fbpx

Formula 1 – Velika nagrada Mađarske i pobeda Verstappena

Na stazi Hungaroring održana je trka Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske, poslednja trka pre letnje pauze

Foto – LAT Images

Iako je većina tipovala na pol poziciju za Charlesa Leclerca, Maxa Verstappena ili Carlosa Sainza, George Russel je u svom Mercedes-AMG bolidu sve iznadio i sebi obezbedio start sa najbolje pozicije, sa Sainzom u istom redu, dok su iza njihovih leđa Leclerc i Lando Norris. Staza Hungaroring duga je 4.381 metara, planirano je 70 krugova, a trka počinje po suvom uz najavu kiše u toku trke. Pred sam polazak u krug za zagrevanje, počele su kapi kiše, ali svi su na slik pneumaticima i to različite tvrdoće, što znač i sa različitim strategijama. Pierre Gasley je startovao iz pit-line-a.
Najbolje je startovao Russel i zadržao poziciju, kao i većina iza njega. Nakon starta drugi je Sainz, treći Leclerc, četvrti Norris, peti je Hamilton koji je na startu obišao Ocona i Alonsa. Ipak VSC odmah u prvom krugu trke zbog krhotina na staz zbog kontakta u startnoj gužbvi. Od 3. kruga trka se nastavlja.

Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202207290508 // Usage for editorial use only //

Tandem Red Bulla Verstappen i Perez je napradovao po dve pozicije i u trci je na 8. i 9. poziciji, ali Vestappen je na menjaču Alonsu i sa lakoćom je obišao Španca koji je otišao široko na krivini broj 4. Već u 7. krugu, Verstappen oblazi Ocona za 6. mesto, a Perez Alonsa za osmo mesto i kreće u poteru za Oconom. Kevin Magnussen je morao na zamenu prednjeg krila na bolidu Haas, a Mick Schumacher je na 11. poziciji.
9. krug, vodi Russel na mekim pneumaticima, drugi je Sainz na srednje tvrdim sa 2.2 sekunde zaostatka, a treći Leclerc takođe na srednje tvrdim gumama. Hamilton vodi borbu sa Norrisom za četvrtu poziciju, a Verstappen na mekim pneumaticima stigao je na menjač Hamiltona. U 12. krugu i Hamilton i Verstappen obilaze Norrisa, pa su sada na četvrtom i petom mestu. Hamilton je na srednje tvrdim a Verstappen na mekim gumama. I Perez obilazi Norrisa i stiže na 6. mesto. Radi podsećanja, Verstappen je startovao sa 10, Perez sa 11. pozicije. 13. krug, Verstappen se žali na probleme sa motorom, kakve je imao i u kvalifikacijama, ali nastavlja trku.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

16. krug, Leclerc se približio Sainzu na dve desetinke, a vodeći Russel odlazi na zamenu pneumatika isto kao i Verstappen koji menja gume. Već u 17. krugu i Sainz menja gume i izlazi ponovo na srednje tvrdim gumama. Vodi Leclerc, drugi je Hamlton, a treći Perez, dok se Russel vrato na četvrtu poziciju. Leclerc ostaje na stazi na gumama na kojima je startovao. I Perez menja gume u 19. krugu, a Sainz ide na poziciju 4. Već u narednom krugu i Hamilton menja gume i ostaje na srednje trvrdim, ali se u trku vraća iza Alonsa i Verstappena.
21. krug, vodi Leclerc, Russel je drugi, Sainz treći, a Verstappen četvrti, a Leclerc menja gume u 22. krugu i u trku se vraća na ispred Sainza na drugu poziciju. U istom krugu Alonso prelazi na tvrde gume.U 24. krugu, dok su se borili vozači Alpine Alonso i Ocon na hladnim gumama, obojicu je obišao Daniel Ricciardo za 10. poziciju. U istom krugu i Hamilton greši i blokira točkove. Vodi Russel sa 1.5 sekundi prednosti ispred Leclerca i 2.66 sekundi ispred Sainza. Lecler se približava Russelu i ulazi u DRS. Prvi napad Leclerca za vođstvo na start cilj pravcu ne uspeva.
Krug 27 velika borba za vođstvo, ali Russel odoleva napadu Leclerca i odlično se brani pozicijom na stazi. Doj se Leclerc bori za vođstvo, Vestappen se polako privližava i na 4.5 sekundi je iza vodećih. Sjajno trkanje za vođstvo.
31. prelazi u vođstvo preticanjem na start-cilj pravcu kasnim kočenjem i preciznim manevrom  odmah ostvaro prednost od preko jedne sekunde. Vettel obilazi Alonsa za 11. poziciju, a Sainz se priblizava Russelu, dok kiša počinje da pada na stazi Hungaroring na polovini trke. Leclerc ima prednost od preko 3.5 sekundi. U 35 krugu na stazi nakon šikane se okreće Yuki Tsunoda, ali brzo nastavlja trku. Vettel napada Ocona za poziciju 10. Russel se malo oslobodio pritiska Sainza. Leclerc povećava vođstvo. u 38. krugu je na preko pet sekundi ispred drugoplasiranog Russela.
39. krug, Verstappen menja gume, i izlazi na stazu ma srednje tvrdim. I Ferrari i Mercedes reaguju. Leclerc mora na tvrde gume, a na stazu izlazi spred vozača Red Bulla.
40. krug, vodi Sainz, drugi je Hamlton, treći je Leclerc, četvrti je Verstappen, ali samo do narednog kruga. verstappen na mekanijim zagrejanim pneumatcima oblazi Leclerca, na tvrdim, hladnim gumama.
42 krug, kiša počinje da pravi probleme, Verstappen pravi grešku u 13. krivino, okrenuo se i prepustio pozicije Perezu i Hamiltonu. Leclerc je zagrejao pneumatike, da li će moći da se brani od Verstappena na srednje tvrdim, koje je oštetio okretanjem.
Formula 1 odlazi na letnji odmor, a sezona se natavlja trkom za veliku nagradu Belgije na stazi Spa Francorchamps 28. avgusta.

Foto: Dan Mullan/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202207310387 // Usage for editorial use only //

45. krug, Verstappen oblazi Leclerca, ali će morati na još jednu zamenu guma, do kraja trke ima još 25 krugova, dok Leclerc više ne mora u boks. Vodi Sainz, drugi je Hamilton, treći je Verstappen, četvrti Leclerc.
Sainz menja gume u 48. krugu uz spor rad mehaničara i izlazi na mekim pneumaticima 22 kruga pre kraja. I Hamilton će na mekim gumama morati do kraja trke, mada, bolidu sve laši, ali i kiša je jo uvek u blizini staze. Vodi Hamilton, drugi je Verstappen, treći Leclerc, četrvrti je Russel, peti Sainz.
51. krug, Russel napada Leclerca za treću poziciju, a Hamilton ide na zamenu guma, izlazi na mekim na poziciju 5, iza Sainza. Vodi Verstappen, drugli je Leclerc, treći Russel. Russel je brži na srednje tvrdim gumama od Leclerca, ali Leclerc se uspešno brani. Russel obilazi Leclerca za drugo mesto na 16 krugova do kraja trke. Lecler ide na zamenu guma, prelazi na meke, ali izlazi tek na šesto mesto. Vodi Verstappen, drugi je Russel, treći Sainz, koji se približava Russelu na manje od dve sekunde. 12 krugova pre kraja, Verstappen ima prednost od 8.4 sekunde  ispred drugoplasiranog Russela. Verstappen je krenuo u trku kao 10.

2022 Hungary Grand Prix 2022, Saturday – LAT Images

63. krug, Hamilton obilaz Sainza i stiže na treću poziciju, a na menjaču je Russela za drugo mesto, što i čini već u narednom krugu. Na pet krugova od kraja vodi verstappen sa 11 sekundi prednosti spred Hamiltona, a treći je Russel. Sainz če četvrti, peti Perez, a približava mu se Leclerc. Verstappen je nadoknadio devet, a Hamilton pet pozicija, Russel je igubo dve, sainz dve, a Leclerc tri pozicije, u odnosu na start trke. Stiže pljusak na tri kruga do kraja trke. Bottas staje na stazi zbog kvara, VSC na celoj stazi. I počinje jaka kiša na krug do kraja.

Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202207310383 // Usage for editorial use only //

Pobeda u trci Formule 1 za veliku nagradu Mađarske pripala je Maxu Verstappenu za tim Red Bull. Drugo mesto osvojio je Lewis Hamilton, a treće njegov timski kolega iz Mercedes-AMG tima George Russel. Sjajna vožnja Verstappena, i odlična taktika tima Red Bull. Mercedes od gubitnika sezone, do drugog uzazstopnog dvostrukog podijuma. A Ferrari, ponovo diskutatibilna taktika i gubitak pozcija u odnosu na startni poredak. U generalnom plasmanu Verstappen ima prednost u odnosu na drugoplasiranog Leclerca od 80 poena.
Formula 1 ide na letnju pauzu, a sezona se natavlja trkom za Veliku nagradu Belgije na staz Spa Francorchamps, 28. avgusta.

1 Max Verstappen 9 Red Bull 1:28.244 2
2 Lewis Hamilton 5 Mercedes 7.834s 2
3 George Russell 2 Mercedes 12.337s 2
4 Carlos Sainz 2 Ferrari 14.579s 2
5 Sergio Perez 6 Red Bull 15.688s 2
6 Charles Leclerc 3 Ferrari 16.047s 3
7 Lando Norris 3 McLaren 73.490s 2
8 Fernando Alonso 2 Alpine 1 LAP 1
9 Esteban Ocon 4 Alpine 1 LAP 1
10 Sebastian Vettel Aston Martin 1 LAP 2
11 Lance Stroll 3 Aston Martin 1 LAP 2
12 Pierre Gasly AlphaTauri 1 LAP 2
13 Guanyu Zhou 1 Alfa Romeo Racing 1 LAP 2
14 Mick Schumacher 1 Haas 1 LAP 2
15 Daniel Ricciardo 6 McLaren 1 LAP 2
16 Alex Albon 1 Williams 1 LAP 3
17 Kevin Magnussen 4 Haas 1 LAP 3
18 Nicholas Latifi Williams 1 LAP 3
19 Yuki Tsunoda 3 AlphaTauri 2 LAPS 3
R Valtteri Bottas Alfa Romeo Racing 4 LAPS 1

 

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kako je izgledao razvoj nove G-Klase iza scene

Mercedes Benz je nedavno zvanično pokazao potpuno novu G-klasu za 2019., a sada možemo ...

BMW M135 xDrive „utegnut“ pre vremena

Kada konkurencija vredno radi mora se odgovoriti – BMW je mimo uobičajene faze osvežavanja ...

Ariel Atom 4 debituje sa agregatom iz Honde Civic Type R

Britanska firma Ariel predstavila je četvrtu generaciju modela Atom, a među ostalom, novina je ...

Renault 5 Prototype, prednja svetla koja vam namiguju

Kultni automobil sedamdesetih sa svetlima koja namiguju. Zvuči li vam to poznato? Naravno, to ...

Kia uvodi CVVD, novi varijabilni razvod ventila

Modeli Kia dobijaju novi CVVD motor koji nudi bolje performanse, troši manje goriva i ...

Cadillac slavi 15 godina V-Serije specijalnim izdanjem

U čast 15 godina postojanja V brenda, Cadillac je spremio dva vrlo ograničena izdanja ...