fbpx

Land Rover Classic otkrio Defender Works V8 Islay Eidition

Land Rover Classic je prikazao svoje prvo specijalno izdanje Defendera sa tradicionalnom temom – Classic Defender Works V8 Islay Edition

Land Rover Classic je prikazao svoje prvo specijalno izdanje Defendera sa tradicionalnom temom – Classic Defender Works V8 Islay Edition. Ovo tematsko izdanje slavi Spensera Vilksa, glavnog direktora kompanije Rover Car Company i jednog od osnivača Land Rovera, kao i škotsko ostrvo Ajla na kojem je nastao naziv Land Rover, kao jedne od kreatora nenadmašne zaostavštine Defendera.
Classic Defender Works V8 Islay Edition inspirisan je Land Roverom Series IIa u vlasništvu Spensera Vilksa koji ga je i koristio, a sada je deo kolekcije Land Rover Classic, i jednim od hebridskih ostrva na kojem je provodio odmore.
Vilksovo imanje Lagen na ostrvu Ajla korišćeno je za testiranje ranih prototipova, a 1947, dok je vozio svoj jako modifikovani Rover po neravnom pejzažu, lovočuvar imanja komentarisao je da to mora biti „Land Rover“ (lutalica poljima), i tako je nastao taj naziv.
Uz iste tehničke specifikacije kao i Classic Defender Works V8, Islay Edition pokreće 5,0-litarski benzinski motor V8 od 405 KS u kombinaciji sa osmostepenim automa ZF menjačem. Svaki je sveobuhvatno restauriran, inženjerski obnovljen i nadograđen, upotrebom vozila donatora u razdoblju od 2012. do 2016. godine. Svako pažljivo majstorski izrađeno i ručno sastavljeno vozilo je jedinstvena ponuda najprobirljivijim klijentima koji traže zaista luksuzan, konstruktivno prilagođen, kolekcionarski klasični Defender, direktno od originalnog proizvođača.
Works V8 Islay Edition biće ograničen na 30 primeraka, svi će biti karavani, i biće 17 dostupno kao 90 kratkog međuosovinskog rastojanja, a 13 kao verzija 110 sa sedam sedišta.
Bezvremenski eksterijer
Classic Defender Works V8 Islay Edition ima završni sloj boje u Heritage sivoj – naglašenoj Srednje sivim tonovima originalnog Vilksovog vozila – sa Limestone kontrastnim krovom i čeličnim točkovima za zahtevne terene. Završni sloj lukova točkova takođe je Heritage siv, za još prefinjeniji dizajn eksterijera.
Tradicionalni logotipi i oznake Land Rover imaju završni sloj u boji karoserije, a tu je i rešetka hladnjaka u klasičnom stilu, poznata iz davnog Defender Heritage Limited Edition, dok zadnji blatobrani takođe nose oznaku legendarnog nasleđa.
Jedinstvena za Works V8 Islay Edition je bočna grafička oznaka „GXC 639C“ – što je bila registracija Vilksove Series IIa – to je suptilna počast vozilu koje je inspirisalo ovu tematsku verziju vrhunskog klasičnog Defendera.
Kao što je to bio slučaj i sa prethodnim izdanjima Defender Works V8s, Islay Edition ima moderna poboljšanja uključujući i LED prednja svetla za poboljšanu vidljivost. Ti tehnički dodaci proširuju se na sveobuhvatna poboljšanja ispod karoserije, koja uključuju nadograđene sisteme oslanjanja i kočenja koji su prilagođeni vrhunskim performansama i dinamici na drumu.
Autentični interijer
Enterijer Classic Defender Works V8 Islay Edition je mesto na kojem se evocira povezanost ovog vozila sa ostrvom Ajla, odakle potiče Land Rover (uključujući i nastanak samog imena Land Rover), kroz promišljene naglaske i neverovatnu pažnju posvećenu detaljima.
Luksuzna koža Land Rover Windsor Ebony prekriva Premium Defender sedišta, bočne ukrase, vrata, oblogu krova i komandnu tablu. Detalj u boji karoserije okružuje središnju konzolu i Sistem za informisanje i zabavu Classic, kojim se u originalni ekran i prednju masku uvode moderne funkcije poput satelitske navigacije, DAB radija Bluetootha. Ista Heritage siva boja karoserije okružuje uzdužnu ručicu menjača za osmostepeni automatski menjač ZF.
Pored ručice menjača nalazi se pločica sa detaljima iz priče o tome kako je nastalo ime Land Rover, kada je lovočuvar Ijan Dankan (Ian Duncan) navodno uzviknuo Vilksu – koji je na imanju Lagen na ostrvu Ajla testirao jako modifikovani Rover koji će postati Series I – da je to što vozi sigurno novi „Land Rover“ (lutalica poljima). Uz to, tradicionalni logotip Land Rovera utisnut je i na volanu i naslonima za glavu. Takođe, neuobičajeno za Classic Defender, svi prostori za noge prekriveni su tepihom za dodatnu notu luksuza.
Veze sa ostrvom Ajla utkane su u promišljene detalje koji se nalaze po čitavoj unutrašnjosti. Područje ramena na sedištima, delovi vrata, poklopac središnjeg naslona za ruke i detalji skriveni iza štitnika za sunce imaju završnu oblogu od taktilnog, posebno izabranog tvida, koji je izradila predionica Woolen Mill sa ostrva Ajla – pružajući jedinstvenu vezu sa lokacijom i njenim mestom u istorijatu Defendera.
Uzorak tvida odlikuje se zemljanom osnovom koja odražava lokalni pejzaž. Za Land Rover Classic izabrane su boje koje predstavljaju to područje, sa plavom koja predstavlja more i nebo ostrva Islay, ljubičastom za lokalni vres, i suptilnom žutom koja predstavlja travnati pejzaž sa tresetom. Posebna tkanina takođe se nalazi na jedinstvenom odeljku u središnjoj konzoli, za odlaganje malih predmeta kao što je smart telefon.
Središnji prostor za odlaganje ima poseban detalj koji naglašava vezu sa ostrvom Ajla. Njegov uklonjivi poklopac, zajedno sa kožnim delovima, sadrži hrastovinu iz buradi za viski lokalne destilerije Kilhomen (Kilchoman).
Svaki poklopac sadrži jedinstveni drveni disk od 110 mm koji je replika osnove bureta za viski a izrađen je od određenog komada drveta na kojem su prikazana autentična izrezbarena slova, što znači da je svako vozilo jedinstveno. Disk je postavljen na poklopac, koji je obložen američkim orahom kao počast buradi za viski od hrastovine, sa lepim spojevima u obliku lastinog repa za elegantnu završnu obradu. Poseban, majstorski izrađen okvir prikazuje destileriju i predionicu, kao i ista izrezbarena slova, baš kao kod pravog bureta za viski – i sadrži službeni logotip 75. godišnjice Land Rovera. Kućište svakog držača za čaše takođe je izrađeno od drveta bureta za viski.
Kilhomen je porodično povezan sa Spenserom Vilksom, čija je praunuka Keti Vils 2005. godine osnovala destileriju sa svojim suprugom Entonijem, ostvarivši time autentičnu vezu između nasleđa izvornog vozila, nastanka njegovog imena, prelepog ostrva i jedinstvenih odlika koje se nalaze u Classic Defender Works V8 Islay Edition. Ograničeno izdanje viskija „639“ takođe se proizvodi u čast izdanja Defender Islay, a svaki klijent će dobiti flašu tog viskija kako bi bila povećana kolekcionarska vrednost svakog vozila.
Detalji od hrastovog furnira protežu se do poda zadnjeg prtljažnog prostora, a prelepo obloženi i istrajni detalji zadovoljavaju iste stroge standarde kvaliteta i inženjerstva kao oni koji se primenjuju na najnovijim proizvodima Range Rovera. Sat na središnjem delu komandne table takođe reflektuje drvenu strukturu ostalih odlika.
Classic Defender Works V8 Islay Edition koristi istu osnovu kao Classic Defender Works V8. Svako vozilo je mukotrpno obnavljano i unapređuje klasični Defender koji su istražili stručni specijalisti Land Rovera Classic.
Donatorska vozila potiču iz razdoblja od 2012. do 2016, a Land Rover Classic ugrađuje moderni atmosferski 5,0-litarski V8 sa osmostepenim automatskim menjačem ZF. Performanse su besprekorne uz 405 KS i 515 Nm obrtnog momenta. Islay Edition, kao i Works V8, ubrzaće od 0 do 100 km/h za 5,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 170 km/h. Svaki primerak je posebno izabran i inženjerski obnovljen pomoću Defender Suspension Upgrade Kita, koji sadrž jedinstven trim ogibljenja prilagođen za udobnu i dinamičnu drumsku vožnju, sa izmenjeni spiralnim orugama i amortizerima. Uključen je i Handling Upgrade Kit, koji donosi snažniji kočioni sistem.
Cena za Defender Islay Edition iznosi od 230.000 £ za 90 do 245.000 £ za 110.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Biće ipak iznenađenja – VW T-Roc stiže 23. Avgusta

Ako je suditi prema prvom videu, kako ga nazivaju tizeru, ili ti izazivaču interesovanja, ...

Sebastian Vettel dobio ponudu od Ferrarija, ali…

Sebastian Vettel je dobio prvu ponudu za produženje ugovora sa timom Ferrari, ali pod ...

Test Kia XCeed 1.5 T-GDI EX Beat

Test Kia XCeed 1.5 T-GDI EX Beat – osvežavanje je stiglo na pravo mesto, ...

Sky Sport ide na poklon u Red Bull

Šef Sky Sport F1 stiže u posetu centarli Red Bull F1 kako bi izgladio ...

Volvo V90 CC – karavan ili malo više od toga?

Volvo V90 Cross Country, karavan koji nudi više od običnog karavana. Malo ili mnogo ...

Mazda predstavlja osvežene modele Mazda 3 i Mazda CX30

Mazda predstavlja osvežene modele Mazda 3 i Mazda CX30 za 2024. godinu sa poboljšanim ...