fbpx

Zeekr 001 predstavljen sa baterijom od 140 kWh

Zeekr 001 za 2023. godinu predstavljen je sa opcionom baterijom od čak 140 kWh i autonomijom preko 1.000 kilometara

Zeekr 001 za 2023. godinu se ne šali. Marka Zeekr za sada ne spada među najpopularnije kada električni automobili u pitanju, ali Geely, vlasnik ove marke se ne šali, i najavljuje ozbiljna dostignuća. Zeekr 001 za 2023. godinu predstavljen je sa opcionom baterijom od čak 140 kWh i autonomjom preko 1.000 kilometara. Tim je praktično upravo predstavljen električni automobil sa najvećom autonomijom na svetu.
Zeekr 001 za 2023. godinu zapravo je osveženi model, a sam proizvođač ga opisuje kao Luksuzni Safari Coupe, koji doduše poprilično liči na Porsche Panameru. U svakom slučaju, Zeekr 001 i nakon restilizacije ima iste pogonske sisteme kao i do sada. Osnovni Zeekr 001 ima jedan elektromotor od 290 KS, dok vrhunska verzija ima dva elektromotora i ukupno 536 KS, uz koje dobija i odlične performanse – do 100 km/h sprinta za 3.8 sekundi.
Za sada samo u Kini, Zeekr 001 će se kupcima nuditi u opciji sa tri veličine baterije. Kao i do sada, najmanja baterija je kapaciteta 86 kWh i obezbeđuje do 550 kilometara, a veća 100 kWh može da obezbedi do 740 kilometara vožnje. Novina je velika baterija kapaciteta od 140 kWh koja ovom modelu obezbeđuje autonomiju do 1.050 kilometara, ali će biti proizvedeno samo 1.000 komada Zeekra 001 sa ovom baterijom. Takođe, navedene podatke treba uzeti sa izvesnom rezervom, obzirom da podaci prema kineskom CLTC ciklusu merenja.
U osnovi, iako je deklarisan kao osveženi model, Zeekr 001 je zapravo i nije bio u fazi kada su osveženja uobičajena, obzirom da je predstavljen prošle godine. Veliki 4.97 m dugi model je kombinacija hatchbacka i crossovera, a činjenica da deluje poznato i nije iznenađujuća. Deo stila i elemenata deli sa modelima Lyn&Co, marke koja je takođe u vlasništvu Geelyja.
Sličan konzervativni stil kao i kod Lynk&Co prisutan je i u enterijeru Zeekra 001, gde je dominantan veliki centralni ekran osetljiv na dodir dijagonale od čak 14.7 inča, dok je vozaču na raspolaganju mnogo manji ekran instrument table od 8.8 inča, smešten uza upravljača.
Prodaja modela Zeekr 001 za sada je rezervisana za kupce u Kini sa početnom cenom od oko 41.500 evra, mada kompanija najavljuje da će ovaj model biti ponuđen i kupcima u Evropi ali za sada nema informacije kada će se to dogoditi, kao ni da li će do Evropljana stići verzija sa baterijom od 140 kWh.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda CR-V – traži vreme da se dokaže

Honda CR-V pete generacije sa velikim zakašnjenjem stigla je do Evrope i do nas, ...

Predstavljen novi član “Sports Series” – McLaren 600LT

McLaren je otkrio novog člana svog „Sports Series“, koji nosi oznaku 600LT 600LT je ...

Sve se menja Kimi Raikkonen se ne menja, zna šta radi

Kimi Raikkonen, umesto da ode u penziju, voziće još dve godine u realno, za ...

Honda do unapređenja u F1 preko mlaznih motora

Honda je na trci Formule 1 u Francuskoj uvela novu specifikaciju motora, za koju ...

Alonso se vratio u bolid Renault Formule 1

Nakon skoro dve godine, Fernando Alonso se vratio u bolid Formule 1, na stoj ...

WRC – pobeda Rovanpere na Akropolis Reliju

WRC – pobeda Rovanpere na Akropolis Reliju uz odustajanja vodećih Thierry Neuvillea i Sebastiena ...