fbpx

Hyundai Ioniq 5 N ide na Pikes Peak

Hyundai Ioniq 5 N ide na Pikes Peak na 102. takmičenje na legendarnoj brdskoj stazi na koju dolazi sa čak četri automobila

Hyundai Ioniq 5 N

Hyundai Ioniq 5 N ide na Pikes Peak na 102. takmičenje na legendarnoj brdskoj stazi na koju dolazi sa čak četri automobila. Misija i vizija Hyundaija na čuvenom usponu u Americi koji se penje pod oblake su jasni – što efikasnije promovisati električnu, sportsku N verziju visokih performansi uspešnog hatchbacka Ioniq 5.

Hyundai Ioniq 5 N

Na 102. Pikes Peak koji se održava 23. juna, Hyundai dolazi sa čak četiri primerka Ioniq 5 N. Dva će se takmičiti u serijskom izdanju i kojima će praktično jedina izmena biti zaštitni kavez umesto zadnje klupe. Zapravo, u “serijskim Hyundai Ioniq 5 N ipak će biti malo više modifikacija i to u enterijeru, tako da se baš neće uklapati u “stock” katergoriju. Osim iznačene zadnje klupe, podrazumeva se da ulazi trkačko Recaro Pro Racer SPA Hans sedište sa sigurnosnim pojasevima u šest tačaka, a u Hyundai Ioniq 5 N za Pikes Peak ugrađen je u obavezni protivpožarni sistem. Sve ostalo na ovom vozilu biće serijsko, što znači pogon od dva elektromotora koji u Boost modu isporučuju 650 KS, a u regularnom modu takođe impresivnih 605 KS. Tolika snaga dovoljna je da Hyundai Ioniq 5 N do 100 km/h zalete za 3.4 sekunde.

Hyundai Ioniq 5 N

Paul Dallenbach, koji ima 11 pobeda na Pikes Peaku će voziti jedan od “serijskih” Hyundai Ioniqa 5 N, dok će drugo sedište pripasti rukiju na Pikes Peaku Ronu Zarasu, nekadašnjem menadžeru u Hooniganu.
Dva modifikovana Hyundai Ioniq 5 N dodeljena su vozačima sa ozbiljnim iskustvom. Jedan će voziti WRC vozač tima Hyundai Dani Sordo, a drugi četvorstruki generalni pobednik Pikes Peaka Robin Shute. Hyundai već uveliko testira svoje Ioniq 5 N na Pikes Peaku u Koloradu, koji za trku ipak neće biti crveni nego će biti u plavim Hyundai N bojama.

Hyundai Ioniq 5 N

Takmičare 23. juna čeka zastrašujući uspon dug 20 kilometara sa 156 krivina i visinskom razlikom od 1.440 metara između starta i cilja koji se bukvalno nalazi nebu pod oblake – na 4.302 metra nadmorske visine. Trenutni rekord “brda” već pripada električnom automobila. Postavio ga je Romain Dumas u nameski napravljenom Volkswagenu ID.R sa vremenom 7′:57”:148 još 2018. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Časovnik u čast hrama automobilizma

Mladi britanski proizvođač satova Omologato, traži svoje mesto pod suncem tako što koketira sa ...

Continental je počeo proizvodnju ContiRe.Tex. od recikliranih materijala

Continental je prvi proizvođač pneumatika koji je pokrenuo proizvodnju recikliranog prediva dobijenog od plastičnih ...

Nissan će proizvesti 50 jedinica GT-R50 by Italdesign

Nissan je potvrdio da GT-R50 by Italdesign kreće u proizvodnju, kao i da su ...

Od marta restilizovani modeli BMW Serije 2

U martu 2018. godine tržištu će biti predstavljeni restilizovani modeli BMW Serije 2 Active ...

Mercedes-AMG kolica – Super sport i za bebe

Mercedes je odlučio da svoje potencijalne kupce privuče marki od malih nogu, i to ...

Lewis Hamilton Covid-19 pozitivan

Lewis Hamilton je pozitivan na Covid – 19 i neće učestvovati na trci u ...