fbpx

Ford preispituje prelazak na struju i cilj da do 2030 bude potpuno električna marka, što bi značilo povratak na SUS motore

Ford Explorer EV

Ford preispituje prelazak na struju i cilj da do 2030 bude potpuno električna marka, što bi značilo povratak na SUS motore u Evropi nakon 2030. Prvobitno, Ford je planirao da prodaje samo automobile na baterije u Evropi do kraja tekuće decenije. Međutim, Ford Motor preispituje svoj plan da prodaje samo potpuno električne automobile u Evropi do 2030. godine, pošto prodaja električnih vozila ne uspeva prema procenama i planovima. Cilj kompanije Ford je bio ambiciozniji od plana Evropske unije da dozvoli prodaju samo automobila sa nultom emisijom posle 2035. godine kao deo svoje strategije smanjenja CO2. Ford sada kaže da bi mogao da nastavi da prodaje automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem nakon 2030. ako ih kupci žele. „Ako vidimo veliku potražnju, na primer za plug-in hibridna vozila, mi ćemo ih ponuditi“, rekao je Martin Sander, šef Fordovog poslovanja putničkih automobila u Evropi. „Potražnja za električnim automobilima bila je “blaža” nego što je Ford prvobitno planirao“, rekao je on, „a kompanija ne postiže svoje ambiciozne ciljeve“. Postoji jasna putanja do elektrifikacije, rekao je Sander. „Samo moramo da se snađemo na putu ka 100 odsto električnih pogona“, rekao je on pred samit o budućnosti automobila za Financial Times u utorak. Ford je završio investiciju od 2 milijarde dolara za pretvaranje svoje fabrike u Kelnu u Nemačkoj za proizvodnju potpuno električnih vozila zasnovanih na MEB platformi Folkswagen grupe.

Ford Explorer EV

Počeće serijska proizvodnja potpuno električnog kompaktnog SUV-a Explorer u Kelnu u junu i predstaviće drugo vozilo napravljeno na MEB platformi, takođe u junu. Kasnije ove godine Ford će takođe otkriti Puma Gen-E električnu verziju svog najprodavanijeg malog SUV-a proizvedenog u Krajovi u Rumuniji. Proizvođač automobila je takođe počeo da prodaje električne verzije svog Transit Custom kombija od jedne tone u Turskoj uprkos sporijem rastu tržišta EV kombija od očekivanog. Ford smanjuje svoju ponudu automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem jer se fokusira na EV i svoje visoko profitabilno poslovanje sa lakim komercijalnim vozilima. Završena je proizvodnja malog automobila Ford Fiesta u Kelnu prošle godine, a takođe će obustaviti proizvodnju modela Focus u Saarlouisu 2025. Ford je prestao da proizvodi svoje automobile srednje veličine Mondeo i minivanove Galaxy/S-Max u svojoj fabrici u Valensiji u Španiji. Marka razmatra proizvodnju novog modela putničkog automobila „više energije“ u Valensiji, koji trenutno proizvodi kompaktni SUV Kuga koji je dostupan u plug-in hibridnoj, potpuno hibridnoj ili verziji sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. „Imamo plan za našu fabriku u Valensiji“, rekao je Sander.
Izbegavanje kazni u Ujedinjenom Kraljevstvu
U Velikoj Britaniji, svom najvećem evropskom tržištu, Ford traži načine da izbegne plaćanje velikih kazni u skladu sa mandatom za vozila sa nultom emisijom (ZEV) koji ima za cilj da podstakne prodaju električnih automobila. Mandat predviđa da proizvođači automobila moraju da prodaju sve veći procenat električnih vozila svake godine, počevši od 22 % u 2024. godini, što će obzirom na pad prodaje EV biti prilično zahtevno.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan Qashqai dobio novi 1.3 litarski benzinac

Nissan je svoj odlično prodavani Qashqai opremio novim 1.3 litarskim turbo benzincem umesto dosadašnjih ...

Faraday Future okončao spor sa glavnim investitorom

Faraday Future je uspeo da izbegne ono što se činilo kao sigurna smrt, time ...

U prodaji je nova Honda HR-V Sport

Honda Srbija je definisala cene, performanse i detaljne specifikacije za novi model HR-V Sport, ...

Zanimljiv projekat sa eBaya: BMW E30 sa Hondinim motorom

Na sajtu eBay se našao vrlo zanimljiv projekat, odnosno BMW Serije 3 sa centralno ...

Robert Kubica u Williamsu 2019.

Prema još ne potvrđenim informacijama Rober Kubica će voziti za Williams 2019. Pored McLarena ...

M2 + M4 = BMW M2 Competition

Iako će se zvanično pojaviti za dve neelje na salonu u Pekingu, novi BMW ...