fbpx

Lada Niva je živa, još uvek iako ima 47 godina

Lada Niva je živa, još uvek iako ima 47 godina, a prema vestima iz AvtoVaza živeće još neko vreme

Lada Niva Legend / Niva Travel // Foto AutoVAZ Media

Lada Niva je živa, još uvek iako ima 47 godina, a prema zvaničnim vestima iz AvtoVAZ-a živeće još neko vreme. Lada Niva jednostavno odbija da umre, a očigledno još uvek uspeva da nađe dovoljno kupaca da preživi iako se u ne previše izmenjenom izdanju u proizvodnji i prodaji nalazi još od 1977. godine, a za sledeću godinu dobiće i poneko unapređenje. Tako barem zvanično poručuje AvtoVAZ. Zapravo, AvtoVaz je objavio da će se u Ladu Nivu vratiti ABS u kočioni sistem, koji je (privremeno) nestao nakon što su Rusiji uvedene međunarodne sankcije. Šta više, kompletna proizvodnja Lade Nive je u AvtoVAZ-u pauzirana, a nastavljena je sredinom 2022. a Niva je pored ABS-a dobila i vazdušne jastuke i to u obe verzije Niva Legend i Niva Travel. Drugi pomenuti model je zapravo na nekim tržištima još od 1998. godine kao model VAZ-2123, pre nego što je 2003. dobila ime Chevrolet Niva. Nakon što su se General Motors i AvtoVAZ razišli 2020. godine, dobila je treće ime Lada Niva Travel.
U kratkom saopštenju za medije AvtoVAZ navodi da obe verzije Nive imaju unapređene motore koji su sada Euro 5 norme izduvnih gasova, norme koja je odavno zastarela, a sada već davne 2014. nasledila ju je Euro 6 norma. Ipak, dolazak Lade Nive do Euro 5 norme i jeste pomak unapred obzirom da se sve do sada proizvodila sa Euro 2 motrorima, sa kojima je još od 1996. godine.
Ako se kupac opredeli za Ladu Nivu Travel u najvišem paketu opreme, dobiće i danas neizostavne delove komfora kao što su pempomat, sa limiterom brzine, putni računar i instrument tablu sa zadnjim osvetljenjem, pa čak i dvoboje livene naplatke. ESP će početi da se ugrađuje do kraja godine, barem prema ruskom automobilskom magazinu Auto Pro News.
Uz inflaciju i sve ostalo, povećanje cene lade Nive se moglo i očekivati. Ranije, osnovna, najjeftinija Niva Legend koštala je oko 8.400 evra, dok je nova cena 9.380. Modernija i komfornija Niva Travel koštala je od 12.200 evra, a sada košta 13.400 evra, što nije veliko poskupljenje u poređenju šta sa cenama rade evropski proizvođači, pa i svi ostali.
AvtoVAZ je planirao da lansira potpuno novu generaciju Nive u saradnji sa Renaultom. Koncept je prikazan 2018. godine, ali do serijske proizvodnje nije došlo. Obzirom da je Renault 2022. prodao sve svoje akcije u ruskom gigantu, veliko je pitanje sudbine nove Lade Nive.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Fernando Alonso ima prelom gornje vilice

Tim Alpine Formula 1 izdao je saopštenje o stanju Fernanda Alonsa nakon pada koji ...

Al-Attiyahu pobeda i 4. dana Dakar Relija

Nasser Al-Attiyah polako ali sigurno se približava vrhu tabele, a kod motociklista smena u ...

Volvo se rešava dizela, prvi na redu S60

Volvo je danas najavio da će već od 2019. godine prestati da lansira modele ...

Novi BMW M5 je oficijelni safety car MotoGP-a

Kako bi proslavili 20. godišnjicu „oficijelnog MotoGP automobila“, BMW-ova M divizija je pretvorila novi ...

Test: Nissan Juke N-Design – “napakovani” šarmer

Novi Nissan Juke ima samo jedan motor u izboru, ali zanimljive pakete opreme koji ...