija „Park“ nepouzdana i da se u prenosnom sistemu Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 nalazi konstruktivna greška koja može biti više nego opasna. Istragom koju je obavio proizvođač utvrđena je promena, odnosno fluktuacija napona nakon što se vozilo ugasi, a koja može da utiče na upravljački signal sa kontrolne jedinice menjača zadužene za upravljanje „shift by wire“ sistemom. Ukoliko se pojavi ovakva promena napona, moguća posledica je trenutno otpuštanje parking „klina“, koji je zadužen da držanje vozila u mestu, kada je menjač u položaju „P“.
Južnokorejski proizvođač će zbog ove greške opozvati 10.729 primeraka modela Hyundai Ioniq 5 i 9.014 komada modela Kia EV 6. Pored toga, utvrđeno je da se ista greška pojavljuje i kod Genesis GV60 i GV80 modela luksuzne marke Hyundai Grupe, ali će nedostaci biti otklonjeni pre sporuke vozila kupcima, koje su tek trebale da počnu.
Svi vlasnici vozila Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 biće obavešteni o terminu posete servisima kako bi softverski bio otklonjen potencijalni problem, a to tada, vozačima se savetuje da svoja vozila ne ostavljaju na parkingu sa nagibom.
Koliko može biti opasan nepozdan „Park“ sistem na automobilu podseća udes koji je imala Ena Begović, nekada poznata glumica u SFRJ. Naime, na njenom Jeep Grand Cherokeeju parkiranom na ulici sa nagibom otkazao je sistem za blokiranje vozila, odnosno pomenuti „klin“. Vozilo se nekontrolisano pokrenulo i završilo na stenju, a mlada glumica je u tom udesu izgubila život, dok je njega beba koja je takođe bila u vozilu, srećom, preživela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bliži se kraj za Nissan 370Z, a naslednika nema

Da li je Nissan 370Z pred penzijom? Najave naslednika za sada nema Nissan 370Z ...

Dakar Reli 2024 – Loebu i 7. etapa

Dakar Reli 2024 – Loebu i 7. etapa i drugo mesto u generalnom plasamanu, ...

Tesla opoziva 53,822 automobila zbog softvera

Tesla opoziva FSD Beta softver koji omogućava automobilu da sam prođe pored stop znaka ...

Jaguar I-PACE u problemima, prodato samo 558 komada

Jaguar I-PACE, električni SUV, nailazi na probleme, koji jako liče na probleme kroz koje ...

Alonso se vratio u bolid Renault Formule 1

Nakon skoro dve godine, Fernando Alonso se vratio u bolid Formule 1, na stoj ...

Debitovao je Ram 1500 Revolution BEV Concept

Debitovao je Ram 1500 Revolution BEV Concept sa dva motora, tri reda sedišta i ...