fbpx

Honda će lansirati CR-V PHEV na hidrogen

Honda će 2024. lansirati PHEV model baziran na popularnom SUV-u CR-V sa hidrogenom i gorivnim ćelijama

Honda će 2024. godine lansirati model koji najavljuje da se intenzivno traže alternative električnim vozilima. Prema zvaničnom saopštenju Honde, za manje od dve godine stići će model baziran na SUV-u CR-V, koji će imati plug-in hibridni pogon koji će uključiti gorivne ćelije i hidrogen kao gorivo. Iako ne otkriva tehničke detalje o ovom specifičnom modelu, Honda već navodi da je proizvodnja planirana u centru za proizvodnju vozila visokih performansi u Ohaju u SAD, koji je otvoren 2016. godine za proizvodnju modela Acura NSX, Acura PMC Edition, kao i Honda Performance Development trkačkih automobila.
Iako prema aktuelnim informacijama i najavama strategija deluje da će u globalnoj autoindustriji nadvladati električni modeli, ne odustaju svi od istraživanja alternativnih pogona. Honda godina istražuje mogućnosti hidrogena kao pogonskog goriva i kombinaciji sa elektropogonom (FCEV). Rezultat najnovije faze rada biće model baziran na crossoveru CR-V, koji će u serijsku proizvodnju ući 2024. godine. Jasno je da se od ovog modela ne mogu očekivati milionske brojke proizvodnje, pa će se upravo zbog toga proizvoditi u pogonu u Ohaju predviđenom za maloserijsku proizvodnju. Gary Robinson potpredsednik planiranja i strategije Honde kaže da će pokretanje proizvodnje novog modela biti put za istraživanje potencijala hidrogena za održivi transport budućnosti.
Honda je još pre 20 godina lansirala FCX, svoj prvi komercijalni model na vodonik, koji je 2017. nasledio model Clarity, ali koji je ugašen 2021. godine.
Honda nije usamljena u razmatranju hidrogena kao izvora energije. U oktobru je Olver Zipse predsednik BMW Grupe najavio da će hidrogen biti „vrlo moderan vid vožnje“, u kontekstu činjeice da će i BMW u tekućoj deceniji lansirati svoj serijski model na hidrogen. Sa svoje strane Toyota i Alpine rade na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji bi umesto benzina ili dizela kao gorivo koristili hidrogen. Toyota je već ugradila takav agregat u model Corolla, a pominje se i mogućnost da bude u ponudi i u novom Priusu.
Honda za sada nije saopštila u kom delu 2024. godine će početi proizvodnja hidrogenske PHEV verzije crossovera CR-V, ali za hidrogen kao gorivo koje kao rezultat sagorevanja ima čistu vodu postoje prepone prepreke kao pred kakvima su i električna vozila. Vrlo ga je teško i retko naći u slobodnoj prodaji, opasan je za skladištenje, a za proizvodnju hidrogena potrebno je ulaganje ogromne energije, koja se takođe mora napraviti ulaganje neke druge energije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Da li je Max Verstappen zaslužio titulu?

 Da li je Max Verstappen zaslužio titulu šampiona sveta Formule 1 za sezonu 2021? ...

50 kilovata naizmenične molim…

Volvo je zvanično saopštio da će svi modeli koji budu iz proizvodnje izlazili od ...

Renault se prodajom vratio na lidersku poziciju u Evropi

Uz zalet električnih vozila i oporavak prodaje u junu, u prvoj polovini godine Grupa ...

3D crtanje: digitalna tehnika koja svaki crtež čini potpunim

Baš kao savremena industrija filma, videoigara i kartografije, automobilska industrija u poslednjih nekoliko decenija ...

Aston Martin pravi sopstveni V8 motor?

Aston Martin živi od SUV modela DBX, ali ne želi da se odrekne super-sportskih ...