fbpx

Kanada ima problem sa losovima koji ližu automobile

Posetioce planinskog gradića u Nacionalnom parku Džasper u Kanadi dočekala je vrlo zanimljiva poruka na informacionoj tabli

Posetioce planinskog gradića u Nacionalnom parku Džasper u Kanadi dočekala je vrlo zanimljiva poruka na informacionoj tabli: „Ne dozvolite da los liže vaš automobil“. Zvaničnici grada Džasper su postavili poruke koje traže od vozača da ne dozvole severnoameričkom losu da liže so, losovu omiljenu „poslasticu“, vozila. Kako je Steve Young, zvaničnik Nacionalnog parka Džasper objasnio za CNN, losovi su „opsednuti solju, jer je to jedna od stvari koja im je potrebna za minerale u telu“. „Oni so obično dobijaju iz slanih jezera u parku, ali su shvatili da mogu dobiti so za puteve sa automobila“, dodato je on.

Kao i u većini ostalih Nacionalnih parkova u Severnoj Americi, posetioci vole da zaustave vozila kraj puta kako bi videli divlju životinju, koja je u slučaju Džaspera los. Ovaj običaj se u praksi može pokazati vrlo opasan i za životinju i za ljude jer se životinje naviknu na automobile i time se povećavaju šanse da dođe do sudara automobila i losa. „Losovi i automobili nisu dobra kombinacija. Ako udarite losa automobilom, njegove noge bi mogle da se odvoje od puta i on bi mogao završiti u vašom vetrobranskom staklu“, rekao je Young. Najbolji način da sprečite losa da liže so sa automobila je da se jednostavno odvezete svojim putem kada vidite da vam se los približava. Posetiocima nije dozvoljeno da hrane i diraju životinje u parku, kao ni da ih uznemiravaju, a kazna za onog koji bude uhvaćen na delu može biti i do 25.000 kanadskih dolara, pa ideja o teranju životinje može da postane skupa kazna sa jedne strane. Sa druge strane, los je poznat i po tome da postaje agresivan kada brani teritoriju, pa ispada da je najbolje pustiti da ga da se zadovolji “porcijom” soli sa vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW X2 i zvanično u prodaji u Srbiji

Iako su već neko vreme primane porudžbine, upravo je počela zvanična prodaja BMW X2 ...

Honda Civic – vanzemaljac postao ovozemaljac

Tamo neke davne 2005. nazvah 8. generaciju Honde Civic vanzemaljcem, i ostade joj taj ...

Lotus Theory 1 je trosed budućnosti

Lotus Theory 1 je trosed budućnosti koji bi marku trebao da vrati i nekim ...

Renault i Dacia spremni za Sajam u Ženevi

Renault i Dacia: Noviteti na Ženevskom salonu automobila 2019 Novi Renault Clio Model Clio ...

Da li se vraća Dodge Viper?

Iako je obustavljena proizvodnja pete generacije Dodge Vipera, postoji mogućnost da ovaj sportista neće ...

Sebastian Vettel rasprodaje svoju kolekciju automobila

Sebastian Vettel pravi veliko spremanje u svojoj kolekciji automobila koju dobrim delom prodaje, uključujući ...