fbpx

Kia postigla najveći tržišni udeo u svojoj istoriji

Kia je u 2020. godini u Evropi ostvarila najveći tržišni udeo u svojoj istoriji i jedan od najvećih rasta tržišnog udela

Prema podacima evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je svoj tržišni udeo povećala sa 3,2% na 3,5%. Kijina prodaja u EU, zemljama članicama EFTA i Velikoj Britaniji je u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa pala za 17% na ukupno 416.715 vozila. Ipak Kia je doživela manji pad od ukupnog evropskog tržišta koje se smanjilo za 24%. Kijin tržišni udeo je u 2020. iznosio 3,5% što je najviše u istoriji Kije u Evropi. Najnoviji podaci o prodaji  naglašavaju sve veći značaj Kijine elektrifikovane ponude na brzo menjajućem tržištu. Hibridni i električni pogoni kod Kije, uprkos smanjenju tržišta, i dalje predstavljaju glavno područje rasta, jer elektrifikovana vozila predstavljaju 25,5% svih prodatih Kija u Evropi u 2020. godini – svaku četvrtu prodatu Kiju.

Rast potražnje za naprednim elektrifikovanim pogonima doprinela je uspehu Kije u 2020. godini. Ukupna prodaja hibrida, plug-in hibrida i električnih vozila tako se sa 66.386 primeraka iz 2019. godine u prošloj godini povećala na 106.466 vozila (+60%, ne uključuje blage hibride). Kia je prošle godine prvi put prodala više od 100.000 elektrifikovanih vozila, što znači da je svaka četvrta Kia u Evropi bila elektrifikovana. Model Niro, dostupan u 3 varijante (hibrid, plug-in hibrid, električni) i dalje ostaje Kijin najprodavaniji elektrifikovani model u ponudi. Sa 77.498 prodatih primeraka u 2020. (+35% u odnosu na 2019.) postao je Kijin drugi najprodavaniji model.

Foto: Kia

Niro Hybrid našao je 32.384 novih kupaca, Niro Plug-in Hybrid mnogo je popularniji nego pre (14.082 vozila, +39%), dok je električni e-Niro prodajno “eksplodirao” (31.032 vozila, +213,5%). Električni e-Soul nastavio je svoj uspešan put (7.999 vozila, +148%). Lansiranje plug-in hibridnih varijanti Kia Ceed Sportswagon i XCeed dodao je svoje povećanju prodaje elektrifikovanih vozila koji su u prošloj godini ukupno našli 14.511 kupaca.

Foto: Kia

Kia će do 2027. u različitim segmentima ponuditi 7 potpuno električnih vozila (BEV). Ti modeli će biti zasnovani na nedavno predstavljenoj E-GMP električkoj modularnoj platformi. Prvi Kijin model na novoj platformi biće crossover sa autonomijom od oko 500 km po punjenju i očekuje već u prvom kvartalu ove godine. Novi električni crossover će ujedno biti i prvi sa novim Kia logom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Prve zvanične fotografije novog Citroena C4

O novom Citroenu C4 više će se znati 30. juna, ali proizvođač je već ...

Land Rover Classic otkrio Defender Works V8 Islay Eidition

Land Rover Classic je prikazao svoje prvo specijalno izdanje Defendera sa tradicionalnom temom – ...

Formula 1 – Sainz najbrži u kvalifikacijama na Monci

Formula 1 – Sainz najbrži u kvalifikacijama na Monci, oba Ferrarijeva vozača odlični ali ...

Predstavljen Ford Explorer EV i nije ono što mislite

 Predstavljen je Ford Explorer EV i nije ono što mislite – samo je ime ...

Porsche sprema hiper automobil uz pomoć Rimca

Porsche je povećao svoj udeo u kompaniji Rimac, a rezultat bi mogao biti i ...

Ecclestone spasavao Neweya nakon udesa na biciklu

Nedavno smo dobili vest da se Adrian Newey vratio na posao nakon udesa na ...