fbpx

Proradio je Cosworth V12 za T50 Gordona Murraya

Sada već postaje zanimljivo – proradio je potpuno novi V12 za T50, superautomobil koji stvara Gordon Murray

Foto: Gordon Murray Automotive

Profesor Gordon Murray, legendarni dizajner automobila, na čijem spisku ostvarenja se nalaze McLaren F1, ali i čuveni “Fancar” Brabham BT46B, za početak 2022. priprema sopstveni superautomobil T50, to odavno znamo. Jedinstven kao i uvek, Murray najavljuje mnogo toga što drugi nemaju – malu masu vozila, fantastičnu aerodinamiku sa ventilatorom koji pomaže stvaranju “downforcea”, tri sedišta u redu, manuelni menjač, ali i punokrvni V12 pogon. Murray je specijalista za projektovanje i razvoj automobila, ali posao razvoja agregata poverio je drugom, ništa manje poznatom specijalisti.
Cosworth je od nule napravio GMA V12, vrlo lagani V12 radne zapremine 3.9 litara, sa uskim uglom između cilindarskih redova od 65°. Agregat teži samo 177 kilograma i u sebi ima dosta titanijuma. Zadnjim točkovima će preko manuelnog šestostepenog menjača koji razvija Xtrac isporučivati 650 KS i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Kada se u akciju bude uključio i hibridni sistem na 48V, dodaće još 30KS, će uz ram efekat nabijanja vazduha u motor maksimalna snaga T50 dostići okruglo 700 KS. Atmosferski agregat ima samo jednu mogućnost da ostvari veliku snagu – limiterom obrtaja postavljenim jako visoko i konstrukcijom koja to može da izdrži. Prema najavama, agregat će se vrteti do 12.100 o/min, što znači čitavih 1.500 o/min više od onoga što Mercedes i Aston Martin najavljuju za svoje One i Valkyrie hiperautomobile.
A priče i obećanja polako počinju da postaju stvarnost. Na probnom stolu po prvi put upravo je proradio Cosworth. Doduše, samo na “leru” i samo do 1.500 o/min, ali sasvim dovoljno da san Gordona Murraya postane stvarnost. T50 će biti proizveden u samo 100 primeraka, i od 2022. biti isporučeno kupcima po ceni od 2.5 miliona dolara. Dobra vest je da Murray najavljuje još svojih inženjerskih čuda, i tvrdi da je T50 tek početak.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

I Vettel dočekao pol poziciju nakon 17 trka

Možda smo u kavalifikacijama za Veliku nagradu Kanade konačno videli nešto novo, što može ...

Hyundai Vehicle-to-Grid podržava obnovljivu budućnost

Kako inovativna tehnologija Vehicle-to-Grid može podržati obnovljivu budućnost •            EV koja su opremljena inovativnom ...

Dwayne Johnson i Jason Statham neće se pojavljivati u “Fast 9”

Po svemu sudeći, Luke Hobbs i Deckard Shaw neće se pojavljivati u novom nastavku ...

Nissan Leaf sa auto pilotom

Naredna generacija potpuno električnog automobila Nissan Leaf imaće auto pilot koji će omogućiti 100% ...

Porsche odaje počast 996 generaciji modela 911

Porsche odaje počast 996 generaciji modela 911 koja je 25 godina označila više nego ...

Lamborghini LB744 ima četiri motora i 1000 KS

Lamborghini LB744 ima četiri motora i 1000 KS zvanično kaže fabrika iako još ne ...