fbpx

Aston Martin menja planove za Vaquish

Aston Martin menja planove za novi Vaquish koji je bio najavljen sa V6 hibridnim pogonom, konkurentom za Ferrari 296 GTB

Aston Martin Vanquish // Foto: Aston Martin Media

Aston Martin menja planove za novi Vaquish koji je bio najavljen sa V6 hibridnim pogonom, konkurentom za Ferrari 296 GTB. Tačnije, od Aston Martin Vanquish sa V6 motorom u sredini i hibridnim sistemom za sada neće biti ništa, a to je zvanična informacija koja je stigla iz Gaydona, iako se uporedo najavljuje dosta novina.
Doduše, zvanično saopštenje u vezi malog supersportiste koji je zamišljen kao volumenski model (šta god to u ovako ekskluzivnom i skupom segmentu značilo) je dosta diplomatski sročeno. Zapravo, Aston Martin je izbegao da upotrebi izraz otkazan, kada je projekat Vanquish u pitanju. To bi moglo da znači da je odložen, do daljnjeg, tačnije, u naredne dve godine.

Aston Martin DB12 // Foto: Aston Martin Media

Ovo nije prva informacija o „kraju“ AM Vanquisha. Predsednik Aston Martina Lawrence Stroll je u maju ove godine saopštio da će se kompanija fokusirati na kratkoročnije ambicije kao što je DB12 koji je predstavljen mesec dana kasnije. Na redu je i finalizacija razvoja i početak proizvodnja modela Valhalla, manjeg brata spektakularne Aston Martin Valkyrie. Pored toga, u pripremi su i nove specijalne verzije prvog Aston Martin SUV-a, modela DBX koji se se prodaje kao „alva“, a već 2025. trebao bi stići i prvi električni Aston Martin.

Astonb Martin vanquish // Foto: Aston Martin Media

Projekat Vanquish se kao koncept pojavio 2019., koncipiran kao velikoserijski supersportista, čiji pogon je trebao biti u sredini smenšteni 3.0 biturbo V6 razvijen u Gaydonu. Međutim, ispostavilo se da je razvoj sopstvenog agregata visokih performansi prevelik zalogaj za Aston Martin, pa su planovi radi smanjenja troškova promenjeni – pogon Vanquisha je trebao biti Mercedes-AMG 4.0 V8. Od poslednje vesti o promeni pogona za Vanquish koja je stigla u martu 2022. više se ovaj model nigde nije pominjao, sve do sada, kada je objavljeno da je „pauziran“. Nadajmo se da je projekat stvano samo pauziran i da će u nkom trenutku lepi dvosed ipak ponovo postati aktuelan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tesla Model S „prljaviji” od benzinca

Istraživanje obavljeno u MIT pokazalo je da Tesla S u svom životom ciklusu emituje ...

Spasi firmu i skloni se

Volkswagen Grupa izabrala je novog CEO-a Herberta Diessa, koji će nakon samo dve godine ...

Range Rover Electric je spreman

Range Rover Electric je spreman da se pridruži ponudi sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ...

Specijalni gosti Toyote na MSA u Beogradu

Paraolimpijci posetili izložbeni prostor Toyote i upoznali se s modelima koji su premijerno prikazani ...

BMW rekreirao davno izgubljeni Garmisch koncept

BMW je proteklog vikenda na Concorso d’Eleganza Villa d’Este događaju u Italiji predstavio koncept ...

Vettel je precenjen – kaže bivši vozač Ferrarija

Bivši vozač Formule 1 Eddie Irvine smatra da je Sebastian Vettel jako precenjen Poznat ...