fbpx

Tesla želi do milion vozila godišnje pored Berlina, ali…

Tesla želi da poveća proizvodnju do milion vozila godišnje u svom pogonu pored Berlina, ali je za to neophodna voda

Foto: Tesla Media Services

Tesla želi da poveća proizvodnju u svojoj giga fabrici pored Berlina do kapaciteta od čak milion vozila godišnje, sto je dvostruko više od trenutnih mogućnosti. Iako se već sada bori da dostigne planiranu produktivnost i ima upola manje zaposlenih od planiranih 12.000 Tesla ne odustaje od ekspanzije.
Međutim, da bi došlo do ekspanzije, pored problema sa radnom snagom o kojem smo pisali, Tesla mora da obezbedi i dovoljne količine vode, što planira da izvede sopstvenim bušenjem i traženjem sopstvenih izvora, kako bi ubrzao nemačku birokratiju.
Nakon što je pogon Tesla pored Berlina već od samog otvaranja u martu 2022. naišao na probleme da grupama koje se bore za zaštitu okoline, a koji su negodovali zbog načina korišćenja vode, Tesla je odlučio da stvari uzme u svoje ruke i pripremi teren za udvostručavanje proizvodnih kapaciteta u Gruenheide pogonu.
Na nedavnom sastanku sa regionalnim rukovodstvom predstavnici Tesle su se obavezali da će platiti dodatna bušenja kako bi se ažurirali decenijama stari podaci o podzemnim izvorima vode. Gradonačelnik Gruenheidea Arne Christiani kaže da lokalne vlasti nemaju ništa protiv inicijative Tesle, ali da zvaničan zahtev još uvek nije podnet, ali i da nikada do sada u Nemačkoj jedna privatna kompanija nije imala inicijativu tog tipa. To znači da ukoliko nađe vodu, kompanija Tesla će tek morati da traži i dobije dozvolu za korišćenje te vode. Istovremeno, određene grupe i organizacije koje brinu o okolini upozoravaju da se odobravanjem ovakvog istraživanja čini krupan presedan, koji može voditi do toga da Tesla traži prioritet u korišćenju vode koja se nađe.

Foto: Tesla Media Services

Predstavnik “Zelene lige” Michael Ganschow, oštro kaže: “Poznajemo ovu kompaniju, radi šta hoće, a isto će uraditi i sa vodom ako je nađe. Voda je javno dobro, a istraživanje je javni zadatak, to se ne može menjati”.
Američka kompanija Tesla je od samog dolaska u Nemačku kod jednih izazivala divljenje a kod drugih prezir, kršeći sve konvencije i plaćanjem unapred, pre nego što je dobila sve neophodne dozvole za gradnju svog giga pogona. Zakonski, takav postupak nije nelegalan, ali nije ni uobičajen u poslovnom svetu u Nemačkoj.
U slučaju da nađe vodu, Tesla će morati da napravi kompletnu vodovodnu mrežu kako bi voda stigla do pogona, što je poprilično složen i dugotrajan proces, ali neki već sada upozoravaju da će biti drugačije ako stvari budu išle “brzinom Tesle”.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda Civic Type R pred očima javnosti

Honda Civic Type R, koji će se u prodaji naći sledeće godine, već sada ...

Tesla najavio V3 super punjač – 120 km. za 5 minuta

Tesla je najavio novi V3 super punjač koji podržava punjenje do 250 kilovata Tesla ...

Mercedes ostaje u Formuli 1 ako se smanje troškovi

Mercedes je u poslednjih šest godina pokupio sve lovorike u Formuli 1, pa ipak ...

Nissan Skyline Nismo ima 420 KS, ali ga nećemo videti

Nissan Skyline Nismo ima 420 KS, ali biće proizveden u samo 1.000 primeraka i ...

Da li je ispario veliki talenat Daniela Ricciarda?

Daniel Ricciardo, vozač Formule 1 koji je svojevremeno deklasirao Vettela u Red Bullu, nikako ...

Tesla izabrao Nemačku za svoju evropsku fabriku

Tesla je izabrao grad Berlin u Nemačkoj kao mesto za sklapanje automobila u Evropi, ...