fbpx

Lamborghini potvrdio električni 2+2 GT za 2028.

Lamborghini potvrdio električni 2+2 GT za 2028. pored vesti da je prodao dvogodišnju proizvodnju modela Revuelto

Lamborghini potvrdio električni 2+2 GT za 2028., pored vesti da je prodao dvogodišnju proizvodnju modela Revuelto. Tačnije, uz informaciju da će na Lamborghini Revuelto morati poduže da se čeka, kompanija je objavila i svoje srednjeročne planove i najavila proširenje modelne ponude. Lamborghini je još u maju 2021. najavio da će definitivno imati električni automobil, ali uz ogradu da će se to dogoditi kada budu komercijalno dostupne baterije koje će zadovoljiti performase koje se očekuju od marke iz Sant’Agata Bolognese.

Foto: Lamborghini Media Center

Sada je zvanično potvrđeno da prvi potpuno električni (BEV) Lamborghini stiže 2028. godine, a što je najvažnije, neće biti niti SUV niti crossover. Prvi električni Lambo biće 2+2 Grang Tourer. Jasno je da Lamborghini u ovom trenutku neće otkrivati ništa od detalja, mada je CEO kompanije Stephan Winkelmann još ranije najavio da će budući Lamborghini sa baterijom imati nešto viši klirens od tla od supersportskih modela, ali i nešto niži od klirensa koji ima Urus.
Pored toga, Winkelmann je otkrio da budući model neće koristiti originalnu platfromu razvijenu u Lamborghiniju, nego će korist izvući od sinergije sa Wolksvagenn Grupom, isto kao što Urus počiva na mehaničkoj platformi modela Bemtley Bentayga, Audi Q7/Q8, Porsche Cayenne i Volkswagen Touareg. Po svemu sudeći, radiće se o PPE (Premium Platform Electric) platformi koju za koju su bili zaduženi Audi i Porsche.

Foto: Lamborghini Media Center

Pre najavljenog 2+2 GT-a, čije ime još ne postoji ni u najavi, lamborghini će tržištu ponuditi novi Urus S/Performante i Huracan, a oba modela će dobiti pluh-in hibridni pogon već 2024. godine. Novi Revuelto već ima PHEV pogon baziran oko V12 motora. Godinu dana nakon GT-a, 2029. godine biće predstavljen novi Urus, ali isključivo sa električnim pogonom.

Foto: Lamborghini Media Center

Trenutno, Lamborghini je na talasu uspeha. Porudžbine za Huracan i Urus su zatvorene obzirom da su modeli čija proizvodnja je planirana već prodati. Ukoliko neko trenutno želi da kupi Revuelto, porudžbina neće biti ispunjena sve do druge polovine 2025. godine. Pored toga, kakav god model došao kao naslenik Huracana, neće imati svog pandana sa četiri prstena na grilu hladnjaka ili na upravljaču, obzirom da Audi R8 odlazi u penziju bez najave direktnog naslednika. Šefovi Lamborghinija sa mnogo ponosa tvrde da kompanija tako dobro zarađuje da može sama razviti supersprtistu, a bez pomoći iz Ingolštada.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audijev novi infotejment procesor je 10 puta jači od prethodnog

Najnovija verzija Audijevog modularnog infotejment sistema, poznatog kao MIB, debitovala je na Sajmu elektronike ...

Kalifornija razmatra zabranu automobila na fosilna goriva

Kalifornija razmatra uvođenje zakona koji bi zabranio prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel ...

Hyundai Motor Group osvojila brojne IIHS nagrade

Hyundai Motor Group osvojila najviše kombinovanih IIHS nagrada TOP SAFETY PICK+ i TOP SAFETY ...

Fieste RS ipak neće biti, tvrdi Fordov šef dizajna

Pre samo dve nedelje, šef Ford Performance, Leo Roeks, je nagovestio o mogućnosti Fieste ...

Novi Volkswagen Tiguan stiže na proleće

Novi Volkswagen Tiguan stiže na proleće na mesto odlazećeg modela koji je svoje mesto ...