fbpx

Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u Fisker

Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u proizvođača električnih vozila Fiskerčime bi došao do električne platforme za pick-up

Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u proizvođača električnih vozila Fiskerčime bi došao do električne platforme za pick-up. Nissan je u naprednim pregovorima o ulaganju u proizvođača električnih vozila Fisker u dogovoru koji bi japanskom proizvođaču automobila mogao da obezbedi pristup električnom pikapu, a da bi startapu koji je u teškom stanju pružio finansijsku liniju spasa, rekli su Rojtersu u petak dvoje ljudi upoznatih sa pregovorima. Dogovor bi mogao da se zaključi ovog meseca, rekli su izvori, koji su tražili da ne budu identifikovani jer su razgovori u toku i nisu finalizovani.

Fisker Alaska

Uslovi o kojima se razgovara uključuju da Nissan investira više od 400 miliona dolara u Fiskerovu platformu za kamione i da gradi Fiskerov planirani pikap Alaska počevši od 2026. godine u jednoj od svojih fabrika u SAD, rekao je jedan od izvora. Nissan bi napravio sopstveni električni pikap na istoj platformi, rekao je izvor. Nissan ima fabrike u SAD u Misisipiju i Tenesiju. Fisker je u četvrtak, kada je objavio da možda neće moći da nastavi sa stalnim poslovanjem i da će smanjiti 15 odsto svoje radne snage, rekao da je u pregovorima sa neimenovanim “velikim proizvođačem automobila” o potencijalnom ulaganju i zajedničkom razvojnom partnerstvu.

Fisker Alaska

Portparol Fiskera je rekao da kompanija ne komentariše spekulacije, dok zvaničnici Nissana nisu odmah bili dostupni za komentar. Terminski list je spreman i posao prolazi kroz dužnu pažnju, rekao je jedan od izvora. Nissan je bio pionir električnih vozila sa svojim potpuno električnim Leaf hečbekom 2010. godine, ali se od tada mučio suočen sa okretnijim novim igračima. Dogovor sa Fiskerom bi mu pomogao da pređe na rastuće američko tržište električnih kamioneta. Nissanovi pregovori sa Fiskerom dolaze nakon “izbalansiranog” odnosa prvog sa svojim dugogodišnjim partnerom iz alijanse Renoom. Prošle godine, Nissan i Reno su finalizirali uslove restrukturiranog saveza nakon višemesečnih pregovora. Oni imaju za cilj da imaju uzastopno učešće od 15 odsto kao deo posla. Ograničenija alijansa uklanja određena ograničenja i otvorila je vrata Nissanu da razvije planove rasta u oblastima kao što su EV i softver nezavisno od Renoa, rekao je jedan od izvora, koji je upoznat sa Nissanovim razmišljanjem. Proizvođač automobila sa sedištem u Jokohami traži „mnogo, mnogo prilika“, rekla je osoba.

Fisker Alaska

Za Fisker, dogovor bi mogao biti spas koji mu je potreban da preživi u vreme kada agresivno snižavanje cena na globalnom nivou od strane lidera električnih vozila Tesle i kineskog BYD-a vrši pritisak na industriju, posebno za startape kao što je Fisker. Fisker se mučio da proda svoj vodeći električni crossover Ocean nakon što su visoke kamatne stope dovele do usporavanja potražnje. Rečeno je da su trenutna finansijska sredstva “nedovoljna” da pokriju narednih 12 meseci i da bi bez dodatnog finansiranja mogla biti prinuđena da smanji proizvodnju, smanji investicije, smanji poslovanje i smanji više radnih mesta. Ocean gradi Magna Steyr u Gracu, Austrija, ugovorna proizvodna jedinica kanadske Magna International.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Preminuo Niki Lauda

Trostruki šampion sveta Formule 1 Niki Lauda, preminuo je u 70. godini u Švajcarskoj ...

Zajedno za čiste reke – Audi ekološka fondacija, BABOR i Everwave

U susret svetskom danu planete Audi, Babor i Everwave će u Beogradu 23.aprila predstaviti ...

Mercedesi deklasirali konkurenciju u Melburnu

Mercedesovi vozači Lewis Hamilton i Valtteri Bottas, ubedljivo su zauzeli prvi startni red za ...

McLaren se zahvalio Ricciardu na saradnji?

McLaren tim Formule 1 je prema nezvaničnim vestima saopštio Ricciardu da će biti zamenjen ...

Test Opel Mokka B – naslednik sa stilom i imidžom

Opel Mokka je u prvoj generaciji bio osrednji ali dobro prodavani model, a da ...

Renault i Mathieu Lehanneur oživljavaju legendu

Povodom 60. godišnjice modela Renault 4, brend se udružio sa dizajnerom Mathieuom Lehanneurom kako ...