fbpx

Bliži se Le Mans 2018. – počeli su prvi zvanični treninzi

Le Mans 2018. se približio. Počeli su prvi zvanični testovi na stazi de la Sarthe, a na spisku učesnika biće mnogo zanimljivih imena i automobila

Foto: Toyota

Počeli su prvi zvanični testovi za ovogodišnju trku 24 časa Le Mansa 2018., koja će se voziti 16. i 17 juna. Iako je ovogodišnji Le Mans značajno osiromašen fabričkim timovima u najbržoj LMP1 klasi, iz koje su se povukli svi fabrički timovi osim Toyote, trkanja neće nedostajati, isto kao ni zanimljivih imena. O nastupu Fernanda Alonsa za fabrički tim Toyota sve se zna, a Španac je već podsetio kojem kalibru pripada, obzirom da je postavio najbolje vreme prvog dana testova u svojoj Toyoti Gazoo TS050. Poznato je i da će se još jedan, bivši, šampion Formule 1 takmičiti na ovogodišnjem Le Mansu. Jenson Button voziće za privatni LMP1 tim SMP Racing, u automobilu BR Engineering BR1-AER sa startnim brojem 11, a sedište će deliti sa Vitalyjem Petrovim, bivšim F1 vozačem i Mikhailom Aleshinom. Na prvom testu, Button je postigao peto vreme, i konstatovao da je u početku imao uznemirujuć osećaj koji je izazvala činjenica da je sve mnogo drugačije od onoga na šta je navikao.

Foto: Toyota

Još jedno dobro poznato ime priključilo se čuvenom maratonu. Sa par kilograma viška i 41 godinom, u kokpit LMP2 automobila Ligier JS P217 Gibson sa brojem 32 uvukao se Juan Pablo Montoya, koji će voziti za tim United Autosports. Nakon prvog zvaničnog test dana, čuveni vozač je izjavio da nije imao predstavu koliko Le Mans može biti uzbudljiv i zanimljiv.
Na startu trke Le Mans 2018. pojaviće se čak 60 automobila to 30 prototipova iz LMP1 i LMP2 klase i 30 GTE automobila, a nakon dosta godina videćemo i fabrički tim BMW sa M8 GTE, koji će se suprotstaviti Porscheima, Aston Martinima, Corvettama i Fordovima u svojoj klasi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW i4 napada Teslu Model 3

BMW i4 cilja Model 3 iz Tesla pravo „u čelo“, a umesto uživo na ...

Predstavljen Porshe Taycan Turbo GT

Predstavljen Porshe Taycan Turbo GT – sa preko 1.100 KS najsnažniji je ikada u ...

Mazda je predstavila CX90 svoj najveći SUV

Mazda je predstavila CX90 svoj najveći SUV koji kao osnovu ima platformu sa zadnjim ...

Nova Mazda 3 ugledala svetlost dana

Na L.A. Auto show-u, Mazda je predstavila novu “trojku”, identičnu konceptu prikazanom prošle godine ...

Lamborghini predstavio svoj LMDh prototip

Lamborghini se priključio proizvođačima koji su predstavili svoje LMDh bolide za trke izdržljivosti a ...