fbpx

Dacia stiže na Dakar reli 2025. i to sa pravom vozačkom zvezdom iza upravljača automobila na E-Gorivo

Dacia stiže na Dakar reli 2025. godine. Ova vest je danas saopštena od strane Denisa Le Vota, CEO-a Dacije. U osnovi, na današnjoj pres konferenciji kojoj smo prisustvovali saopšteno je da marka Dacia sa svojim fabričkim timom izlazi na start Dakar Relija 2025. i da će vozila, kojih će biti dva, koristiti sintetičko E-Gorivo, čime će Dacia nastaviti svoj put ka mobilnosti bez emisije, ali isto tako iskoristiti dvonedeljni trkački maraton, a pre toga razvoj trkačkih automobila, kao laboratoriju za nove tehnologije.
Na Dakar 2025., ali i Svetski Rally raid šampionat, Dacia stiže sa pravom zvezdom relija. Vozač jednog automobila, ali i aktivni učesnik u njegovom razvoju biće Sebastien Loeb, koji pored devet titula WRC šampiona sveta ima i tri podijuma na Dakaru. Pored Loeba, za fabrički tim Dacia voziće i poznata offroad takmičarka, Špankinja Cristina Gutierrez, koja se u Loebovom timu takmičila u Extreme E šampionatu električnih offroadera. Dacia je najavila da će svoje automobile za Dakar 2025. predstaviti u početkom 2024. godine.

Foto: Dmotion/A. Uglješić

Inače, ovo nije prvo pojavljivanje marke Dacia u autosportu. Na poznatom Andros Trophee šampionatu, koji se vozi na ledu, Dacia je uspešno nastupala, a tada je svakako najveća zvezda među vozačima bio Alain Prost, četvorostruki šampion Formule 1. Takmičenje je bilo iskorišćeno za lansiranje imena Dacia Duster, budućeg SUV modela, ali tek ćemo saznati da li će i kroz nastupe na Dakar Reliju marka Dacia promovisati možda neki novi model. U vreme nastupa na Andros Trophee, Duster je zapravo pokretao Nissanov 3.5 V6 motor, a projekat je vodio Renault Sport, ali tokom press konferencije nismo dobili odgovor na pitanje da li će i za Dakar reli biti svojevrsne kooperacije između sportskih odeljenja Alijanse.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test – Volkswagen ID.4 Pro Performance

Volkswagen je uložio mnogo novca i vremena u razvoj MEB platforme za električna vozila ...

Električni Renault 5 stiže ranije

Renault dodaje gas u elektrifikaciji svojih modela a novi električni Renault 5 stiže 2024. ...

7.500 prijava za Ford Mustang GTD

7.500 prijava za Ford Mustang GTD iako je cenom od 325.000 $ najkuplji mustang ...

Mercedes-Benz Vision EQXX – 1000 kilometara putem

Mercedes-Benz Vision EQXX konceptno električno vozilo uspeo je da ostvari rezultat vredan pažnje – ...

Aston Martin i Mercedes-Benz ne proširuju svoju saradnju

Aston Martin i Mercedes-Benz ne proširuju svoju saradnju iako su je donedavno opisivali kao ...