fbpx

Još jedna premijera iz Audija – novi Q3

Ako su terapija za probleme novi modeli, u tom slučaju Audi je na intenzivnoj terapiji. Predstavio je novi Q3

Foto: Audi

Iako Audi ima svoju dozu problema još uvek vezanu za rezultate emisije izduvnih gasova, život ide dalje, i premijum marka iz Ingolštada nastavlja svoju modelnu ofanzivu. Nakon nedavno predstavljanja Q8, na red je stigao i kompaktni SUV, Q3. A malo je reći i da je bilo vreme za podmlađivanje, obzirom da se u prvoj generaciji pojavo još 2011. pa je uz ovu činjenicu prvi Q3 doživeo duboku starost. Za 2019., mada će se u prodaji pojaviti već ove jeseni, Q3, pored toga što je dobio aktuelni imidž pokazan na Q8, porastao je, i to ozbiljno.

Foto: Audi

U odnosu na prethodnika, duži je gotovo 10 centimetara. Tačnije, 9.65 centimetara u dužinu, ali što je mnogo značajnije, njegov međuosovinski razmak je povećan za čak 7.6 cm. Jednostavnije, Q3 se nalazi na često pominjanoj MQB platformi, koju koriste Q2 i A3. Već na osnovu ovih podataka, jasno je da je novi Q3 stvarno potpuno nov, i da u kabini i prtljažniku donosi znatno više prostora.

Foto: Audi

U novom A3, Audi će globalno ponuditi tri pogonske opcije, tri benzinca i jedan dizel. Uz novi sistem obeležavanja koji tek treba da shvatimo, Q3 35 TFSI će imati novi 1.5 litarski benzinac sa 150 KS i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Iznad njega idu 40 TFSI sa 190 KS, i 45 TFSI sa 230 KS, koji koriste dvolitarski benzinski turbo agregat. Za početak prodaje u Q3 ide samo dobro poznati 2.0 TDI, koji će sa svojih 150 KS biti pod oznakom 35 TDI, dok je u najavi i verzija istog motora sa 190 KS. U skladu sa snagom je i pogon, pa će slabiji 35 TFSI 35 TDI imati prednji a dvolitarske benzinske verzije Quattro pogon.

Foto: Audi

Među standardnom i opcionom opremom, novi Q3 će ponuditi mnogo toga, uključujući i dinamičku kontrolu sa čak šest mogućih postavki, kao i automatski adaptivno ogibljenje. Iako po mnogo čemu liči na veliki Q8, oprema enterijera je ipak skromnija od skupljih i luksuznjih modela, pa Q3 nema treći ekran za komande klimatizacije i provetravanja.

Foto: Audi

Ipak, tu je 8.8“ infotejment, kojem će uz doplatu alternativa biti 10“, i 12.3“ „Virtual Cockpit“ ekran namenjen vozaču.
Prodaja novog Q3 u Evropi treba da počne u novembru ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Mazda3 osvojila Red Dot “Best of the Best” nagradu

Mazda je osvojila nagradu “Red Dot: Best of the Best” za novu generaciju modela ...

Lancia će (ipak) preživeti i praviti automobile

Stellantis je zvanično saopštio da će intenzivno investirati u posrnule marke koje se nalaze ...

Baterije stvarnost naše budućnosti

Baterije su naša realnost bliske budućnosti. A kada su baterije u pitanju treba slušati ...

Probudio se Hamilton

Prva ovogodišnja trka Formule 1 u Evropi voziće se u Barseloni, koja je vozače ...

BMW Serije 1, nov, ali, stvarno nov

BMW je predstavio novu Seriju 1, koja je za razliku od često nazivanih “novih” ...

Koenigsegg Freevalve, penzioniše bregasto vratilo?

Koenigsegg Freevalve tehnologija je na dobrom putu da penzioniše klasično bregasto vratilo i mehaniku ...