fbpx

Mazda MX 5 Miata u narednoj generaciji dobija hibridni pogon?

Mazda MX5 Miata u narednoj generaciji dobiće hibridni pogon kako bi ispunila Euro 7 norme o emisiji gasova?

Mazda MX5 Miata u narednoj generaciji dobiće hibridni pogon kako bi ispunila norme o emisiji gasova? Ovaj mali i dovoljno pristupačni roadster i dalje ima odlične brojke prodaje u aktuelnoj i upravo lagano osveženoj generaciji, pa je logično da je naslednik na pomolu. Po svemu sudeći, ni nova, sledeća Mazda MX5 neće uspeti da zaobiđe sudbinu i ima pogon bez električne pomoći, koji podrazumeva i bateriju koja velikom masom “sreću kvari”. Mazda priznaje da je najveća briga u razvoju nove Mjate ispunjavanje Euro 7 normi.
Yasuhiro Aoyama, jedan od vodećih ljudi u Mazdi kaže kompanija pažljivo istražuje sedmi nivo propisa o emisiji gasova u Evropi, a da će novi propisi sigurno imati uticaj na novu Mazdu MX5 Miatu. Aoyama priznaje da Mazda vidi hibridni pogon kao jedno od mogućih rešenja za ispunjavanje Euro 7 normi.
“Kada bude došlo vreme, biće određenog nivoa elektrifikacije pogona nove Mijate, ali moramo da istražimo sve mogućnosti za buduću novu Mazdu MX5 koja sigurno neće izneveriti očekivanja svih ljubitelje ovog modela.
U osnovi, priznanje Aoyame da će sledeća Mazda Mijata biti elektrifikovana i nije toliko nova vest, obzirom da se već duže vreme o tome spekuliše, pa čak i zvanično pominju predstavnici Mazde. Šta više, još 2021. Mazda je najavila da će nova Miata biti deo napora da svi modeli Mazde budu elektrifikovani do 2030. godine.
Akira Tamatani, šef dizajna Mazde kaže da korišćenje novog rednog šestocilindraša sa blagim hibridom za MX5 ne dolazi u obzir. “Kada bi ugradili taj motor, to više ne bi bila Mazda MX5” kaže Tamatani. Šef dizajna Mazde kaže i da nova Miata neće biti identična sa nedavno predstavljenim Vision Study Conceptom, iako se nagađalo da bi se to moglo dogoditi. “ Vision Study Concept je poruka. Mi imamo pasiju da kreiramo takva vozila, i to je naša poruka. A da li ćemo napraviti takav serijski model, to još nismo definitivno odlučili” kaže Tamatani. Još samo možemo da dodamo da je Mazda jesenas “uhvaćena” kako testira model prerušen u aktuelni MX5, ali sa previše imena da bi se poverovalo da to nije kamufliran novi model ispod stare karoserije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Škoda pravi oštar zaokret sa Rapidom

Nova Škoda Rapid biće nešto sasvim dugo u odnosu na aktuelni model i postaje ...

U Norveškoj više na struju nego na benzin i dizel

Više od 50% novo-registrovanih automobila u Norveškoj predstavljaju hibridna i električna vozila, zahvaljujući državnim ...

Formula 1 – da li lete glave u Ferrariju?

Formula 1 – da li lete glave u Ferrariju nakon mlakog starta u Bahreinu ...

VR koncept prodaje vozila u BMW salonu

Srbija je četvrto tržište u svetu gde je BMW implementirao Virtual Reality Delta Motors ...

Cadillac predstavio novi CT5 luksuzni sedan

Cadillac se poslednjih par godina fokusirao na SUV segmente, a tek predstavljeni CT5 sedan ...

Da li je Ford Focus ostao u fokusu?

Da li je Ford Focus izgubio fokus, uporedo sa kompletnim C segmentom koji gubi ...