fbpx

Rolls-Royce Spectre predstavljen u Parizu

Rolls-Royce Spectre, prvi potpuno električni superluksuzni model čuvene marke predstavljen je na salonu automobila u Parizu

Rolls-Royce Spectre predstavljen je javnosti na salonu automobila u Parizu, a isporuke kupcima krenuće krajem sledeće godine. Rolls-Royce tvrdi da je Spectre najaerodinamičniji Rolls ikada napravljen, što je obzirom na elektro pogon i bio imperativ o kojem smo dosta pisali. Poznato je kolko truda i napora je uloženo u aerodnamičku optimizaciju svakog detalja karoserije i donjeg postroja, pa čak i figurice Spirit of Ecstasy na “hladnjaku”, a rezltat je impresivan. Koeficijent čeonog otpora modela Rolls-Royce Spectre je 0.25. Prema podacima koje je proizvođač objavio, Rolls-Royce Spectre biće sposoban da pređe 520 kilometara sa jednim punjenjem baterije.
Rolls-Royce Spectre prvi je električni automobil u najluksuznijem segmentu i prestigao je najvećeg konkurenta, koji bi trebao stići iz pogona Bentley. Kompanija tvrdi da se elektro pogon potpuno uklopio u sve karakteristike marke koje su pre svega luksuz, udobnost i tišina u vožnji, bez ikakve potrebe za kompromisnim rešenjima. Model Spectre popunjava prazninu u ponudi odlaskom modela Wraith kupe, ali koristi identičnu aluminijumsku konstrukciju, koja je osnova i svih ostalih modela koji izlaze iz pogona Rolls-Royce. Kompletnu konstrukciju je razvio Rolls-Royce kako bi se prilagodila ugradnji elektromotora i baterije. Proizvođač dodaje i da je elektro pogon sada dostigao tehnološku zrelost koju Rolls-Royce zahteva od pogona svojih automobila.
Pored činjenice da ima širi gril hladnjaka od ostalih Rolls-Royce modela razlikuje se i potpuno novim stilom LED farova smeštenih u tanke proreze i glavnih farova smeštenih ispod, koji se potpuno zatramnjuju kada nisu u upotrebi. Sam gril hladnjaka osvetljen je sa 22 LED-a
Kao i kod modela Wraith Coupe vrata se otvaraju unazad, a unutrašnjost ima pojačan efekat opcionog zvedanog svetla, koji stvaraju bezbrojni LED-ovi u krovu, vratima i na armaturi vozila. Generalno, Rolls-Royce navodi da je dodatno proširen broj opcija i mogućnosti personalizacije modela Spectre. U Spectre debituje i potpuno nova, moćna digitalna platforma koja je nazvana Spirit koja pravi društvo novoj aplikaciji nazvanoj Whisper, a koja vlasnicima omogućava povezivanje vozla sa njihovim pametnim telefonima. Preko ove aplikacije upravlja se brojnim funkcijama u vozilu, uključujući ambijentalno osvetljenjem boja grafike na instrument tabli, ali i dobijaju informacije od “Specijalista za luksuzne informacije”.
Pogon Rolls-Royce Spectre je jedan elektromotor od 576 KS, što iako deluje mnogo nje previše na vozilo dugo 5.453 mm teško 2.975 kilograma. Samo baterijski paket od preko 100 kWh (proizvođač nije saopštio tačan kapacitet) ima masu od 700 kilograma, a obzirom da je integrisan u strukturu automobila, doprinosi torzionoj čvrstini. Iako masivan, Rolls-Royce Spectre do 100 km/h ubrzava za samo 4.5 sekundi.
Rolls-Royce Spectre cenom je pozicioniran između SUV-a Cullinan i limuzine Phantom, što znači da bi trebao koštati oko 380.000 evra u standardnoj konfiguraciji i bez dodatnih opcionala.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Serijski Mercedes-AMG GT otkriven

Za samo godinu dana Mercedes-AMG GT super kupe je prošao put od koncepta do ...

Toyota Corolla Sedan dobila GR Sport verziju

Toyota Corolla Sedan dobila je još atraktivniji izgled zahvaljujući novoj verziji GR Sport Toyota ...

Audi predstavio novi S3, hatchback i limuzinu

Još u februaru su počele da pristižu informacije, a sada je i službeno – ...

Ubrizgavanje vode – ideja stara, ali radi još uvek

Ubrizgavanje vode u cilindre, put je do povećanja snage, i čak su ga iskoristili ...

Aston Martin Zagato – samo za “odlikaše”

Aston Martin i Zagato su predstavili još jedan model za birano društvo – Vanquish ...