fbpx

Nismo Hybrid stiže kao „naslednik“ Nissan GT-R-a

Nismo Hybrid stiže kao „naslednik“ Nissana GT-R tokom ove decenije i to kao jedinstveni sportski model

Nismo Hybrid sportski automobil stiže u tekućoj deceniji. Poprilično neprecizna vest koju je Nissan objavio ima težinu obzirom da je zvanična. Još uvek aktuelni Nissan GT-R odavno je u poznim godinama. Ako se računa godina kada je kao koncept prvi put javno pokazan, Nissan GT-R ima čak 21 godinu! Ne čini ga mnogo mlađim ni podatak da je serijska verzija pokazana šest godina kasnije, 2007. godine, što od mnogih obožavani GT-R, ulazi u 16. godinu postojanja.
Iako smo se naslušali (realnih) argumenata o preskupom i neisplativom razvoju naslednika modela GT-R, za ljubitelje Nissanovih sportista konačno stiže dobra vest. Nismo, odeljenje Nissana zaduženo za visoke performanse, radi na modelu za koji najavljuje da će biti uzbudljiv.
CEO Nisma Takao Katagiri je potvrdio da je u planu sportski model i to pod markom Nismo, koji će se prodavati u Japanu, SAD, većim zemljama Evrope i u Engleskoj. Upravo britanski Autocar navodi da će nov model biti indirektni naslednik Nissana GT-R, čija Godzila verzija je povučena iz prodaje početkom 2022. godine zbog ekoloških normi, koje stoje na putu i prodaji novog Nissana Z u Evropi.
Iako su predstavnici Nisma potpuno tajnoviti po pitanju novog modela, najverovatnije će budući Nismo sportista imati hibridni pogon, a ne potpuno električni. Obrazloženje proizvođača je da bi model visokih performansi morao imati čvrste baterije kako bi zadovoljio i performansama i autonomijom, ali prema stavu japanskog giganta, zadovoljavajuće baterije neće biti spremne u doglednoj budućnosti. Doduše, ima i drugačijih mišljenja, pa Toyota najavljuje svoj serijski hibridni model sa čvrstom baterijom već za 2025. godinu.

Foto: Nissan

CEO Nisma Takao Katagiri je za Autocar rekao da Nissan za Evropu ima veoma važnu viziju, a koja je (između ostalog) bazirana upravo na budućem Nismo modelu, za koji u Evropi i Engleskoj vide realno tržište. Između ostalog, upravo zbog stvaranja imidža, buući model će nositi marku Nismo.
U međuvremenu, da bi kupcima prekratili čekanje, Nissan i Nismo (navodno) rade na GT-R R35 kojim će se uz „veliki prasak“ oprostiti od modela koji je „za života“ sebi obezbedio status legende. Trebao bi se pojaviti sredinom 2023. godine sa doteranom karoserijom, pojačanim motorom, manjim izmenama na donjem postroju i izduvnom sistemu kako bi zadovoljio zakonske norme u nekim od zemalja u kojima se prodaje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Uz Suzuki Swift, najbržim kupcima poklon iznenađenja

Swift nove generacije – nosilac titule automobila godine u Japanu – na našem tržištu ...

Iz Formule 1 na drum – može ali…

Direktan transfer tehnologije iz F1 u svakodnevni saobraćaj ne postoji. To znamo odavno, ali ...

Mercedes ipak prestigao Audi, i prvi predstavo EQC

Da je bilo prema najavama, prvo smo trebali upoznati Audi e-tron, ali ne ide ...

Alonso u Toyoti TS050 za 2018.

Fernando Alonso nastavlja pripreme za nastupe u WEC šampionatu za TOYOTA GAZOO Racing Dvostruki ...

Čiji je zapravo Chrysler i kakve su mu šanse?

Da li je Chrysler kroz svoje uspone i padove potrošio svih devet života koje ...

AMG Mercedes SL 65 ide u penziju

Malo njih ga je moglo sebi priuštiti, ali je svakako jedan od dragulja na ...