fbpx

Vraćaju se dugmići u automobile

Vraćaju se dugmići u automobile kao komande za osnovne i najviše korišćene funkcije u automobilima, a Aston Martin prednjači

Vraćaju se dugmići / Aston Martin

Vraćaju se dugmići u automobile kao komande za osnovne i najviše korišćene funkcije u automobilima, a Aston Martin prednjači u ovom trenudu. Kroz više od 120 godina autoindustrije, u automobilima nekada uopšte nije bilo dugmića i prekidača, pa je došlo vreme da ih bude previše, da bi ekrani infotejmenta osetljivi na dodir ponovo očistili kabine i na sebe preuzeli (skoro) sve komande. Sada došlo vreme da se dugmići i prekidači vrate na svoje mesto i to po želji iznerviranih vozača koji ponekad moraju biti IT inženjeri da bi smanjili temperaturu u kabini.

Vraćaju se dugmići u automobile

Pokret da se modernizuju kabine i zamene pretrpane instrument table elegantnim ekranima i minimalističkim instrument tablama samo je frustrirao potrošače. Kompanije nazaduju, ali Aston Martin je izbegao tu vrstu kontroverze tako što je razbesneo svoje dizajnere i inženjere pre nego što je razbesneo svoje kupce. Aston je okupio malu grupu zaposlenih koji su imali zadatak da voze desetine automobila i odrede koje funkcije treba da imaju fizička dugmad i prekidače.

Vraćaju se dugmići

Direktor dizajna Majls Nurnburger rekao je medijima da je tim kreirao „faktor razdražljivosti“, metriku koja se koristi za merenje osećaja potrebe da se traži funkcija zakopana u meniju koji nije bio lako dostupan na ekranu. Nurnburger je rekao da postoje funkcije koje „Kada to želite, želite odmah“, dodajući da kopanje po menijima za kontrolu temperature ili jačine zvuka gubi klijente i „doživljaj automobila“.

Volkswagen ID.3 GTX

Ekrani su takođe bezbednosni problem. Nedostaje im taktilna upoznatost koju ljudi stiču kada svakodnevno voze automobil, što često primorava korisnike da duže skreću pogled sa puta dok obavljaju jednostavne funkcije. Ne pomažu ni bežična ažuriranja koja menjaju izgled, ali, srećom, zakonodavci u Evropskoj uniji to shvataju. Automobilima koji se prodaju u bloku i koji dobijaju bezbednosne ocene od Euro NCAP-a, mogli bi da se oduzmu bodovi i da ostvare nižu bezbednosnu ocenu ako nemaju fizičke kontrole za određene tradicionalne funkcije. Međutim, to ne obavezuje kontrolu zapremine ili temperature. Umesto toga, fokusira se na bezbednosnu opremu kao što su sirene, pokazivači pravca, brisači vetrobranskog stakla i svetla opasnosti. Međutim, proizvođači automobila bi mogli ponovo biti daleko ispred regulatora.

Vraćaju se dugmići u automobile

Hyundai je od modela Ioniq 5 vratio fizičke komande sa prekidačima i dugmićima. Lucid je rekao da sluša kupce i da je zadržao specifične fizičke kontrole. Volkswagen je priznao da su njegove kabine frustrirale kupce i obećao nova rešenja. BMW je zadržao fizičke kontrole sedišta na vratima u svojoj kabini Neue Klasse.

Vraćaju se dugmići / Aston Martin

A Aston Martin Vantage, model za 2025. godinu ima kabinu preplavljenu dugmadima kojima se lako pristupa, smeštenim u prelepo dizajniranoj IP grupi koja se nalazi ispod tankog, elegantnog ekrana za informacije i zabavu. Ima čak i kontrole sedišta u centralnom tunelu jer ga vozači koriste, a to je neki koristan dizajn. Dugmići se vraćaju, to je sasvim izvesno, samo da se ponovo ne ode u drugu krajnost.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

VW pokazao svoju krstaricu I.D. Vizzion

Volkswagen je u Ženevi pokazao svoju krstaricu I.D. Vizzion, koja pored monumentalne dužine ima ...

Formula 1 – Predstavljen Mercedes-AMG W14

Formula 1 – predstavljen je Mercedes-AMG F1 W14 E Perfomance i otkrivena tajna da ...

Continental razvija pneumatike za EV i hibride

Prema JATO Dynamics, tokom oktobra 2020. godine u Evropskoj uniji hibridi i električni automobili ...

Jaguar F-Type sa samo četiri cilindra

Spajanje laganog aluminijumskog dvoseda sa naprednim dvolitarskim turbo motorom sa 300 KS dobija se ...

Stiže Dodge Hornet kao blizanac Alfe Tonale

Stellantis grupa će za 2022. oživeti koncept ili barem ime iz 2006. Dodge Horneta, ...

Sintetičko ulje – put od aviona do automobila

Kada se sa lakoćom izgovori da su sintetička maziva kvalitetnija od mineralnih, retko ko ...