fbpx

Porsche predviđa – motori će da rastu zbog Euro 7 norme

Porsche predviđa da će u bliskoj budućnosti, nakon smanjivanja motori ponovo početi da rastu zbog normi koje tek stižu

Foto: Porsche

Porscheovi inženjeri smatraju da će nakon drastičnog smanjivanja zapremine i broja cilindara, motori ponovo početi da rastu kako bi ispunjavali Euro 7 norme koje stupaju na snagu 2026 godine. Trend smanjivanja radne zapremine i broja cilindara koji ne nadoknađen masovnom upotrebom turbo punjača, poslednjih 15 godina u penziju je poslao mnogo agregata velike zapremine i velikog broja cilindara. Međutim, koliko god to paradoksalno zvučalo, ovaj trend će se ubrzo preokrenuti.

Foto: Porsche

Frank-Steffen Walliser, glavni inženjer za Porsche 911 kaže da će zbog Euro 7 regulative koja stupa na snagu 2026. godine, u automobile ponovi stizati motori veće zapremine, iako će turbo punjenje i dalje biti neophodno. Očekujem povećanje radne zapremine za u proseku 20% i povećanje broja cilindara sa šest na osam, kada je reč o agregatima velikih snaga – kaže Walliser, i dodaje da će nove ekološke norme preći granicu koju mogu da postignu velike litarske snage koje su danas dostignute. Walliser tvrdi i da proizvođači više neće moći da koriste male turbo motore i zbog toga što vrlo često u stvarnoj eksploataciji ovi motori maju veću emisiju CO2 nego što se to prikazuje u laboratorijskim uslovima i na probnim stolovima.

Foto: Porsche

Kako kaže jedan od glavnih inženjera u Porscheu, motori veće radne zapremine povećavaju emisiju, ali će joj se suprotstaviti veći i kompleksniji katalitički konvertori, za koje tvrdi da će biti čak tri do četiri puta veći od današnjih. Za kraj predviđanja, Walliser dodaje i ono što već dosta dugo znamo – atmosferskim motorima je “odzvonilo”, i potrajaće još najviše 10 godina. Dobra vest za ljubitelje motora sa unutrašnjim sagorevanjem je i da Porsche tvrdi da se ih se neće odricati do daljnjeg, i da će ih koristiti dokle god to bude moguće, uz turbopunjače, i elektrifikaciju, ako bude neophodna.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Skrivena blaga – tajne Renaultovih gluvih komora

U Renaultovim tajanstvenim komorama, izolovanim od zvučnih i elektromagnetnih talasa, opsežno se testiraju prototipovi ...

Brzinski rekordi – preko 800 km/h sa pogonom na točkovima

Brzinski rekordi ne služe ničemu, a pri tom su beskrajno skupi o opasni. Ipak ...

Formula 1 uvodi sprint trku umesto kvalifikacija

Formula 1 pokušava da bude atraktivnija – ove sezone gledaćemo tri sprint trku u ...

I Jaguar Land Rover razvija hidrogenski pogon

I Jaguar Land Rover je ušao u razvoj i ispitivanja hidrogena kao čistog pogona ...

Fernando Alonso ima prelom gornje vilice

Tim Alpine Formula 1 izdao je saopštenje o stanju Fernanda Alonsa nakon pada koji ...

Električna Opel Mokka na završnim testovima

Nova Opel Mokka je na putu, još uvek kamuflirana, ali spremna za prve važne ...