fbpx

Aston Martin se pojačao kapitalom

Aston Martin se finansijski dodatno pojačao nakon investicija koje je uneo većinski vlasnik kompanije Lawence Stroll

Foto: Aston Martin

Aston Martin se finansijski dodatno pojačao nakon investicija koje je uneo većinski vlasnik kompanije Lawence Stroll. Većinski deoničar britanskog proizvođača sportskih automobila postao je Suveren Saudijske Arabije koji je kroz PIF investicijom od 92.5 miliona dolara došao do 16.7 % vlasništva Aston Martina, čime je drugi najveći vlasnik. Pored procenata u vlasništvu, Suveren Saudijske Arabije će se i pitati pri odlučivanju, obzirom da će u upravnom odboru kompanije imati dva mesta. Najveći deoničar Aston Martina i dalje ostaje Lawrence Stroll sa 18.3%, koji je i predsednik kompanije, a 9.7 % britanske marke pripada Mercedes-Benzu, koji je treći većinski vlasnik. Najnoviju investiciju kompanija planira da uloži u smanjivanje dugova i popravljanje rejtinga, odnosno vrednosti kompanije.
Aston Martin prolazi kroz jako teška vremena pritisnut velikim dugovima, padom vrednosti akcija na berzama i očajnim rezultatima Aston Martin Formula 1 tima. Britanski proizvođač automobila prolazi kroz uzburkana vremena još od kada se javno pojavio na berzi krajem 2018. godine. Na londonskoj berzi vrednost akcija Aston Martina samo ove godine pala je za čak 73%. Prošle nedelje su doživele rast od 10% i to nakon što su dohvatile najnižu vrednost ikada.
Polovina novog kapitala biće uložen u servisiranje duga koji je u martu mesecu iznosio 957 miliona funti, odnosno 1.1 milijardu dolara. PIF investicioni fond Suverena Saudijske Arabije je već značajan akcionar kod proizvođača automobila Lucid i McLaren. Pored svih problema kojim je pritisnut, Aston Martina se suočava i sa padom prodaje koja je u prvoj polovini 2023. godine bila 2.676 komada, dok je u istom periodu prošle godine bila 2.901 vozilo. I pored pada prodaje, Aston Martin očekuje da će do kraja godine prodati planiranih 6.660 komada.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Šta nas zapravo čeka na Formuli 1 u Silverstoneu

Mnogo se priča o eksperimentalnom formatu Formule 1 koji uključuje sprint trku u subotu, ...

Alijansa Renault-Nissan broj 1 po prodaji u svetu

Alijansa Renault-Nissan broj 1 po prodaji lakih vozila na svetu u 2017. i sa ...

Hamilton do osme pobede na Hungaroringu

Lewis Hamilton je poprilično lako stigao do svoje osme pobede na Hungarororingu, Verstappen se ...

Možete imati drumski Peugeot 9X8, samo…

Možete imati drumski Peugeot 9X8 hiperautomobil, ali samo ako ispišete blanko ček i ostavite ...

Mercedes predstavio novi GLA

Nakon šest godina i više od milion prodatih komada, došlo je vreme za drugu ...

Predstavljena slavljenička Fiat Panda 4×40°

Da bi proslavio njegov 40. rođendan, FIAT je odlučio da lansira novu slavljeničku i ...