fbpx

Do 100 km/h ispod sekunde je moguće, ali…

Do 100 km/h ispod sekunde je moguće, ali sa potisnicima, koji kad urade svoj posao počinju da smetaju, kaže Mate Rimac

Tesla Roadster // Foto: Tesla

Do 100 km/h ispod sekunde je moguće, ali sa potisnicima, koji kad urade svoj posao počinju da smetaju, kaže Mate Rimac. Izvršni direktor Tesle Elon Musk je ranije ove nedelje izneo radikalnu tvrdnju o predstojećem superautomobilu Roadster, rekavši da kompanija teži ubrzanju od 0-100 km/h manje od jedne sekunde.

Mate Rimac

Iako su mnogi od tada odbacili tu tvrdnju, on zaista ima saveznika u izvršnom direktoru kompanije Bugatti-Rimac, Mati Rimcu—nekako. Na pitanje na svojoj Fejsbuk stranici da li misli da je tvrdnja od manje od jedne sekunde uverljiva, Rimac je odgovorio sa iznenađujućim „Da“. „Moguće je sa potisnicima“, kaže on u komentaru na Fejsbuku.

Foto: Rimac Newsroom

“Mi smo uradili simulaciju sa potisnicima sa komprimovanim vazduhom.” Ali postoji značajan dodatak uz takvu tvrdnju. „Problem je što pustite vazduh za dve do tri sekunde i onda imate dosta mrtve masee koju nosite okolo (rezervoari, kompresor, ventili, mlaznice itd.)“, nastavlja Rimac. „Isto je i sa ventilatorima – oni vam samo daju više prianjanja, ali vam je potrebno nešto poput 30.000 Nm na točkovima da biste ubrzali ispod jedne sekunde 0-100 km/h, što znači da su vam potrebni masivni motori, invertori, menjači, pogonske osovine, itd. ” Rimac takođe napominje da automobil mora biti “super lagan”, što obično nije standard za automobile na baterije. Čak je i njegov hiperautomobil Rimac Nevera — koji dostiže 100 km/h za manje od 2.0 sekunde — težak preko 2.500 kilograma.

Foto: Rimac Newsroom

„Dakle, potisnici su zaista jedini put“, kaže on, “ali oni donose i mnogo nedostataka.” Izvršni direktor Tesle Elon Musk je 2018. godine predložio da će Roadster imati „10 malih raketnih potisnika besprekorno raspoređenih oko automobila“. To bi, u teoriji, bio tip potiska koji je Roadsteru potreban da postigne to ubrzanje od 0-100 km/h za manje od jedne sekunde. Mada, nejasno je kako bi to prošlo sa testovima bezbednosti i homologacijama za legalnost u saobraćaju. Moraćemo da sačekamo da vidimo da li će se Elonove tvrdnje obistiniti. Novi Tesla Roadster će, navodno, debitovati tokom ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin DB 11 sa V8 motorom – pogodite čijim?

Na festivalu brzine u Goodwoodu predstavljen je Aston Martin DB 11 sa V8 agregatom, ...

Predstavljen BMW 330e, i nije naivan

BMW je objavio detalje o 330e, plug in verziji nove “Trojke”, i uopšte nisu ...

Kimiju pol pozicija uz rekord Monze

  Kimi Raikkonen je konačno došao do pol pozicije i to u Monzi, domaćoj ...

Nissan najavio unapređenu verziju ProPilot sistema

Nissan je najavio unapređenu verziju svog ProPilot sistema za autonomnu vožnju koja će omogućiti ...

KIA postavlja prodajne rekorde

Kia Motors je po podacima evropske asocijacije proizvođača automobila ACEA u prva četiri meseca ...