fbpx

Dakar 2024. – 48 časovna etapa je u toku

Dakar 2024. – 48 časovna etapa je u toku, a vozačima se u 16:00 oglasilo zvono za kraj današnjeg dana

Dakar 2024 // Foto: A.S.O./Florent Gooden/DPPI

Dakar 2024. – 48 časovna etapa je u toku, a vozačima se u 16:00 oglasilo zvono za kraj današnjeg dana, pa ko je dokle stigao. Novina na Dakaru 2024 je 48 Hrono, šesta etapa koja traje 48 časova, tokom kojih vozači ne mogu primati pomoć od svojih servisnih timova, ali mogu samo raditi na svojim vozilima. Šesta etapa počinje i završava se u Shubaytahu, duga je ukupno 835 kilometara, od čega čak 626 specijanog ispita. Nakon što se u 16:00 po lokalnom vremenu oglasi signal za kraj današnjeg dela 6. etape, takmičari su se uputili do jednog od sedam bivaka koji su raspoređenu duž rute, a u kojima će takmičari prenoćiti.

Dakar 2024 // A.S.O./Antonin Vincent/DPPI

Odličan početak šeste etape su imali vozači tima Audi,koji su najdalje i stigli prema prolaznim tačkama. Carlos Sainz je u vođstvu, a iza njega je Mattias Ekstrom sa zaostatkom od 4′:30“, dok je treći po brzini i učinku na šestoj etapi Sebastien Loeb, sa 5′:19“ zaostatka iza Loeba. Danas su tehničke probleme imali Stephane Peterhansel koji je dobar deo vremena stajao pored svog Audija RS Q e-tron, ali i do sada vodeći na Dakaru 2024. Naime, pukao mu je pneumatih, sistem za podizanje vozila hidraulikom je otkazao, a u vozilu nemaju mehaničku dizalicu. Pored toga, kvar na hidraulici doneo je i otkaz servopojačivaču upravljača.
Vozač tima Overdrive Yazeed Al Rahi je u šetu deonicui ušao kao vodeći, ali će iz nje izaći sa raspršenim snovima o pobedi na Dakaru 2024. U svojoj Toyoti Hilux se isprevrtao i oštetio vozilo. Ukoliko uspe da osposobi vozilo prema sigurnosnim propisima, moćiće da nastavi, a ukoliko ne, za njega je Dakar 2024. završen. Nime, pravila kažu da anti rollbar ne sme biti deformisan, da bi se odobrio start.

Dakar 2024 A.S.O./J.Delfosse/DPPI

U konkurenciji motociklista u 16:00 se završio prvi deo maratonske etape. Luciano i Kevin Benavides, Nacho Cornejo, Adrien Van Beveren, Toby Price, Joan Barreda, Ross Branch, Ricky Brabec, Štefan Svitko, Daniel Sanders, Antonio Maio i Martin Michek su stigli do prolazne tačke E, i mogu da potraže najbliži bivak koji su u blizini kontrolnog punta E na 513 kilometara od starta.
Jedan od favorita Pablo Quintanilla je na ruti, 10 kilometara pre mesta za dopunjavanje, ostao bez goriva, izgubio više od sat vremena i sve nade za dobar plasman na Dakaru 2024. Na prvoj polovini šete etape vodi Adrian van Beveren na Hondi ispred Rickiya Brabeca koji takođe na Hondi zaostaje 1′:21“, dok je Toby Price na KTM-u treći malo manje od dva minuta zaostatka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li se vraća Dodge Viper?

Iako je obustavljena proizvodnja pete generacije Dodge Vipera, postoji mogućnost da ovaj sportista neće ...

Neko je izumeo automobil koji sagoreva vozačeve kalorije

Pronalazač iz Saudijske Arabije je izumeo prvi automobil koji sagoreva kalorije, i nazvao ga ...

Ghosn pobegao sakriven među muzičkim instrumentima

Carlos Ghosn je definitivno u Libanu, a način na koji je tamo dospeo počinje ...

Delta Motors instalirala stanicu za punjenje E vozila

Kompanija Delta Motors postavila je prvu stanicu za punjenje električnih vozila koja će biti ...

Legendarni Caterham promenio vlasnika i postao japanski

Caterham, britanski proizvođač legendarnog roadstera Super 7 promenio je vlasnika i umesto malezijske postao ...

Alonso vozi 24 časa Le Mansa u Toyoti

Iako je Alonsov prvi nastup na trci izdržljivosti neslavno završio, zvanično je potvrđeno da ...