fbpx

Nobe 100 – iz Estonije, na tri točka i struju, pa u svet

Za fimu Nobe nikada nismo čuli, ali ideja o ovakvom retro električnom trotočkašu nam se sviđa

Foto: Nobe

Kompaniju Nobe u Estoniji je osnovao Roman Muljar, i nikada nismo čuli za nju, ali ako bi uspeo da prevaziđe sve gigantske probleme serijske proizvodnje vozila, rado bi još slušali o Nobeu. Nobe 100 je električno vozilo na tri točka, koje je sjajno povezalo retro stil iz pedesetih godina prošlog veka i funkcionalnost današnjice.

Foto: Nobe

Zapravo, koncepcijski nije ni Bombardier, a nije ni nalik konceptima na tri točka koji su stigli iz Unitija ili Elia. Čak, više liči na jedan klasičan britanski Morgan, i to jako dobro radi u neo-retro stilu.
Kompaktnih je dimenzija, praktično malo duži od motocila i jednostavan je za parkiranje. Deklarisan je “trike” odnosno, trotočkaš, pa kategorijom i spada među motocikle, mada bi ga kod nas sigurno bilo komplikovano registrovati. A može se voziti i “topless”, tvrdi krov ima mogućnost uklanjanja, pa bi sebi mogao obezbedititi i status prvog kabrio EV.

Foto: Nobe

Enterijer je minimalistički, i stilski potpuno usaglašen sa eksterijerom. Ima tri sedišta, a iza zadnjeg sedišta ima čak i prtljažnik.

Foto: Nobe

Osim što je 0 emisije izduvnih gasova, Nobe 100 je u celosti izrađen od materijala koji se mogu reciklirati. Tehničkih podataka za Nobe 100 nema mnogo. Ima pogon nas svm točkovima, maksimalnu brzinu od 110 km/h, i autonomiju od oko 200 kilometara. Punjenje baterije traje dva časa, a za svaki slučaj, može se poneti i rezervna baterija.

Foto: Nobe

Roman Muljar kaže da je projekat spreman i trenutno traži investitore, a njegova kalkulacija je da mu za početak serijske proizvodnje treba oko milion evra, pa ako ste zainteresovani, možete se i informisati ovde.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche Road Tour Kopaonik 2023.

Porsche Road Tour Kopaonik 2023. godine – bili smo na događaju za koji se ...

Aston Martin DBX prvi SUV u 106 godina marke

A gde drugde nego u Los Anđelesu, Aston Martin je predstavio svoj prvi SUV ...

Država preuzela najvećeg ruskog dilera automobila

Predsednik Rusije Vladimir Putin stavio je najvećeg ruskog dilera automobila pod privremenu državnu upravu ...

Sezona transfera u Formuli 1 je u punom jeku

Polako stižu odgovori gde će ko voziti u Formuli 1 2020., a i nakon ...

Spajaju se Renault i FCA!

Na pomolu je mega ujedinjavanja. Iako još nije zvanično objavljeno Renault i FCA se ...