fbpx

Formula 1 – Hamilton napušta Mercedes

Formula 1 – Hamilton napušta Mercedes, zvanično je saopšteno od strane tima, čime su se spekulacije o prelasku u Ferrari obistinile

(Photo by Glenn Dunbar / LAT Images // Pirelli Media)

Formula 1 – Hamilton napušta Mercedes, zvanično je saopšteno od strane tima, čime su se spekulacije o prelasku u Ferrari obistinile. Šta više, iako čak još nije bilo zvanično ni potvrđeno da od naredne godine vozi u crvenom vozačkom kombinezonu, vrednost akcija Ferrarija je na berzama odletela u nebo, porasle su za 6% što je prevedeno u novac oko četiri milijarde dolara. Navodno je John Elkann Izvršni predsednik Ferrarija (i predsedavajući Stellantis Grupe i predsednik Exora vlasnika Fiata) odigrao ključnu ulogu u pregovorima sa Hamiltonom i bio pokretač za dovođenje britanskog plemića u F1 tim Ferrari.
Hamilton je imao potpisan dvogodišnji ugovor sa timom Mercedes-AMG do kraja sledeće, 2025. godine, ali sa klauzulom da može ranije da napusti tim, nakon godinu dana što je očigledno i iskoristio. U Brackleyu, centrali tima Mercedes-AMG danas je održan vanredni sastana oko 14 časova, kad je prisutnima, još uvek iza zatvorenih vrata saopšteno da Hamilton napušta tim. Zanimljivo je da Toto Wolff (navodno) nije prisustvovao lično, nego se uključio video linkom iz svog doma u Monaku.
Lewis Hamilton će se priključiti timu Ferrari od sledeće sezone, a zvanično je potvrđeno nakon što se prvo oglasio Mercedes. To znači da su se pokazale tačne spekulacije da Ferrari ne želi da da dvogodišnji ugovor Carlosu Sainzu, kojem su pored snažnog oca kiji je nedavno pobedio na Dakar reliju u Audiju, sasvim sigurno već otvorena vrata za prelazak u Audi nakon sledeće sezone. Pored toga, iako se poprilično pričalo i još uvek često priča o godinama Fernanda Alonsa, nije za zgoreg podsetiti se da će u trenutku dolaska u Maranello Hamilton imati 40 godina.
Hamilton je uz Mercedes-AMG proveo čak 17 godina, od čega 11 godina u fabričkom timu, za koji je osvojio šest naslova šampiona sveta Formule 1, dok je još jedan naslov osvojio u timi McLaren Mercedes.

Foto: Jiri Krenek // Pirelli Media

O razlozima odlaska Hamiltona iz Mercedes-AMG Formula 1 tima može mnogo da se nagađa i spekuliše. Novac sasvim sigurno nije bio u prvom planu, a vrlo verovatno je negde presudila i želja gotovo svakog vrhunskog vozača da se oproba u Ferrariju. Međutim, postoji i druga opcija, a to je povlačenje Mercedes-AMG-a kao fabričkog tima iz Formule 1 i prelazak na status dobavljača motora. U takvoj kombinaciji, najverovatnije bi se u prvi plan vratila saradnja sa timom McLaren, ali nije isključeno i da ni se Andretti mogao naći u igri brže nego što to danas deluje, nakon što je odbijen od strane FOM-a.

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Škoda Octavia četvrte generacije zvanično predstavljena

Predstavljena je četvrta generacija Octavije, napopularnijeg i narodavanijeg modela Škode Četvrta generacija modela Octavia ...

Mitsubishi oživljava Lancera

Ako je verovati Misubishijevim čelnicima i konceptu e-Volution, ime Lancer se vraća ali u ...

Formula 1 – Leclerc pobednik kvalifikacija u Singapuru

Formula 1 – Charles Leclerc vozač tima Ferrari pobednik je kvalifkacija Formule 1 na ...

Električni Ford Mustang nije daleko?

Biće mnogo onih koji neće biti oduševljeni, ali Mustang Lithium EV Concept najavljuje da ...

Serijski Byton M-Byte će imati 48-inčni ekran u kabini

Byton je obećao da će serijski M-Byte električni SUV biti veran konceptu, a najnovije ...