fbpx

Polestar ostaje bez podrške Volvoa

Polestar ostaje bez podrške Volvoa, a i Geely priprema izlazak iz kompanije koja se ne zaleće dovoljno brzo

Polestar

Polestar ostaje bez podrške Volvoa, a i Geely priprema izlazak iz kompanije koja se ne zaleće dovoljno brzo. Polestaru, odvojenoj marki Volvoa zamišljenoj kao proizvođač električnih automobila visokih performansi i premijum segmenta zvezde nisu naklonjene. Razvoj kompanije ide (znatno) sporije od očekivanog, a ponajmanje na ruku Polestaru ide pad potražnje za električnim automobilima. Posledično, Volvo prestaje da finansira Polestar, prebacujući obavezu finansiranja na većinskog vlasnika, kineski Geely.
Ovakav potez bio je i očekivan, obzirom da su se pojavile sve glasnije kritike da je Polestar samo “kamen oko vrata” što finansijski sto po pitanju angažovanja ljudskih resursa za Volvo, koji je sa 48% većinski nvlasnika Polestara.

Polestar//Foto: Polestar

Sa svoje strane Zhejiang Geely Holding Group (koja je defacto vlasnik i Volvoa i Polestara) neće pustiti Polestar “niz vodu” i priprema se da pruži ozbiljnije finansiranje Polestaru i delimično oslobađanje od obaveza Volvoa od angažmana u Polestaru, kako bi se smanjio pritisak na švedsku marku. Šta više, iz Geelyja stiži zvanična saopštenja da će podržavati Polestar kao potpuno nezavisnu marku, a što se neće odraziti na 79% vlasništva nad markom Volvo. Zvanično, Geely i podržava rasterećenje resursa Volvoa kako bi se posvetio sopstvenom razvoju.
Promena poslovne politike u Volvou i Polestaru posledica je neočekivano sporog rasta Polestara, ali i sve šireg pada potražnje za električnim automobilima, što je uslovilo pad vrednosti akcija Polestara na berzama do rekordnih minimuma.

Volvo // Foto Volvo Media

Od svog izlaska na američku berzu 2022. Polestar je koristio Volvo kao podršku, mada Volvo planira da ostane akcionar svoje odvojene marke. Procene su da će Geely morati da investira dodatnih milijardu dolara kako bi Polestar opstao. Mada, izvesno je da neće biti lako po Polestar. Već je najavljeno otpuštanje 450 radnika što je praktično 15% radne snage, uz obraloženje da su “teški uslovi na tržištu”. I Volvo sa svoje strane ima dovoljno briga. Počeo je sa otpuštanjima a planira da ih bude oko 1.300 u cilju smanjenja troškova. Pored toga, švedska marka se suočava i sa problemima u svoja dva nova modela EX90 i EX30 koji imaju probleme sa softverima, a što odlaže zaletanje njihove proizvodnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Chevrolet predstavio potpuno nove modele Tahoe i Suburban

General Motors je iznenada otkrio potpuno novu generaciju modela Chevrolet Tahoe i Suburban General ...

Sledeći Mini JCW modeli biće električni

Sledeći Mini John Cooper Works modeli biće električni, što je vest koja neće baš ...

Hamiltonu ubedljiv, Vettel upropastio i sebe i Bottasa

Prvu trku na stazi Paul Ricard nakon 28 godina, Hamilton je odvezao bez greške ...

Formula 1 – zapelo između Porschea i Red Bulla

Formula 1 neće baš tako lako u svoje redove dobiti i Porsche – zapelo ...

Mini Countryman Cooper S All4 – SUV za merak

Mini je 2017. Countryman u drugoj generaciji pretvorio u nešto drugo u odnosu na ...

Situacija sa čipovima sve lošija po proizvođače automobila

Magacini sa lagerima se prazne, a situacija sa snabdevanjem mikro čipova sve je lošija ...