fbpx

Na auto salonu u Šangaju, Mercedes je brojem premijera pokazao kako se odnosi prema publici a i prema tržištu ove veličine i potencijala. Nemački proizvođač je lepo odmerio kome će šta da pokaže, obzirom da se praktično u istom terminu održavaju dva velika auto salona na dva kraja sveta – u New Yorku i Šangaju.

Mercedes-Benz

Ako su za američki salon rezervisani moćni terenci i Maybach Cabrio, u Kinu su premijerno stigli osvežena S klasa, njene moćne AMG 63 i 65 verzije i još nešto što treba posmatrati sa pažnjom, a izjave zvaničnika iz Mercedesa uzeti ozbiljno.
Predstavljeni Concept A Sedan, ne treba previše maštovito uzimati kao koncept, nego kao evidentnu i zrelu novu A klasu, koja će uskoro zameniti aktuelnu. Upravo u ovoj smeni generacija nalazi se ozbiljnost sa kojom će je Mercedes-Benz izvesti. Naime, kompaktni segment u koji je Mercedes ušao još uvek aktuelnom A klasom 2012. godine, pokazao se kao pun pogodak. Pet postojećih Mercedesovih kompaktinih modela (A i B Klasa, CLA i CLA Shooting Brake, kao i SUV crossover GLA), od 2012. i uvođenja na tržište, prodato je u preko dva miliona komada širom sveta.

Mercedes-Benz

Nova A klasa, tačnije cela porodica, mora da bude podjednako dobra, tačnije još bolja od aktuelne.
Upravo zbog svega ovoga prikazani Concept A Sedan ima veliku težinu. Izjavu Gordena Wagenera, šefa dizajna u Mercedesu, da su falte i nabori na karoseriji otišli u prošlost, možemo uzeti zdravo za gtovo, i to ne samo zbog ove izjave, nego i modela drugih proizvođača koji su upravo stupili, ili će uskoro stupiti na svetsku scenu. Concept A Sedan zaista deluje monolitno i dinamično, a ukoliko bi ručke i u seriskom modelu oteale ovako skrivene u vratima to bi bilo sjajno. Koliko god osporavali delejnje istog stila među modelima, ovaj put ne smemo da osporimo izgled prednjeg dela sa aktuelnim “ Panamericana” grilom hladnjaka koji možemo videti od GT Coupea, pa sve do terenaca. Proporcije i dimenzije ( 4570/1870/1462 mm) ove kupe limuzine nisu ništa spektakularno, ali se moraju primetiti i kratki prepusti preko točkova, posebno pozadi koji još više dolaze do izražaja uz naplatke od čak 20” koji teško da će se naći u standarnoj opremi.

Mercedes-Benz

U svakom slučaju, Concept A Sedan će se naredne godine pretvoriti u serijsku verziju, nadajmo se sa što manje izmena, a realno, možemo slobodno očekivati i atraktivan hatch back sa brojnim uravo predstavljenim stilskim elementima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dacia Duster dobija benzince od 130 i 150 KS

Dacia proširuje gamu motora svog Duster SUV-a uvođenjem novog 1.3 litarskog turbo benzinca Dacia ...

Da li će biti Dakar relija 2019.?

Prezentacija rute Dakar relija 2019. planirana za prošli ponedeljak je otkazana zbog povlačenja Čilea ...

Hamilton rutinski do pobede u Austriji

Lewis Hamilton je pol poziciju pretvorio u rutinsku pobedu na Velikoj nagradi Štajerske u ...

Jaguar slavi uz F-PACE 90th Anniversary Edition

Jaguar slavi uz F-PACE 90th Anniversary Edition 90 godina revolucionarnog dizajna, performansi i inovacija ...

Uspešan prvi kvartal za AvtoVAZ, da li će i ostali biti?

Najveći ruski proizvođač automobila, AvtoVAZ, je napravio profit u prvom kvartalu ove godine zahvaljujući ...

Rolls-Royce se sprema da oživi ime iz svoje prošlosti?

Rolls-Royce je nedavno podneo zahtev za zaštitu imena koju je nosio jedan od modela ...