fbpx

MotoGP – Velika Nagrada Amerike Alexu Rinsu

MotoGP trka za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu u Teksasu pripala je Alexu Rinsu

Foto // Christian Pondella / Red Bull Content Pool // SI202304160023 // Usage for editorial use only //

MotoGP trka za Veliku nagradu Amerike vožena je na stazi COTA u Ostinu u Teksasu. Staza COTA duga je 5.51 kilometar, sa 20 krivina i pravcem dugim 1.200 metara. Iz prvog startnog reda u trku su ušli Bagnaija na fabričkom Ducatiju, Alex Rins sa LCR Hondi i Luca Marini na VR46 Ducatiju. Drugi startni red činili su Alex Marquez na Gresinu Ducatiju, Marco Bezzecchi na VR46 Ducatiju i Aleix Espargaro na fabričkoj Apriliji.

Foto // Christian Pondella / Red Bull Content Pool // SI202304160010 // Usage for editorial use only //

U trku od 20 krugova najbolje je krenuo Baganija, za njim Rins, a već u drugoj krivini došlo je do kontakta i pada Marqueza i Martina. Pad u prvom krugu je imao i Aleix Espargaro, a prvi krug završen je u poretku Bagnaija, Rins, Mller (koji je sjajno startovao sa 10. pozicije), Quartararo, Marini, Bezzecchi.
Već u trećem krugu Rins postavlja najbolje vreme u trci ikada na stazi COTA  smanjuje zaostatak u odnosu na Bagnaiju koja je oko tri desetinke.
U 6. krugu nema većih promena. Vodeći dvojac Bagnaija – Rins se odvojio od Lillera na oko sekunde, a Quartararo je na četvrtom mestu, ali pod pritiskom Marinija i Bezzecchija. Sa druge strane, Šampion sveta iz 2021. počinje da smanjuje zaostatak iza Milera. Alex Marquez je na prekledu u medicinskom centru. Miller je pokvaro odličan utisak padom u sedmoj krivini, kojim je završio trku. Quartararo je nasledio treće mesto, sa 2.3 sekunde szaostataka iza Rinsa.
I Bagnaija ponovo trku završava padom. U osmom krugu gubi prednji deo Ducatija u krivni broj dva. U trci vodi Alex Rins u svojoj tek trećoj trci na Hondi, drugi je Quartatraro, treći Marini, a četvrti je vodeći u šampionatu Bezzecchi. U 9. krugu, Joan Mir ponovo svoju trku na fabričkoj Hondi završava padom, dok njegov nekadašnji kolega iz MotoGP tima Suzuki vodi u trci. U međuvremenu, Maveric Vinales na Apriliji, koji je očajno startovao, stiže do pete pozicije.
U 11. krugu Rins ima 2.2 sekunde prednosti ispred Quartarara, a Oliveira stiže na šesto mesto obilaženjem Zarca, a Brad Binder na KTM-u trku završava padom kao i njegov timski kolega Mller. Marini ne odsutaje od borbe za drugo mesto sa Quartararom. I Nakagami na LCR Hondi završava trku padom u 12. krugu.
Na 8 krugova pre kraja Quartararo i Marini smanjuju zaostatak iza Rinsa na dve sekunde. U 13. krugu Luca Marini obilazi Quartarara i prelazi na drugo mesto, sa zaostatkom od 1.6 sekundi iza vodećeg Rinsa.

Foto: LCR Honda Racing Team

Pobednik MotoGP trke za Veliku nagradu Amerika pripala je potpuno zasluženo Alexu Rinsu na LCR Hondi. Drugo mesto pripalo je Luci Mariniju na VR46 Ducatiju, a prvi vozač na fabrčkom motociklu koji je stigao do podijuma u Americi je Fabio Quartararo. Četvrto mesto pripalo je Vinalesu, a peto ponovo solidnom Miguelu Oliveiri.
Sledeća trka za MotoGP šampionat sveta vozi se 30. aprila u Herezu u Španiji.

1
42
A. RINS
41:14.649
2
10
L. MARINI
+3.498
3
20
F. QUARTARARO
+4.936
4
12
M. VIÑALES
+8.318
5
88
M. OLIVEIRA
+9.989
6
72
M. BEZZECCHI
+12.049
7
5
J. ZARCO
+12.242
8
21
F. MORBIDELLI
+20.399
9
49
F. DI GIANNANTONIO
+27.981
10
37
A. FERNANDEZ
+28.217
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MotoGP – Francesco Bagnaija na detaljnim pregledima

MotoGP – Francesco Bagnaija je na detaljnim pregledima, to je za sada informacija o ...

Gde je nestao Rossi na trci u Jerezu?

Šta se dogodilo sa Valentinom Rossijem na MotoGP trci u Jerezu, koga smo samo ...

Marquez pobedom završio MotoGP sezonu 2019.

Marc Marquez je još jednim trijumfom završio sezonu u kojoj je sam pobedio sve ...

Druženje uz BMW motocikle

Za vlasnike BMW motocikala, ljubitelje ove marke, pa i druge zaljubljenike u dvotočkaše Delta ...

MotoGP – Pol Espargaro konačno govori

MotoGP – Pol Espargaro konačno govori nakon teških povreda koje je doživeo na trci ...

BMW otkrio novitete

Nakon teaser videa, BMW je i zvanično pokazao svoje nove GS modele u Milanu, ...