fbpx

Formula 1 – CEO Volkswagen Grupe potvrdio ulazak u F1

Do sada u formi bezbrojnih spekulacija i nepotvrđenih izjava, a od sada i zvanično – Porsche i Audi ulaze u Formulu 1, potvrdio je Diess

Foto: VW Group

Formula 1 će od 2026. sigurno dobiti dva nova i velika imena – Porsche i Audi. Ovo je sada definitivno i zvanično, a javno potvrđeno u live streamingu pod imenom “Dialog with Diess”, na službeno Youtube kanalu Volkswagen Grupe.

Foto: VW Group

Diess je odbacio mogućnost da će se u Formuli 1 pojavljivati ime Volkwagen, obzirom da se F1 ne uklapa u imidž i stil marke, ali se zato uklapa u sportske marke grupe Porsche i Audi. Diess je rekao da su izmene u pravilima za pogonske grupe savršena prilika da se uđe u takmičenje 2026., kao i da je poslednja prilika da se uđe u Formulu 1 u ovoj deceniji.
Obe marke, Porsche i Audi se obavezuju na učešće u Formuli 1 od početka sezone 2026., kada će bolidi koristiti isključivo gorivo sintetičkog umesto fosilnog porekla. “Za razvoj pogonske grupe za bolid Formule 1 potrebno je tri do četiri godine, pa je i definitivna odluka VW Grupe doneta praktično u pravom, ali i poslednjem trenutku.

Foto: VW Group

Diess je obrazložio da je ulazak u Formulu 1 a ne u neke druge vidove takmičenja na svetskom nivou odluka grupe zbog toga što se Formul 1 izuzetno pozitivno globalno razvija, a prvi čovek VW-a kaže da će marke dobiti odličnu ekspoziciju u Americi i Aziji, gde je Formula 1 sve popularnija i gledanija.
„VW Grupi bi bilo potrebno pet do 10 godina da dođu do nivoa kada bi se mogli takmičiti za šampionske titule, da se Porsche i Audi ne priključuju 2026. kada će svi imati potpuno nove pogonske grupe i niko neće imati iskustava sa novim pogonskim sistemima”, rekao je Diess, i dodao da su obe marke počele razvoj svojih pogonskih grupa iako još nije precizirano ko će u kojoj kakvoj formi ptistupiti Formuli 1. Takođe, Diess je priznao da nisu svi članovi uprave VW Grupe bili za ulazak u Formulu 1, ali su na kraju svi glasali za, kada su bili uvereni da će pristupanje F1 unaprediti vrednost marki Porsche i Audi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hollywood se već sjatio oko Carlosa Ghosna

Bivši šef Renault Nissana Carlos Ghosn još nije rešio svoje pravne probleme, a oko ...

McLaren Solus je iznenađenje Pebble Beach-a

McLaren Solus snažni jednosed je iznenađenje Monterey Car Week koji se održava u Pebble ...

Sainzu pobeda trećeg dana na Dakaru

Carlos Sainz je pobednik trećeg dana Dakar Relija, čime se popeo na vodeću poziciju ...

Predstavljen je Opel Grandland GSe

Opel Grandland GSe je zvanično predstavljen nakon što je pre mesec dana i Astra ...

Seat sprema šest novih elektrifikovanih modela

Seat je predstavio svoju strategiju za električna vozila, koja će doneti ukupno šest novih ...

Mazda je pokrenula proizvodnju rotacionih motora

Mazda je pokrenula proizvodnju rotacionih motora nakon pauze od 11 godina i nagoveštaja koji ...