fbpx

Preminuo Bruno Sacco legendarni dizajner Mercedes-Benza

Preminuo Bruno Sacco legendarni dizajner Mercedes-Benza koji je jednom rekao da „Mercedes-Benz mora uvek da izgleda kao Mercedes-Benz”

Preminuo Bruno Sacco legendarni dizajner Mercedes-Benza / Sacco u svom ličnom Mercedes-Benz 560 SEC (C 126). Photo Mercedes-Benz Media

Preminuo Bruno Sacco legendarni dizajner Mercedes-Benza koji je jednom rekao da „Mercedes-Benz mora uvek da izgleda kao Mercedes-Benz”. Bruno Sacco je jednom rekao da „Mercedes-Benz mora uvek da izgleda kao Mercedes-Benz”. Italijanski dizajner se u to uverio tokom svoje dugogodišnje karijere u kompaniji koja nosi trokraku zvezdu. Neki od najpoznatijih automobila koje je lansirao nemački luksuzni brend nastali su tokom 41 godine koje je proveo nakon kratkih boravaka u kompanijama Ghia i Pininfarina. Mercedes je 1958. godine angažovao Saka kao drugog stilistu da radi na razvoju karoserije pre nego što je on postavljen na čelo odeljenja za dizajn karoserije i dimenzionalne koncepte.

Preminuo Bruno Sacco legendarni dizajner Mercedes-Benza Mercedes-Benz S-Klasse Coupé Serija 126. (Foto Mercedes-Benz Classic Archive: D690244)

Značajni dizajni tokom njegovih prvih godina uključivali su 600 (V100) i 230 SL zvani “Pagoda” (V113). Pored serijske proizvodnje automobila, talentovani dizajner je bio uključen u eksperimente sa konceptima koji su imali rotacione Wankel motore i vrata u stilu galebova krila kao što su C 111 i C 111-II. Sako je 1975. imenovan za šefa odeljenja za stilistiku. Njegov prvi projekat bio je V123 T-Modell, prethodnik karavana E-Klase. Zauzima posebno mesto u istoriji Mercedesa jer je bio prvi karavan kompanije. Takođe je dizajnirao S-Klasu V126 i njen parnjak elegantni kupe C126. Takođe tokom 1970-ih, dizajn G-Klase je potpisan sa njim na čelu.

Preminuo Bruno Sacco legendarni dizajner Mercedes-Benza // Bruno Sacco sa modelom Mercedes-Benz Serije 201. U pozadini Mercedes C-Klase Serije 203 (Photo signature of the Mercedes-Benz Classic Archives: A2000F81)

Decenijama nakon što je nacrtao ove automobile, citiran je dizajner rođen u Udinama kako je posebno ponosan na seriju 126: „Serija modela 126 u svim oblicima dizajna je najbolja stvar koju sam uradio za Mercedes-Benz.“ Da bi pokazao svoju zahvalnost za tu porodicu modela, Sacco je parkirao tamnoplavi 560 SEC u svojoj garaži kada je otišao u penziju. Saccov rad je takođe pomogao Mercedesu da privuče mlađu klijentelu lansiranjem serije 190 (V201), prethodnika C-Klase. Isto važi i za njegov kasniji rad kada je A-Klasa lansirana 1997.

Preminuo Bruno Sacco legendarni dizajner Mercedes-Benza // Bruno Sacco i Jackie Stewart (Photo signature of the Mercedes-Benz Classic Archives: A96F5333)

Njegovi projekti su uključivali sve od originalnog luksuznog SUV-a M-Klase do minivana V-Klase. Pre penzionisanja 31. marta 1999. godine, poslednji automobili koje je dizajnirao bili su S-Klasa V220 generacije i mehanički povezana C215 CL-Klasa. Neki od tih automobila proizvedeni su tokom ere previše robusnih vozila, što je Mercedesu donelo reputaciju „izgrađenog kao tenk“. Saccovi dizajni su bezvremenski, posebno oni koji su se pojavili u prvim decenijama njegove duge karijere u Mercedesu. Mnogo godina nakon penzionisanja, izuzetno talentovani automobilski dizajner je rekao: „Mercedes je bio moj život i za to vreme stojim sto posto. Bruno Saccoo je 19. septembra preminuo u Sindelfingenu u Nemačkoj u 90. godini.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Vozila za rekreaciju popularnija nego ikada

Pandemija COVID-19 je izmenila ustaljene turističke navike, i dok mnogi pokušavaju da spasu letnju ...

Mercedes-Benz predstavio električni EQS

Mercedes-Benz je luksuznom limuzinom EQS i sportskom limuzinom EQE ušao u novu, potpuno električnu ...

Debitovao Abarth 500e sa 155 KS

Debitovao je Abarth 500e, električni hot hatch sa 155 KS i veštačkim zvukom motora ...

Toyota Hilux GR Sport donosi duh Dakar relija

Hilux GR SPORT je dizajniran kako bi privukao pažnju onih kupaca čiji aktivni stil ...

Počela prodaja Peugeota 508

Nakon dizajnerskih uspeha sa SUV modelima, Peugeot je kompletirao svoju gamu  “fastback” modelom koji ...

Predstavljen FIAT 600e

FIAT nastavlja putem održive gradske mobilnosti, i predstavlja novi Fiat 600e, a koji označava ...