fbpx

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu saopštio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerkom Italije Giorgiom Meloni

Fiat Concept Centoventi

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu saopštio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerkom Italije Giorgiom Meloni, čime že se značajno unaprediti trgovinski bilans između Srbije i Italije. Ovu vest je objavio Automotive News Europe.
Predsednik Vučić nije precizirao kada će početi proizvodnja Fiat Pande EV u Kragujevcu, a poletak prodaje nove električne Pande očekuje se sredinom naredne godine. Za svoju osnovu Fiat Panda EV imaće Stellantisovu Smart Car platformu koju koristi i Citroen e-C3, a očekuje se i da cena električne Pande bude slična francuskom pandanu koji se prodaje za cenu od 23.300 evra, mada je najavlena i verzija za cenu ispod 20.000 evra koja će se sa manjom baterijom i manjom autonomijom pojaviti 2025. godine.

Fiat Concept Centoventi

Stellantis i Vlada Republike Srbije su 2022. godine potpisali ugovor vredan 190 miliona evra, po kojem će se pogon u Kragujevcu prilagoditi za proizvodnju električnih automobila, mada do sada nije bilo precizirano koji model i koje marke iz Stellantis grupacije će se proizvoditi. Aktuelna generacija Fiat Pande proizvodi se u Italiji u pogonu Pomigliano u blizini Napulja, a italijanski sindikati protestuju protiv ukidanja proizvodnje ovog modela u pomenutom pogonu. FIAOM jedan od najvećih sindikata u Italiji izdao je saopštenje da će se boriti protiv namere Stellantisa da proivodnju Pande izmesti van Italije. Stellantis je nedavno objavio da će aktuelnu Fiat Pandu u Pomiglianu proizvoditi do 2026. godine, a CEO Stellantisa Carlos Tavares je izjavio da bi proizvodnja moga i duže trajati, ukoliko bi EU odustane od plana uvođenja Euro 7 standarda.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

3 sekunde uzbuđenja

Tresla se gora rodio se miš. Ono što je delovalo kao najbolji scenario za ...

Subaru predstavio novi SUV sa tri reda sedišta: Ascent

Subaru je predstavio novi SUV pod imenom Ascent, za koji tvrdi da je najveći ...

Zvanično predstavljen novi Subaru BRZ za 2022.

Subaru je za modelnu 2022. godinu predstavio potpuno novu generaciju svog malog sportskog kupea ...

Ren RS super automobil sa turbinom stiže u Ženevu

Kineska kompanija Techrules će na salonu u Ženevi prikazati super sportistu jedinstvenog pogonskog sistema ...

New Fiat 600 Hybrid je zvanično predstavljen

New Fiat 600 Hybrid je zvanično predstavljen nakon premijere novog 600e koji je letos ...

Ariel Atom 4 debituje sa agregatom iz Honde Civic Type R

Britanska firma Ariel predstavila je četvrtu generaciju modela Atom, a među ostalom, novina je ...