fbpx

Ferrari Purosange se neće previše prodavati

Ferrari Purosange neće ići stopama Lamborghinija i Porsche koji su uvođenjem SUV modela udvostručili svoju prodaju

Foto: Ferrari

Ferrari Purosange, prvi SUV iz Maranella neće ići stopama Lamborghinija i Porschea, koji praktično odmah po lansiranju svojih prvih SUV modela udvostručili prodaju. „Purosange u proseku neće ići na preko 20% ukupne prodaje svih modela Ferrari“, rekao je šef marketinga marke Enrico Galliera prilikom otkrivanja planova za sledeće četiri godine prošle nedelje.
Sa druge strane, iako ne otkriva koliko porudžbina je Ferrari primio za Purosange, Galliera priznaje da će potražnja biti problem za kompaniju, mada kaže i da će to biti slatke muke. Njegova samouverenost ima opravdanje. Prošle nedelje Purosange je pokazan uživo aktuelnim vlasnicima Ferrarija, a njihove reakcije na prvi SUV iz Maranella su oduševljavajuće. Galliera tvrdi da nakon prezentacije većina aktuelnih kupaca i vlasnika Ferrarija želi da kupi Purosange i doda ga svojoj kolekciji, što za posledicu ima veliku knjigu porudžbina.
Ferrari u svojoj istoriji ima situacije da je rasprodao proizvodnju pre nego što je i počela, i pre nego što su modeli zvanično uopšte bili otkriveni.
Ferrari Purosange će biti otkriven u Septembru, a isporuke bi trebale da počnu rano u 2023. godini. Analitičari se već pitaju koliko će po osnovi volumena proizvodnje Purosange povećati ukupnu prodaju. U prošloj 2021. godini Ferrari je prodao 11.155 automobila, što je rast prodaje u odnosu na 2020. godinu, kada je prodato 9.119 primeraka. Za sada, Ferrari je prilično odlučan da Ferrari Purosange neće imati isti uticaj na ukupnu prodaju kao što su mali Lamborghini Urus i Porsche Cayenne. CEO Ferrarija Benedetto Vigna kaže da kompanija ne želi da udvostruči volumen proizvodnje. Radi ilustracije, 2001. u godini pre lansiranja Cayennea, Porsche je prodao 54.234 vozila, a 2005. je deostigao prodaju od 96.794 vozila, dok je 2021. prodao čak 301.915 vozila, od čega SUV modeli Cayenne i Macan čine čak 57% prodaje.
I Urus(takođe deo Volkswagen Grupe) je postao najprodavaniji Lamborghini model ikada – od 2018. prodato je 20.000 komada, a prošle godine čino je čak 60% prodaje marke, od prodatih 8.405 vozila. Ferrari tradicionalno želi da zadrži ekskluzivitet, a ograničavanjem proizvodnje Purosangea sebi otvara mogućnost za više cene i veću potražnju od ponude.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sebastien Ogier pobednik relija Argentina

Sebastien Ogier je došao do svoje druge pobede u reli šampionatu sveta 2019. Nakon ...

Vettelu pobeda zahvaljujući Haasu

Sebastianu Vettelu pripala je pobeda na prvoj trci sezone u Melburnu uz veliku pomoć ...

Volvo predstavio novi S60 – u Americi

Nakon elegantnog karavana V60, Volvo je podmladio porodicu limuzina za novi S60 Volvo postaje ...

Tesla započinje proizvodnju Modela 3 u Kini ovog meseca?

Pre pet godina, CEO Tesle, Elon Musk, najavio je da će kompanija blagovremeno otvoriti ...

Sada možete kupiti motor iz Type R-a, ali…

Honda je objavila da će početi sa prodajom 2.0 litarskog turbo agregata iz modela ...

Pariz-Dakar Porsche 959 prodat za skoro 6 miliona dolara

Porsche 959 u Rothmans kombinaciji boja, koji se takmičio na Pariz-Dakaru 1985. godine je ...