fbpx

Formula 1 – na pomolu su problemi sa kišom u Spa

Formula 1 – na pomolu su problemi sa kišom u Spa obzirom na meteorološku prognozu koja za petak najavljuju jaku kišu

(Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202108280469 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – na pomolu su problemi u Spa obzirom na meteorološku prognozu koja za petak u Ardenima najavljuje jaku kišu, što bi moglo dovesti do otkazivanja ili pomeranja FP1. Obzirom da bi u tom slučaju timovima i vozačima preostao samo jedan slobodni trening, svi bi bili u problemima. Umesto uobičajena tri sata slobodnih treninga, preostalo bi samo jedan sat, pre nego što bolidi moraju u zatvoreno parkiše pred kvalifikacije, obzirom da je za Veliku nagradu Belgije predviđena i sprint trka.
Vozači već reaguju na moguću situaciju. Charles Leclerc kaže da se nada da FIA neće pokleći pod pritiskom da se trka ili kvalifikacije moraju održati po svaku cenu, ukoliko je staza previše mokra, podsećajući na dve pogibije na Spa Francorchampsu – „Teško je rečima opisati šta mi po kiši vidimo, pored činjenice da ništa ne vidimo, i to je velik problem u Formuli 1 i svim kategorija jednoseda sa otvorenim točkovima. Sada imamo mnogo „downforce“-a, podiže se mnogo vode i to izaziva brojne incidente zbog činjenice da ništa ne vidimo ispred sebe. Znam da se traži rešenje i da ga nije lako naći, ali znam da se FIA time bavi. Poslednja stvar je odluka kada je bezbedno startovati trku po mokrom i nemati pritisak da se trka mora startovati. Na kraju, bezbednost mora biti na prvom mestu. Prvi mi vpozači ne treba da se žalimo ako nemamo dovoljno krugova, zato što nije bilo uslova da ih napravimo“.

George Russell // Spa 2021 // Foto: Williams Racing

George Russell, koji je i direktor GPDA, Asocijacije Grand Prix vozača, poziva FIA da bude odlučna u odlukama koje kao prioritet imaju bezbednost. Russell je bio u situaciji kada su mu uslovi na stazi Spa išli na ruku i kada je u trci koja je definitivno bila lakrdija, zvanično došao da svog prvog podijuma u karijeri vozača Formule 1 u Williamsu. Za predstojeću trku, najavljeni su slični uslovi za petak, a možda čak i subotu.
Russell kaže: „Prognoza kaže da će u nedelju biti dobri uslovi za trku, ali su problematični petak i subota sa sprintom. Mi svi želimo da se trkamo, svi žele da se trkamo, ali kad pravcem vozite 320 km/h i ne vidite 50 metara ispred sebe, biće velikih incidenata. Da, FIA će za vikend imati veliku odgovornost u odlukama”.
Lewis Hamilton veruje u odgovorne iz FIA koji će doneti adekvatne odluke. „Ne bi bili ovde da ne verujemo da ćemo biti bezbedni, verujem u ljude iz FIA koji su u poslednjih nekoliko decenija uradili fantastičan posao po pitanju bezbednosti u Formuli 1“, kaže Hamilton. Njegov bivši timski kolega, a sada vozač Alfa Romea Valtteri Bottas ima sličan stav i kaže: „Verujemo u FIA i odluke koje se donose. Neke staze su opasnije od drugih, a pogotovo Spa, ako se doda loše vreme, vidljivost je vrlo važna, ali tada neko drugi u ime vozača treba da odluči da li će se voziti ili ne, i bude siguran da se ništa loše neće desiti”. Sergio Perez, vozač Formula 1 tima Red Bull zaključuje: „Vidljivost može biti zaista vrlo loša, a mi smo u rukama direktora trke i ništa ne možemo da preduzmemo. Zbog toga mu potpuno verujemo“.
Vozači bi već u petak od 17:00 po našem vremenu trebali da voze kvalifikacije Formule 1, dok su za subotu od 12:00 zakazane kvalifikacije za sprint trku koja treba da se vozi u subotu od 16:30 časova.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rimac razvio električni trkački automobil za Seat

Nakon što je Porsche nedavno ušao sa 10% vlasništva u Rimac, još jedan projekat ...

Petter Solberg kači kacigu o klin

Trostruki šampion sveta u reliju i relikrosu Petter Solberg, objavio je da završava aktivnu ...

Subaru Forester i XV sa novim e-Boxer pogonskim grupama

Subaru je ušao u proces hibridizacije svojih pogona i u Ženevi predstavio e-Boxer pogonske ...

Basecamp 16 – kamp kućica koja brine o okolini

Legendarni američki Airstream se urdužio sa firmom REI i ljubiteljima kampovanja pripremio modifikovani Basecamp ...

Formula 1 – šta se kome može verovati?

Formula 1 je završila trodnevne zvanične predsezonske testove, a koliko se može verovati onome ...

Formula 1 – Ferrari pregovara

Formula 1 – Ferrari pregovara sa vozačima, a kalkulacijama i spekulacijama nikad kraja između ...