Nezvanični rekord: 210 km/h u rikverc sa električnim RS 3

Iako još nezvanično, potpuno električni Audi RS 3 je postavio vrlo zanimljiv svetski rekord

Foto: Schaeffler Group

Iako još nezvanično, potpuno električni Audi RS 3 je postavio vrlo zanimljiv svetski rekord. Sa Daniel Abtom za upravljačem, modifikovani sedan je dostigao 210 km/h, ali u rikverc. Daniel Abt je član Audi Sport Abt Formula E tima. Automobil je Audi RS 3, modifikovan od strane Schaeffler Groupe, sa gotovo 1,200 KS. Fabrički 2.5 litarski petocilindarski turbo benzinac je zamenjen sa četiri elektro motora iz Formule E, od kojih svaki proizvodi 295 KS.

Abt je dovezao svoj RS 3 na startnu liniju praznog i ravnog dela asfalta. Međutim, umesto da izabere brzinu za kretanje unapred, Abt je izabrao rikverc i napravio nekoliko pokušaja pre nego što je postavio rekord. U prvom pokušaju je dostigao “samo” 160 km/h, nakon čega je bio sve brži, i bliži knjigama rekorda. Električni automobil je idealni kandidat za postavljanje brzinskog rekorda krećući se unazad. Prenosni odnos menjača ograničava automobil sa SUS motorom da ide brže od 20 ili 25 km/h u rikverc, osim u izuzecima kao što je bila Ford Crown Victoria koja je mogla oko 90 km/h unazad. Pre Abtovog pokušaja obaranja rekorda, on je iznosio 160 km/h.

Foto: Schaeffler Group

Tokom dva poslednja pokušaja, opasnost vožnje unazad visokom brzinom je postala očigledna. RS 3 se izokretao oba puta kada je Abt stisnuo kočnicu. Ipak, u poslednjem pokušaju, Abt je postavio rekord sa 209.7 km/h. Abt je napomenuo da rekord nije zvaničan, i da nije poznato da li je rekord ušao bilo koji zvaničnu knjigu. Brzinski rekordi obično moraju da se ponove u oba pravca, što Abt nije uradio. Zvanično ili nezvanično, Daniel Abt je odlično uradio nešto pri 210 km/h, što neki drugi ne umeju ni pri 5 km/h.

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bottas od početka do kraja

Finac koji je spletom okolnosti stigao u Mercedes povlačenjem aktuelnog šampiona Rosberga, sve više ...

Ništa od novog brzinskog rekorda

Na žalost svih ljubitelja brzinskih rekorda, od pokušaja postavljanja novog rekorda neće biti ništa ...

Sada i zvanično Kia Stonic

Stonic, koji je u Frankfurtu predstavljen široj javnosti, postaje važan model u najnovijem i ...

Alfonso Albaisa novi šef dizajna za Nissan.

Novi globalni šef dizajna u nissanu Alfonso Albaisa kaže da je njegova pozicija zastrašujuća. ...

Audi e-tron Vision Gran Turismo – od fikcije do stvarnosti

Audi e-tron Vision Gran Turismo je svoj život počeo kao fikcija u PlayStation igrici, a nastaviće ...