fbpx

Dakar Reli 2023 – 6. etapa donela probleme Audiju

Dakar Reli 2023 je u šestoj etapi doneo velike probleme za posade Audija, Al-Attiyahu otvorila put ka još jednoj pobedi

Foto: A.S.O. / E. Vargiolu / DPPI

Dakar Reli 2023 je u šestoj etapi doneo velike probleme za posade Audija, Al-Attiyahu otvorila put ka još jednoj pobedi u još uvek ranoj fazi pustinjskog maratona. Etapa od Ha’ila Riyada trebala je imati 560 kilometara veznih deonica i 358 kilometara specijalnih ispita, ali je delimično skraćena. Pred takmičarima je bila vožnja po pesku, koju je donekle olakšala kiša koja je pala i donekle sabila podlogu. Većim delom etape to se pokazalo kao olakšavajuća okolnost za takmičare, međutim samo do poslednje trećine i ulaska među dine. Dine su se pokazale više nego opasne ako im se ne prilazi sa dovoljno pažnje.

Foto: A.S.O. / E. Vargiolu / DPPI

To su na sopstvenom iskustvu osetile dve fabričke posade Audija, koje su bile među glavnim favoritima za pobedu. Sve do 212 kilometara specijala vodila se borba između Al-Attiyaha i Stephana Peterhansela. Mister Dakar je loše procenio skok preko dine, što se završilo oštećenjem vozila i povredom njegovog suvozača Edouard Boulanger, za koju se srećom ispostavilo da nije teže prirode nakon što je helikopterom prebačen u bolnicu.

Foto: A.S.O. / E. Vargiolu / DPPI

Za posadu Audi RS e-trona E2, Dakar reli 2023 je ovim završen. Praktično na istom mestu identična sudbina zadesila je i Carlosa Sainza, koji veći deo dana proveo čekajući servisere zbog ozbiljno oštećenog Audija na kojem je stradalo oslananje, upravljački sistem, ali i baterija. Sličnu sudbinu doživeo je i Yazeed Al Rajhi u Toyoti Hilux koji je odlično vozio i borio se za visok plasman.

Foto: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Nasser Al-Attiyah je uspeo da izbegne sve zamke i 6. etapu završi pobedom, ispred Sebastiena Loeba koji je zaostao 03′:29”, ali ima velik zaostatak u generalnom plasmanu. Tabela generalnog plasmana pokazuje da već pre polovine relija ima veliku prednost i otvoren put ka pobedi. Isped timskog kolege iz Toyote Gazo Racing tima Henka Lategana Al-Attiyah ima prednost od čak 1h 06′:50”.

Foto: A.S.O./ F. Le Floc’h / DPPI

U konkurenciji motociklista još uvek je sve potpuno otvoreno, sa sedam vodećih unutar 13 minuta. Iako Luciano Benvides nije među vodećima, 6. deonicu je odvezao najbolje i pobedio, po prvi put u karijeri na Dakar Reliju. Mnogo važniji dan je bio za njegovog timskog kolegu na fabričkoj Husqvarni Skylera Howesa koji je završio na drugom mestu i uvećao svoju prednost u generalnom plasmanu ispred Tobya Pricea na 3′:31”. Međutim, Dakar 2023 je daleko od gotovog za Howesa, za “vratom” su mu i Price ali i Kevin Benavides, koji znaju kako se pobeđuje na Dakaru.

Foto: A.S.O/F. Gooden/DPPI

U konkurenciji kamiona 6. etapa pripala je Mitchelu Van den Brinku, koji je sa svojom posadom u Ivecu stigao 45” ispred Janusa van Kasterna takođe u Ivecu. Iako je etapu završio na šestom mestu sa 26′:40” zaostatka iza pobednika, Ales Loprais je u Pragi zadržao vođstvo, koje se istopilo na samo 23 sekunde ispred Martina Vandenbrinka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Mitsubishi L200 – prva vožnja do vrha planine Nidže

Mitsubishi je krajem prošle godine predstavio novu generaciju svog popularnog pick-up modela L200, koji ...

EU-LIVE – evropsko „Bratstvo i jedinstvo“…

EU-LIVE – evropsko „Bratstvo i jedinstvo“, ali okupljeno oko projekta trotočkaša za urbanu mobilnost ...

Ducati zaostao u razvoju, kaže Dovizioso

Iako su kombinaciju Ducati – Dovozioso mnogi videli kao ozbiljne konkurente Marquezu i Hondi, ...

Jorge Martin za istoriju tima Pramac Ducati

Tim Pramac Ducati više ne mora da je blizu MotoGP pobede – Jorge Martin ...

PSA i FCA pregovaraju o spajanju?

Prema sve ozbiljnijim spekulacijama, PSA Grupa i FCA pregovaraju o spajanju, a stručni krugovi ...

Finale Extreme E šampionata premešteno u Englesku

Prva sezona Extreme E šampionata električnih offroadera umesto u Argentini svoje finale imaće mnogo ...