fbpx

Nissan Hyper Tourer Concept je MPV budućnosti

Nissan Hyper Tourer Concept je električni MPV budućnosti koji najavljuje povratak gotovo zaboravljenog minivan segmenta

Nissan Hyper Tourer Concept

Nissan Hyper Tourer Concept je električni MPV budućnosti koji najavljuje povratak gotovo zaboravljenog minivan segmenta. Nissanov koncept će krajem oktobra biti zvanično predstavljen u Tokiju. Iako je minivan segment pre dvadesetak godina bio neizostavna ponuda svakog ozbiljnijeg proizvođača automobila i ti u različitim veličinama i oblicima, pod najdezdom SUV-a i scrossovera gotovo da su nestali sa lica zemlje. Međutim, deluje da svetska autoindustrija ponovo pravi zaokret, pa će nakon ubeđivanja kupaca da ne mogu da žive bez crossovera, sada akcenat prebaciti na praktičnost, prostranost i funkcionalnost.

Nissan Hyper Tourer Concept

Nekada su bili vrlo popularni minivanovi Renault Espace, VW Sharan ( manji VW Touran), Seat Alhambra, Ford Galaxu, Chrysler Voyager (da se podsetimo samo nekih). Ruku na srce, neki od pomenutih postoje i danas, ali gotovo u ilegali. A i da se podsetimo šta znači oznaka “MPV” – Multi Purpose Vehicle, odnonsno višenamensko vozilo.

Nissan Hyper Tourer Concept

U autoindustriji ništa nije zauvek, pokazuje se na primeru motora sa unutrašnjim sagorevanjem, pa je sasvim izvesno da će kupcima umesto SUV-a vremenom “servirati” nešto drugo, a tradicionalno ono na čemu ponajviše zarađuju proizvođači automobila.
Samo, sada je pakovanje minivana malo drugačije, a i pogon je drugačiji – električni. Volkswagen uveliko ima svoj ID.Buzz, električni minivan, Volvo EM90 stiže krajem novembra u formi robusnog preko pet metara dugog električnog monovolumena, a najava i Nissan Hyper Tourer Concepta ide u istom pravcu – električnog minivana.

Nissan Hyper Tourer Concept

Šta više, elektro pogon ide na ruku MPV segmentu. Baterije u podu vozila ne samo da spuštaju težište teškog vozila, nego dozvoljavaju i potpuno ravan pod vozila, što je idealno za laku komunikaciju u kabini, ali i njeno maksimalno iskorišćčenje.

Nissan Hyper Tourer Concept

Nissan Hyper Tourer Concept jeste futuristički oblikovan, ali ako se pogleda suština iza umetnosti, ovo je vrlo aerodinamično vozilo. Nissan svoje rešenje naziva EV Technology Vision, a zapravo se radi o pomenutoj konstrukciji koja maksimalno spušta težište vozila. Time Nissan Hyper Tourer Concept najavljuje ne samo prostranu kabinu nego i dobru voznu dinamiku i malo ljuljanja u vožnji. Pored futurističkog dizajna, Nissan u svoju vizuju već ugrađuje čvrste baterije (koje još uvek niko nema spremne za serijsku proizvodnju), a pored toga najavljuje i kampervan verziju na istoj platformi.

Nissan Hyper Tourer Concept

Arhitektura kabine donosi prednja sedišta koja se mogu rotirati za 180° kako bi se okrenula prema zadnjem delu vozila i zadnjim sedištima. Očekivano, uz autonomnu vožnju najvišeg nivoa, putovanje se pretvara u druženje. Putnici pozadi imaju sopstvenu kontrolu klimatizacije, navigacije i infotejmenta preko namenskog ekrana koji se može poneti sa sobom i van vozila.

Nissan Hyper Tourer Concept

Panel na “nebu” Nissan Hyper Tourer Concepta projetuje tradicionalne japanske dezene, a i pod vozila ima LED ekran na kojem se mogu projektovati slike reke ili neba. Nissan Hyper Tourer Concept ima i AI sistem koji prati biometrijske znakove osoba u vozilu i automatski menja ambijentalno osvetljenje i muziku. Sistem prati moždane talase, disanje, znojenje i otkucaje srca i brine se za dobro raspoloženje svih u vozilu.
Nissan Hyper Tourer Concept je najnoviji od najmanje tri koncepta koje će japanski proizvođač premijerno prikazati na Tokyo Motor Show-u od 25. oktobra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi RS5 – mnogo muzike za mnogo para

Ovog leta počinju isporuke novog Audi RS5 sa brojnim izmenama u odnosu na prethodnika, ...

Bottas od početka do kraja

Finac koji je spletom okolnosti stigao u Mercedes povlačenjem aktuelnog šampiona Rosberga, sve više ...

Porsche 911 Speedster ide u proizvodnju 2019.

Već odavno nije strogo čuvana tajna, ali je sada bar zvanično: Porsche 911 Speedster ...

Mazda ostaje verna SUS motorima

Mazda je je objavila svoj “Održivi Zum – Zum” plan do 2030. i za ...

Mazda priprema potpuno novi dizel motor

Dok nas sa svih strana “bombarduje” elektrifikacija automobila, Mazda smatra da dizel još nije ...

Mick Schumacher prvi put za volanom Formule 1

Nakon trke u Bahreinu, timovi su ostali na stazi radi testova, a po prvi ...