fbpx

Nissan Concept 20-23 je samo za pistu

Nissan Concept 20-23 je samo za pistu, nastao je u Evropi i slavljenički je rad za 20 godina postojanja Nissan dizajn studija

Nissan 20-23 Concept

Nissan Concept 20-23 je samo za pistu, nastao je u Evropi i slavljenički je rad za 20 godina postojanja Nissan Nissan Design Europe u Londonu. Kako proizvođač naglašava Nissan Concept 20-23 je studija i to pre svega eksterijera.
Iako poprilično nejasnog imena Nissan Concept 20-23, ima objašnjenje za dva broja u imenu. Broj 20 označava 20 godina rada londonskog dizajn studija, a 23 je tekuća godina kada je nastao, ali i ime marke koja na japanskom jeziku ima tradicionalan broj 23, odnosno ni san.

Nissan 20-23 Concept

Na dizajn Nissan Concept 20-23, u koji su bili uključeni i mlađi članovi studija, uticaj i inspiraciju ima sport, I učešće Nissan u Formuli E. Nissan Concept 20-23 je malo, kompaktno vozilo, okvirnih dimenzija Nissan Micre, ali izuzetno aerodinamično.

Nissan 20-23 Concept

Hatchback sa troje vrata ima izražene aerodinamičke elemente na prednjem i zadnjem delu, uključujući bočne „suknjice“ i usmerivače vazduha, koje kontrolišu vazdušne strujnice i sprovode ih delom mimo vouzila, a delom u kočioni sistem za hlađenje.

Nissan 20-23 Concept

Na Nissan Concept 20-23 ina još toga sportskog. Lukovi oko velikih točkova sa niskoprofilnim pneumaticima su prenaglašeni, sa otvorima za vazduh u maniru WEC automobila, a namena je smanjivanje pritiska vazduha u unutrašnjim blatobranima, a smim tim i otpora vazduha.
I na zadnjem delu je masivno jednodelno zadnje krilo, kao i bogato dimenzionisan difuzor ispod zadnjeg odbojnika.

Nissan 20-23 Concept

U kontrastu sa vrlo agresivnom stilizacijom Nissan Concept 20-23 studije su svetlosne grupe. Napred i pozadi su tanke, cirkularne LED trake, koje ovoj maloj jurilici donose I prijateljski lik.
Vrata su u stilu bolida za trke izdržljivosti tipa “makazice”, i rotacijom oko šarke na A stubu se otvaraju nagore. Uvodnik vazduha na krovu vozila ne služi za snabdevanje pogonskog agregata nego kabine svežim vazduhom.

Nissan 20-23 Concept

Iako je Nissan Concept 20-23 formalno studija dizajna eksterijera, ni enterijer nema čega da se postidi I potpuno je u skladu sa karoserijom. Dva duboka sportska sedišta sa osloncem za glavu su dominatna, dok je stub upravljača izrazito, sa poluvolanom na svom kraju, koji je načičkan komadama.

Nissan 20-23 Concept

Alfonso Albaisa, podpredsednik globalnog dizajna Nissan kaže da je dizajn tim u Londonu dobio vrlo kratak i jednostavan zadatak – da naprave zanimljiv i zabavan automobil koji bi oni svaki dan vozili Londonom. „Nissan Concept 20-23 je kompaktni hatchback sa snažnim uticajem sportskih automobila, a pogotovo „online“ trkanja. Sviđa mi se kako Nissan Concept 20-23 ukršta moderan gradski život, onlajn igre i elektropogon“, kaže Albaisa.
Na žalost verovatno mnogih, Nissan niša ne navodi o potencijalnom pogonu, a ni o eventualnoj mogućnosti da 20-23 Concept najavljuje nešto serijsko u bliskoj budućnosti. Međutim, obzirom da je studija karoserije, ne treba isključiti da će se nešto od prikazanih rešenja uskoro pojaviti na nekom serijskom električnom modelu marke Nissan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamilton najbrži u Belgiji

Lewis Hamilton sve je bliži rekordu Schumachera po broju pobeda u Formuli 1 – ...

Škoda Vision 7S Concept najavljuje…

Škoda Vision 7S Concept će se pojaviti 30. avgusta, i osim sedam sedišta donosi ...

Formula 1 – Alpine je napravio veliku grešku!

Formula 1 – Alpine je napravio veliku grešku oteravši dva glavna čoveka tima uz ...

Bivši šef Ferrarija postaje šef Formule 1

Stefano Domenicali, bivši šef Ferrarija će od 1. januara postati prvi čovek Formule 1 ...

WRC – Rovanpera je pobednik pakla u Keniji

WRC – Rovanpera je pobednik pakla u Keniji koji je doneo Safari reli sa ...