fbpx

Tesla obećeva vozilo od 25,000 $, baterije kao strukturalni deo

Tesla je sinoć održao „Battery Day“ događaj u Kaliforniji, tokom kod je šef kompanije Elon Musk najavio planove za budućnost ovog brenda

Foto: Tesla

Tesla je tokom sinoćnjeg događaja predstavio Tesla Model S Plaid, najsnažniju verziju ovog modela sa početnom cenom od 134,490 američkih dolara. Model S Plaid stiže 2021. godine sa više od 1,100 KS, autonomijom od 836 kilometara, maksimalnom brzinom od 320 km/h i ubrzanjem od nula do 100 km/h za oko dve sekunde.
U malo daljoj budućnosti, Tesla će u potpunosti redizajnirati svoje baterije i preuzeti deo proizvodnje baterija od aktuelnog dobavljača Panasonica, čiji nedovoljan broj baterija je usporio proizvodnju u Tesli. Teslin novi dizajn baterije, čija oznaka je „4680“, obećava pet puta više energije, šest puta više snage i 16% veću autonomiju od Teslinog aktuelnog dizajna. Ovaj napredak je moguć zahvaljujući blagom povećanju dimenzija baterija i otklanjanju izdignutog kraja baterije koji inače omogućava spajanje pojedinačnih baterija sa ostatkom mreže. Prema rečima Tesle, nova baterija košta 14% manje od postojeće u poređenju dolar prema kilovatu energije.

Foto: Tesla

Uz daljnja unapređenja koja se odnose na novu hemiju i proizvodni proces, uključujući i izbacivanje upotrebe skupog kobalta za katode, Tesla predviđa da će uspeti da spusti cenu baterije još dalje. Ovo bi omogućilo Tesli da prodaje automobil po minimalnoj ceni od 25,000 dolara, što je oko 13,000 dolara manje od trenutno najpristupačnijeg modela u ponudi. „Vrlo je bitno da proizvodimo automobile koje kupci zapravo mogu da priušte,“ rekao je Musk. Tesla je već spominjao automobil od 25,000 dolara 2018. godine, navodeći u to vreme da će biti dostupan za tri godine. Ipak, u jučerašnjem govoru Musk je napomenuo da je automobil od 25,000 dolara još uvek udaljen za tri godine.
Na kraju, Tesla tvrdi da će buduće baterije formirati deo platforme vozila, slično kao kod modernih aviona gde rezervoari za gorivo delimično formiraju strukturu krila. Ovo će Tesli omogućiti da stavi više baterija u vozilo bez povećavanja težine, ali i povećati čvrstoću vozila, rekao je Musk.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota Highlander (ipak) stiže u Evropu

Najveći Toyotin hibridni SUV Highlander uskoro kreće u prodaju širom Starog kontinenta, iako je ...

Red Bull postaje proizvođač automobila?

Red Bull je objavio tizer hiperautomobila RB17 sa hibridnim V8 pogonom i ogromnom snagom ...

Nema mesta za Valentina Rossija u Ferrariju

Projekat Ferrarijevog hiperautomobila za šampionat izdržljivosti je predstavljen u Maranellu, ali i zatvorena vrata ...

Hibrid za poželeti

Kada se pojavio 1999. Yaris je u svom B segmentu što šta pomerio na ...

Originalni Cadillac Ecto-1 se uskoro vraća na veliko platno

Sony Pictures je objavio trejler za film “Ghostbusters: Afterlife” koji stiže na leto 2020. ...

Formula 1 – kako je Sainz dospeo u Williams?

Formula 1 – kako je Sainz dospeo u Williams, tim velikog imena i bogate ...