fbpx

Tesla proširuje svoj pogon pored Berlina

Tesla proširuje svoj pogon pored Berlina koji će postati najveći pogon za proizvodnju automobila u Evropi

Foto: Tesla Media Services

Tesla proširuje svoj pogon pored Berlina koji će postati najveći pogon za proizvodnju automobila u Evropi. Komapnija je već tražila odobrenja od nemačkih vlasti kako bi napravila velike izmene u već postojećem postrojenju, bez kojih ne može postići svoj ambiciozni plan da nakon proširenja ima najveći pogon za proizvodnju automobila u Evropi.
Dan nakon što se na javnom sastanku potrudio da umiri lokalne grupe i organizacije u vezi negativnih uticaja proširenja, Teslini dokumenti sa zahtevom za proširenje javno su objavljeni od strane lokanog ministarstva okoline i ministarstva za upravljanje vodama. Ispostavilo se da je spisak želja za proširenje i izmene postojećeg pogona u Grunheideu podugačak.
Naime, tesla želi da udvostuči kapacitet proizvodnje svog pogona do milion vozila godišnje i 100 Gwh baterija

Foto: Tesla Media Services

Modifikacije navedene u podnetoj dokumentaciji su tek prva faza od planirane tri. Izmene, između ostalog, podrazumevaju gradnju laboratorije za testiranje baterija i novi pogon za reciklažu vode, koji bi trebali postati operativni već do prve polovine 2024. godine. Izmene i proširenja se odnose i na dosadašnje odeljenje “preseraja” i farbarnice, kao i konstrukciju novih magacinskih kapaciteta.
Već tokom prve faze gradnje Tesla se suočio sa brojnim odlaganjima i pomeranjima rokova zbog brojnih prigovora ekoloških organizacija i lokalnog stanovništa, ponajviše zbog uticaja ogromnog pogona na prirodu i potrošnju vode.
Primedbe lokalno stanovništvo i organizacije mogu podneti odgovornim službama do sredine septembra. Da bi lakše pribavio odobrenja za proširenje, Tesla se obavezao da neće koristiti nove i veće kapaciteta vode, nego će reciklirati oko 1.4 miliona kubnih metara vode, na koju i sada ima pravo i dozvolu za korišćenje.
Trenutno, pogon Tesla u Grunheideu ne koristi potencijal koji ima. Nedljno proizvodi oko 5.000 vozila što je nivo od oko 260.000 vozila godišnje, a plan za postizanje prunog kapaciteta kompanija nije javno objavila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan (konačno) predstavio novi Qashqai

Nakon skoro dve godine odlaganja i zakašnjenja, Nissan je predstavio novi Qashqai, model koji ...

Bugatti Divo tek pokazan, a već rasprodat

Bugatti Divo, juče je pokazan na Pebble Beachu, ali, već je prodato svih 40 ...

Bottasu pol pozicija u Ostinu

Kvalifikacije Formule 1 na stazi COA u Ostinu u Teksasu bile su najneizvesnije u ...

Kakav plan ima Ford?

Kakav plan ima Ford? Zvanične i potvrđene vesti govore da Ford u Americi gasi ...

Zašto Opel SUV modeli ne bi bili baš Vaš X faktor?

Miholjsko leto kojim nas je obradovao ovogodišnji oktobar mami na sjajna vikend porodična putovanja ...