fbpx

Dakar Reli 2023 – 6. etapa donela probleme Audiju

Dakar Reli 2023 je u šestoj etapi doneo velike probleme za posade Audija, Al-Attiyahu otvorila put ka još jednoj pobedi

Foto: A.S.O. / E. Vargiolu / DPPI

Dakar Reli 2023 je u šestoj etapi doneo velike probleme za posade Audija, Al-Attiyahu otvorila put ka još jednoj pobedi u još uvek ranoj fazi pustinjskog maratona. Etapa od Ha’ila Riyada trebala je imati 560 kilometara veznih deonica i 358 kilometara specijalnih ispita, ali je delimično skraćena. Pred takmičarima je bila vožnja po pesku, koju je donekle olakšala kiša koja je pala i donekle sabila podlogu. Većim delom etape to se pokazalo kao olakšavajuća okolnost za takmičare, međutim samo do poslednje trećine i ulaska među dine. Dine su se pokazale više nego opasne ako im se ne prilazi sa dovoljno pažnje.

Foto: A.S.O. / E. Vargiolu / DPPI

To su na sopstvenom iskustvu osetile dve fabričke posade Audija, koje su bile među glavnim favoritima za pobedu. Sve do 212 kilometara specijala vodila se borba između Al-Attiyaha i Stephana Peterhansela. Mister Dakar je loše procenio skok preko dine, što se završilo oštećenjem vozila i povredom njegovog suvozača Edouard Boulanger, za koju se srećom ispostavilo da nije teže prirode nakon što je helikopterom prebačen u bolnicu.

Foto: A.S.O. / E. Vargiolu / DPPI

Za posadu Audi RS e-trona E2, Dakar reli 2023 je ovim završen. Praktično na istom mestu identična sudbina zadesila je i Carlosa Sainza, koji veći deo dana proveo čekajući servisere zbog ozbiljno oštećenog Audija na kojem je stradalo oslananje, upravljački sistem, ali i baterija. Sličnu sudbinu doživeo je i Yazeed Al Rajhi u Toyoti Hilux koji je odlično vozio i borio se za visok plasman.

Foto: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Nasser Al-Attiyah je uspeo da izbegne sve zamke i 6. etapu završi pobedom, ispred Sebastiena Loeba koji je zaostao 03′:29”, ali ima velik zaostatak u generalnom plasmanu. Tabela generalnog plasmana pokazuje da već pre polovine relija ima veliku prednost i otvoren put ka pobedi. Isped timskog kolege iz Toyote Gazo Racing tima Henka Lategana Al-Attiyah ima prednost od čak 1h 06′:50”.

Foto: A.S.O./ F. Le Floc’h / DPPI

U konkurenciji motociklista još uvek je sve potpuno otvoreno, sa sedam vodećih unutar 13 minuta. Iako Luciano Benvides nije među vodećima, 6. deonicu je odvezao najbolje i pobedio, po prvi put u karijeri na Dakar Reliju. Mnogo važniji dan je bio za njegovog timskog kolegu na fabričkoj Husqvarni Skylera Howesa koji je završio na drugom mestu i uvećao svoju prednost u generalnom plasmanu ispred Tobya Pricea na 3′:31”. Međutim, Dakar 2023 je daleko od gotovog za Howesa, za “vratom” su mu i Price ali i Kevin Benavides, koji znaju kako se pobeđuje na Dakaru.

Foto: A.S.O/F. Gooden/DPPI

U konkurenciji kamiona 6. etapa pripala je Mitchelu Van den Brinku, koji je sa svojom posadom u Ivecu stigao 45” ispred Janusa van Kasterna takođe u Ivecu. Iako je etapu završio na šestom mestu sa 26′:40” zaostatka iza pobednika, Ales Loprais je u Pragi zadržao vođstvo, koje se istopilo na samo 23 sekunde ispred Martina Vandenbrinka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda proslavila 100 godina postojanja kompanije

Mazda slavi 100 godina od svog osnivanja i u tu čast je podelila nekoliko ...

Tec 3 Yamaha Bez Jonasa Folgera u 2018.

Loša vest za sve navijače Jonasa Folgera, vozača Tec3 Yamaha tima pred sam početak ...

Zvanično otvoren prodajni salon marke Chery u Srbiji

Novi prodajni salon brenda Chery, zvanično je otvoren sinoć na adresi Milutina Milankovića 1a ...

McLaren je obustavio isporuke Arture zbog lošeg kvaliteta!?

McLaren je privremeno obustavio isporuke Arture zbog toga što je model, kako kaže CEO ...

Hyundai Tucson – SUV u službi lake vožnje

Hyundai je za 2019. osvežio svoj Tucson, odlično prodavani SUV koji je itekako važan ...

Toyota RAV 4 2.5 Hybrid – ko se boji hibrida još?

Od pete generacije Toyote RAV 4 svi mnogo očekuju, i fabrika i prodavci i ...