fbpx

Aston Martin se pojačao kapitalom

Aston Martin se finansijski dodatno pojačao nakon investicija koje je uneo većinski vlasnik kompanije Lawence Stroll

Foto: Aston Martin

Aston Martin se finansijski dodatno pojačao nakon investicija koje je uneo većinski vlasnik kompanije Lawence Stroll. Većinski deoničar britanskog proizvođača sportskih automobila postao je Suveren Saudijske Arabije koji je kroz PIF investicijom od 92.5 miliona dolara došao do 16.7 % vlasništva Aston Martina, čime je drugi najveći vlasnik. Pored procenata u vlasništvu, Suveren Saudijske Arabije će se i pitati pri odlučivanju, obzirom da će u upravnom odboru kompanije imati dva mesta. Najveći deoničar Aston Martina i dalje ostaje Lawrence Stroll sa 18.3%, koji je i predsednik kompanije, a 9.7 % britanske marke pripada Mercedes-Benzu, koji je treći većinski vlasnik. Najnoviju investiciju kompanija planira da uloži u smanjivanje dugova i popravljanje rejtinga, odnosno vrednosti kompanije.
Aston Martin prolazi kroz jako teška vremena pritisnut velikim dugovima, padom vrednosti akcija na berzama i očajnim rezultatima Aston Martin Formula 1 tima. Britanski proizvođač automobila prolazi kroz uzburkana vremena još od kada se javno pojavio na berzi krajem 2018. godine. Na londonskoj berzi vrednost akcija Aston Martina samo ove godine pala je za čak 73%. Prošle nedelje su doživele rast od 10% i to nakon što su dohvatile najnižu vrednost ikada.
Polovina novog kapitala biće uložen u servisiranje duga koji je u martu mesecu iznosio 957 miliona funti, odnosno 1.1 milijardu dolara. PIF investicioni fond Suverena Saudijske Arabije je već značajan akcionar kod proizvođača automobila Lucid i McLaren. Pored svih problema kojim je pritisnut, Aston Martina se suočava i sa padom prodaje koja je u prvoj polovini 2023. godine bila 2.676 komada, dok je u istom periodu prošle godine bila 2.901 vozilo. I pored pada prodaje, Aston Martin očekuje da će do kraja godine prodati planiranih 6.660 komada.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Jon Olssonov Rolls-Royce Wraith je na prodaju

„Igračke“ profesionalnog skijaša Jona Olssona dođu brzo i često odu jednakom brzinom, a među ...

BMW ne može da dočeka

SUV-manija se nastavlja nesmanjenom žestinom. Nakon premijere Volvoa XC40 pre nekoliko dana, BMW je ...

Porsche ponovo pomera granice kočenja

Porsche je odavno poznat i po tome da njegovi modeli imaju izvanredne kočnice, a ...

SLC umesto SLK – zabava je ista

Krajem prošle godine Mercedes je najavio da nakon 20 godina na tržištu i 670.000 ...

Sjajna ponuda modela SEAT Ateca i Arona

Kompanija Porsche SCG sa svojom markom SEAT – spremila je specijalnu novogodišnju ponudu najtraženijih ...

Osvežena Toyota Corolla spremna za kupce

Toyotu Corollu krasi ogromno nasleđe sa više od 50 miliona prodatih automobila širom sveta ...