fbpx

Aston Martin menja planove za Vaquish

Aston Martin menja planove za novi Vaquish koji je bio najavljen sa V6 hibridnim pogonom, konkurentom za Ferrari 296 GTB

Aston Martin Vanquish // Foto: Aston Martin Media

Aston Martin menja planove za novi Vaquish koji je bio najavljen sa V6 hibridnim pogonom, konkurentom za Ferrari 296 GTB. Tačnije, od Aston Martin Vanquish sa V6 motorom u sredini i hibridnim sistemom za sada neće biti ništa, a to je zvanična informacija koja je stigla iz Gaydona, iako se uporedo najavljuje dosta novina.
Doduše, zvanično saopštenje u vezi malog supersportiste koji je zamišljen kao volumenski model (šta god to u ovako ekskluzivnom i skupom segmentu značilo) je dosta diplomatski sročeno. Zapravo, Aston Martin je izbegao da upotrebi izraz otkazan, kada je projekat Vanquish u pitanju. To bi moglo da znači da je odložen, do daljnjeg, tačnije, u naredne dve godine.

Aston Martin DB12 // Foto: Aston Martin Media

Ovo nije prva informacija o „kraju“ AM Vanquisha. Predsednik Aston Martina Lawrence Stroll je u maju ove godine saopštio da će se kompanija fokusirati na kratkoročnije ambicije kao što je DB12 koji je predstavljen mesec dana kasnije. Na redu je i finalizacija razvoja i početak proizvodnja modela Valhalla, manjeg brata spektakularne Aston Martin Valkyrie. Pored toga, u pripremi su i nove specijalne verzije prvog Aston Martin SUV-a, modela DBX koji se se prodaje kao „alva“, a već 2025. trebao bi stići i prvi električni Aston Martin.

Astonb Martin vanquish // Foto: Aston Martin Media

Projekat Vanquish se kao koncept pojavio 2019., koncipiran kao velikoserijski supersportista, čiji pogon je trebao biti u sredini smenšteni 3.0 biturbo V6 razvijen u Gaydonu. Međutim, ispostavilo se da je razvoj sopstvenog agregata visokih performansi prevelik zalogaj za Aston Martin, pa su planovi radi smanjenja troškova promenjeni – pogon Vanquisha je trebao biti Mercedes-AMG 4.0 V8. Od poslednje vesti o promeni pogona za Vanquish koja je stigla u martu 2022. više se ovaj model nigde nije pominjao, sve do sada, kada je objavljeno da je „pauziran“. Nadajmo se da je projekat stvano samo pauziran i da će u nkom trenutku lepi dvosed ipak ponovo postati aktuelan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Italijanski startup razvija potpuno autonomni pokretni bar?!

Italijanski startup „Makr Shakr“, koji već proizvodi i prodaje liniju robotizovanih barmena, predstavio je ...

Cupra slavi četvrti rođendan i najavljuje planove

Cupra je proslavila četvrtu godišnjicu, predstavila dva nova modela u jedinstvenom segmentu i Metahype ...

Hiper automobil – ali na struju

Mercedes razvija svoj hiper automobil, Aston Martin takođe, a šta na to ima da ...

Verstappenu pobeda za kraj sezone Formule 1

Max Verstappen je pobedom overio svoju pol poziciju na poslednjoj trci sezone Formule 1 ...

Mercedes predstavio EQE – EV za poslovne ljude

Samo nekoliko meseci nakon lansiranja EQS modela, Mercedes-EQ već predstavlja sledeći model, poslovnu limuzinu ...

Michael Schumacher napunio 50 godina

Sedmostruki šampion sveta Formule 1, Michael Schumacher, napunio je 50 godina, a porodica je ...