fbpx

Tesla Roadster ubrzava ispod jedne sekunde do 100 km/h

Tesla Roadster ubrzava ispod jedne sekunde do 100 km/h, kaže Elon Musk za model koji je prikazan 2017. a stiže 2025.

Tesla Roadster // Foto: Tesla

Tesla Roadster ubrzava ispod jedne sekunde do 100 km/h, kaže Elon Musk za model koji je prikazan u novembru 2017. godine, ali još nije stigao do kupaca. Navodno će isporuke krenuti sledeće, 2025. godine, naravno, ako je verovati Elonu Musku, prvom čoveku Tesle. A dobo je poznato da Musk ume da ustalasa svojim izjavama na mreži X (koja je u njegovom vlasništvu), koje mogu i nemoraju da budu tačne, precizne, pa ni istinite.

Tesla Roadster // Foto: Tesla

Musku se definitivno mora odatio priznanje za dizanje prašine. Na svom X nalogu napisao je da …“nikada neće postojati automobil kao Tesla Roadster, ako se uopšte sme nazivati automobilom“, misleći na podatak da će Tesla Roadster do 60 milja na čas (96.5 km/h) ubrzavati za menje od jedne sekunde, što znači, manje više, i za oko jedne sekunde do napa bliže granice od 100 km/h.
Musk tvrdi da je Tesla Roadster knačno finalizovan, a da ćemo serijski model videti krajem 2025. godine, osam godina nom što je koncept prvi put prikazan javnosti. Naravno, znajući fleksibilnost Tesle, i navedeni rok treba uzeti sa rezervom.

Tesla Roadster // Foto: Tesla

Doduše, skoro sedam godina kasnije promenjene su i tehničke, ali i specifikacije o performansama. Uz koncept je bilo navedeno da će do 60 mph ubrzavati za 1.9 sekundi, a do 100 mph (160 km/h) za 4.2 sekunde, uz 8.8 sekundi za četvrtinu milje odnosno 402 metra. Tada je najavljeno i da će ovaj (formalno) četvorosed, imati maksimalnu brzinu od 400 km/h i autonomiju sa jednim punjenjem baterije od 1.000 kilometara. Sada najava, barem o brzini, ide krupan korak unapred. Sada se najavljuje i stakleni krov koji će se moći skinuti i staviti u prtljažnik. A svojevremeno je Musk na (tada) Tweeteru pisao da će Space X verzija imati i …„10 malih raketnih motora raspoređenih na vozilu“. U maju 2021. godine, Muske je pričao da će Tesla Roadster do 60 mph ubrzavati za 1.1 sekundu, a sada je granicu spustio ispod jedne sekunde.
Jednosed, najbrže ubrzavajući automobil na svetu McMurtry Speirling, trentno do 96.5 km(h ubrzava za 1.4 sekunde, i to sa trkačkim slik pneumaticima, koje nisu legalne za saobraćaj. A McMurtry Speirling je malena jurilica koja teži svega jednu tonu, odnosno mnogo manje od mnogo većeg Roadstera.
Naravno, Tesla bez problema već prima rezervacije za Roadseter u iznosu od 50.000$, uz svojevremeno najavljenu cenu za Roadster od 200.000 do 250.000$, a to je daleko manje od Rimac Nevere od 2 miliona ili McMurtry Speirling koji košta oko milion dolara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kako prepoznati Taxi polovnjak?

Kako znati da li je automobil korišćen kao taksi vozilo – ove marke i ...

Mate Rimac vidi SUS motor u novom Bugattiju?

Nedavno ustoličeni CEO i većinski vlasnik kompanije Bugatti Rimac LLC Mate Rimac vidi budućnost ...

BMW- uporedo povratak u Seriju 8 i na LeMan

BMW je objavio datum zvanične premijere nove Serije 8. Sasvim namerno, koincidira sa ovogodišnjom ...

Formula 1 – kvalifikacije za VN Majamija Perezu

Formula 1 – kvalifikacije za Veliku nagradu Majamija, petu trku F1 sezone 2023. vožene ...

Formula 1 budućnosti – Renault R.S. 2027 Vision

Renault je svojih 40 iskustva u Formuli 1 stavio u službu stvaranja koncepta bolida ...

Premijerno prikazan CR-V Hybrid

Na 54. Međunarodnom Salonu automobila HONDA Srbija predstavila je prvi hondin hibridni SUV, model ...